
Истражување спроведено во Франција покажало дека консумирањето на само една мала чаша засладен пијалак дневно може да доведе до неверојатно зголемување на ризикот од рак за 18%, и го зголемува ризикот од рак на дојка за 22%.
Инаку, консумирањето на засладени напитоци претходно е поврзано со обезноста, срцевите болести и дијабетесот, а познато е дека дебелината е ризик фактор за рак, што делумно е последица на оптоварување на телото со глукоза која го зголемува ризикот од рак на црениот дроб, рак на дојка и други карциноми кои се поврзани со дијабетесот.
Треба да се истакне дека во засладените напитоци исто така постојат одредени хемикалии како што е 4-метилимидазол која Меѓународната агенција за истражување на ракот го идентификувала како канцероген или предизвикувач на рак. Пестицидите во овошните сокови и вештачките засладувачи исто така се познати како канцерогени.