Засладените напитоци поврзани со ризикот од рак

Треба да се истакне дека во засладените напитоци исто така посојат одредени хемикалии како што е 4-метилимидазол која Меѓународната агенција за истражување на ракот го идентификувала како канцероген или предизвикувач на рак.

Истражување спроведено во Франција покажало дека консумирањето на само една мала чаша засладен пијалак дневно може да доведе до неверојатно зголемување на ризикот од рак за 18%, и го зголемува ризикот од рак на дојка за 22%.

Инаку, консумирањето на засладени напитоци претходно е поврзано со обезноста, срцевите болести и дијабетесот, а познато е дека дебелината е ризик фактор за рак, што делумно е последица на оптоварување на телото со глукоза која го зголемува ризикот од рак на црениот дроб, рак на дојка и други карциноми кои се поврзани со дијабетесот.

Треба да се истакне дека во засладените напитоци исто така постојат одредени хемикалии како што е 4-метилимидазол која Меѓународната агенција за истражување на ракот го идентификувала како канцероген или предизвикувач на рак. Пестицидите во овошните сокови и вештачките засладувачи исто така се познати како канцерогени.