Вашето црево навистина никогаш не престанува да работи – и тоа не е ни најневеројатната работа во тоа.
Вашиот дигестивен систем работи токму сега додека ги читате овие зборови. Ќе продолжи да ја врши својата работа со варење на храната и остатокот од денот и цела ноќ. Утре ќе го донесе истиот деноноќен распоред.
Веројатно не размислувате многу за оваа непрекината активност во вашиот стомак, освен ако не постои никаков приговор за таа бурито на бензинската пумпа што сте ја јаделе на ручек.
Но, вистината е дека вашиот дигестивен систем е неверојатна мрежа на органи и фасцинантен дел од човечката биологија. Сакате доказ? Проверете ги овие девет факти од гастроентеролот.
1. Малото е големо
Немојте да бидете измамени од ознаката за големина на вашето тенко црево. Тоа е всушност изненадувачки долго.
Ако се расплетка и се рашири, вашето тенко црево би зафатило 2.800 квадратни стапки – површина приближно со големина на регуларно тениско игралиште. Целиот тој простор се користи за да му помогне на вашето тело ефикасно да ги апсорбира хранливите материи од она што го јадете и пиете.
2. Стомачната киселина е корозивна
Киселината во стомакот е доволно силна за да ја изгори кожата. Значи, како може да прашате, дали вашиот стомак може да се справи со тоа? Дебелиот слој на слуз ја штити слузницата на желудникот и ја задржува киселината одвнатре, каде што се изматува со храната.
Оваа гастрична киселина понекогаш може да истече во хранопроводникот, на кој му недостасува овој слузен слој. Тоа доведува до чувство на печење на горушица. (Имате металоиди? Обидете се со овие совети за да го скротите пламенот.)
3. Прашањето за чиреви
Стресот честопати неправедно се обвинува за чир на желудникот или отворените рани што се појавуваат кога желудочната киселина ќе ја изедат заштитната стомачна слузница.
Главните виновници за чир на желудникот се:
Нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) како што се аспирин, ибупрофен или напроксен. Долготрајната употреба на НСАИЛ може да ја попречи стомачната слуз и да ја направи слузницата ранлива на стомачната киселина.
Бактерија наречена Helicobacter pylori, или H. pylori. Австралиски лекар го докажал тоа пиејќи ја бактеријата сам, а тој и неговиот колега добиле Нобелова награда за откритието.
4. Ракот на желудникот во опаѓање
Пред еден век, ракот на желудникот беше најчестата смрт поврзана со рак во САД. Таа со текот на годините падна надолу во тие рангирања и сега сочинува 1,8% од смртните случаи од рак.
Една од причините зошто? Современите диети вклучуваат помалку храна поврзана со рак на желудникот, главно поради фрижидерите кои доведоа до помала зависност од пушено и суво месо. Напредокот во лекувањето на H. pylori исто така помогна.
Сепак, ракот на желудникот останува загрижен во другите области во светот.
5. Цревни детергенти
Детергентот за садови ги разградува мрсните маснотии на валканите садови во вашиот мијалник. Вашето тело има сличен производ – жолчни киселини – за разградување на мастите што ги консумирате за апсорпција во вашиот крвоток.
Жолчните киселини во суштина се детергенти во жолчката, дигестивната течност што ја создава вашиот црн дроб. Без овие детергенти, не можете да ги сварите или апсорбирате мастите.
6. Холестерол и масти
Вашиот црн дроб користи холестерол за да создаде жолчни киселини, а жолчката е единствениот начин на кој вашето тело може да се ослободи од вишокот холестерол. Вашето тело исто така користи холестерол за производство на полови хормони како естроген и тестостерон.
Ако имате заболување на црниот дроб, ќе имате проблеми со апсорпцијата на мастите, како и хормонални проблеми.
Но, мастите, кои вашето тело ги согорува за енергија, хемиски се разликуваат од холестеролот. Затоа на етикетите на храната посебно се наведени мастите и холестеролот.
7. Проблеми со глутенот
Да почнеме со овој факт: повеќето луѓе со „нетолеранција на глутен“ немаат целијачна болест.
Целијачна болест се јавува кога глутенот (протеин во пченицата, јачменот и ‘ржта) предизвикува вашиот имунолошки систем да го оштети тенкото црево. Симптомите вклучуваат абдоминална болка и надуеност, хронична дијареа и замор.
Два типа на генетски промени кои се случуваат кај околу 2% од популацијата на САД предизвикуваат вистинска целијачна болест. Вашиот лекар може да нареди тестови кои го идентификуваат.
Многу луѓе кои се нетолерантни на глутен ја немаат оваа дијагноза, но сепак може да се чувствуваат подобро на диета со низок или глутен. Причината зошто може да се чувствувате подобро (или дури и да изгубите тежина) е тоа што оваа рестриктивна диета е ниска со јаглени хидрати.
8. Дополнете ги сомнежите
Вашиот дигестивен тракт содржи многу корисни бактерии, но земањето пробиотски додаток (живи или сушени бактерии) веројатно нема да им даде поттик.
Причината? Овие корисни бактерии се претежно во вашето дебело црево или во дебелото црево. Пробиотските додатоци ретко ќе ја преживеат киселината и грчењето на желудникот или детергентите и ензимите на тенкото црево.
9. Моќта на прoбиотиците
Ако сакате да ги зајакнете бактериите во вашето црево, јадете диета богата со растителни влакна или земајте додатоци на влакна (со одобрение од вашиот давател на здравствена заштита). Влакната се пребиотик што бактериите можат да го претворат во здрави хемикалии за исхрана. Дополнителен бонус? Исто така може да го минимизира ризикот од рак на дебелото црево.