
Магнезиумот е неопходен за здравјето, но најдобро е да го внесувате преку балансирана исхрана, а не преку скапи додатоци во исхраната.
Магнезиумот стана хит на социјалните мрежи, а многумина го рекламираат како чудотворен лек за несоница, стрес и анксиозност, што доведе до пораст на побарувачката за додатоци во исхраната што го содржат овој важен минерал. Сепак, експертите велат дека е многу подобро (и поевтино) да се внесува преку храна, објавува Tportal.

Клучно за организмот
Овој минерал е неопходен за бројни функции во телото, вклучувајќи ја правилната мускулна и нервна функција, здравјето на срцето и коските и регулирањето на шеќерот во крвта. Без магнезиум, нашите тела не би можеле да дишат, да размислуваат или да се движат нормално, а стана и многу популарен бидејќи многу луѓе тврдат дека им помага полесно да заспијат.
Нутриционистката Алма Буниќ разговараше за „Тпортал“ за неговите ефекти врз сонот и телото, истакнувајќи дека храната богата со магнезиум ги нуди сите потребни хранливи материи за здравјето, со помал ризик од несакани ефекти.
Еве листа од пет намирници кои ќе ви помогнат да внесувате значителни количини магнезиум секој ден – од вашата чинија, а не од шишиња со додатоци во исхраната.

Семки од тиква
Семките од тиква се еден од најдобрите извори на магнезиум, со 530 мг од овој важен минерал на 100 грама. Освен што се богати со магнезиум, семките од тиква содржат и здрави масти, влакна и протеини, што ги прави исклучително корисни за целокупното здравје и рамнотежата на шеќерот во крвта. Редовната консумација може значително да придонесе за вашиот дневен внес на магнезиум, заедно со бројни други здравствени придобивки.
Јаткасти плодови
Јаткастите плодови како бадеми, ореви и лешници се исто така одлични извори на магнезиум. На пример, 100 грама бадеми содржат околу 270 мг магнезиум, додека оревите и лешниците исто така обезбедуваат значителни количини на овој минерал. Покрај магнезиумот, јаткастите плодови се богати со здрави масти, антиоксиданси и витамини кои го поддржуваат здравјето на срцето, мозокот и кожата, што ги прави совршена ужина за оние кои сакаат да го зголемат внесот на магнезиум.
Зелен зеленчук
Зелениот зеленчук како блитвата и спанаќот се исклучително богати со магнезиум. На пример, зготвената блитва може да содржи околу 80 мг магнезиум на 100 грама, додека спанаќот, покрај тоа што е добар извор на магнезиум, содржи и витамини и минерали кои го поддржуваат здравјето на очите, коските и имунолошкиот систем. Овие зеленчуци можат да бидат одличен додаток на разни јадења, како што се салати, супи или смутија, збогатувајќи ја вашата исхрана со корисни состојки кои помагаат во одржувањето на рамнотежата на минералите во телото.
Цели зрна
Целите зрна, како што се овесот, ‘ржта и хељдата, се исто така одлични извори на магнезиум. Овесот, на пример, содржи околу 135 мг магнезиум на 100 грама, додека ‘ржта и хељдата нудат слични количини. Овие зрна не само што придонесуваат за внес на магнезиум, туку се и богати со растителни влакна, кои го подобруваат варењето на храната, одржуваат стабилни нивоа на шеќер во крвта и го намалуваат ризикот од хронични заболувања како дијабетес и срцеви заболувања.

Црно чоколадо
Темното чоколадо, особено оние со содржина на какао помеѓу 70% и 85%, се исто така одличен извор на магнезиум, со околу 230 мг на 100 грама. Покрај магнезиумот, темното чоколадо е богато со антиоксиданси кои го поддржуваат здравјето на срцето и крвните садови, а може да има и позитивен ефект врз расположението. Сепак, важно е да се консумира умерено бидејќи, покрај магнезиумот, темното чоколадо содржи и калории кои можат брзо да се акумулираат.

















