Заборавете на заморот и меланхолијата со порција костени

Се препорачува и на оние кои сакаат да ја зајакнат мускулатурата, како и на анемични пациенти, спортисти, па дури и на оние кои имаат проблем со запек, а сето тоа поради својата енергетска вредност.

Поспаност, лошо расположение, се само некои од симптомите на привремената меланхолија која ги погодува многу луѓе кога ќе почнат дождливите и пократки есенески денови, како и кога ќе се зголемат обврските.

Консумирањето костени ќе им годи на уморните и безволни лица. Се препорачува и на оние кои сакаат да ја зајакнат мускулатурата, како и на анемичните пациенти, спортистите, па дури и на оние кои имаат проблем со запек, а сето тоа поради својата енергетска вредност.

Печениот костен има поголема енергетска вредност, поголемо количество белковини, масти и витамини и двојно поголемо количество јаглехидрати. Исто така, содржи витамин Е и фитохемикалии кои не се присутни во варениот костен, додека, пак, варениот содржи поголем процент на минерални состојки.

Нутритивна вредност на костенот (100 г)

  • Витамин Б: 22мг
  • Рибофлавин: 22мг
  • Ниацин: 6мг
  • Калциум: 27мг
  • Железо: 3,8 мг
  • Фосфор: 373 мг
  • Маснотии: 4,1 мг
  • Протеини: 2,9 мг
  • Калории: 377

Иако плодот на костенот е многу хранлив, потешко се вари.

Бидејќи е богат со калиум, а сиромашен со натриум, костенот им се препорачува на лицата со бубрежни проблеми и кардиоваскуларни заболувања. Од останатите јаткасти плодови се разликува по нискиот процент на масти, високиот процент на скроб (околу 44 %) и претставува единствен плод од ваков вид што содржи витамин Ц.