За 10 години апарат ќе ни кажува што да јадеме

Станува збор, како што предвидуваат од истражувачкиот тим на д-р Морган Гај, за апарати кои ќе ги користиме во своите кујни и продавници, а на основа на нивната анализа ќе бираме намирници со кои нашиот организам ќе го оствари својот полн потенцијал.

За пет до 10 години луѓето многу подобро ќе го разберат она што го јадат, а во иднина ќе користат апарати кои ќе бидат поврзани со нашата ДНК и кои ќе укажуваат што е најдобро да јадеме.

Ваквата порака на специјалистот за исхрана д-р Морган Гај произлегува по заклучокот донесен со нејзиниот истражувачки тим. Станува збор, како што предвидуваат, за апарати кои ќе ги користиме во своите кујни и продавници, а на основа на нивната анализа ќе бираме намирници со кои нашиот организам ќе го оствари својот полн потенцијал. Морган Мај е професор на Универзитетот Нотигам Трент  во Лондон и Лунд во Шведска.

Докторката применува современ пристап на истражување на историјата, природата, глобалната култура, маркетинг и однесување на потрошувачите на основа на која доаѓа до предвидувања за исхраната. Таа смета дека вкусот може да се набљудува како социјален феномен иако го доживуваме како биолошко искуство.

Културата, традицијата, религијата и пакувањето на производите се некои од факторите што овој истражувачки тим ги користи за креирање на предвдувањата.