
Пијалоците засладени со шеќер и алкохолните пијалоци се поврзани со поголем ризик од опаѓање на косата.
Нов истражувачки преглед покажува дека засладените пијалоци и алкохолните пијалоци можат да придонесат за опаѓање на косата.
Сепак, одредени хранливи материи, како што се витаминот Д, железото и протеините, можат да помогнат во промовирањето на здрава коса.
Кога давањето приоритет на исхраната не е доволно за справување со опаѓањето на косата, важно е да се лекувате што е можно поскоро.
За многу луѓе, одржувањето на здрава коса оди подалеку од добро шишање или купување на најновите производи. Според ново истражување, здравјето на косата започнува со хранлива исхрана.
Преглед објавен на 21 август во Nutrition and Health сугерира дека она што го јадете може да влијае на растот, јачината, па дури и опаѓањето на косата.
Анализата покажува дека пијалоците засладени со шеќер и алкохолните пијалоци се поврзани со поголем ризик од опаѓање на косата, но исто така укажува дека одредени хранливи материи можат да промовираат здрава коса.
Од витамини и минерали до специфични видови храна и пијалоци, наодите нудат практични совети за секој што сака да го поддржи здравјето на косата.
Преглед на ефектите од исхраната и исхраната врз опаѓањето на косата
Витаминот Д и другите хранливи материи го подобруваат здравјето на косата
Меѓу проучуваните хранливи материи, витаминот Д се појави како најобемно истражуван, при што пет студии се фокусираа на неговата врска со состојбите на косата како што се алопеција ареата (AA) и андрогена алопеција (AGA).
Повеќето од овие студии пронајдоа инверзна корелација помеѓу нивоата на витамин Д и сериозноста или времетраењето на алопецијата, што укажува дека повисокиот статус на витамин Д може да биде заштитен од овие нарушувања на опаѓањето на косата.
Железото е уште една хранлива материја истакната поради нејзиното позитивно влијание врз здравјето на косата.
Една студија покажа дека суплементацијата со железо (таблети од 100 милиграми) го подобрува растот на косата кај жените со алопеција, поддржувајќи ја улогата на железото во метаболизмот на фоликулите на косата и клеточната пролиферација.
Обратно, било откриено дека недостатокот на протеини негативно влијае на здравјето на косата со намалување на дијаметарот на сијалицата на косата и пигментацијата, нагласувајќи ја важноста на соодветниот внес на протеини за производство на кератин, клучниот структурен протеин во косата.
Храна, пијалоци и додатоци во исхраната што влијаат на здравјето на косата
Консумирањето на производи од соја и зеленчук било поврзано со намалено опаѓање на косата, веројатно поради нивните антиоксидантни и антиинфламаторни фитохемикалии како што се изофлавони и каротеноиди.
Од друга страна, поголемиот внес на алкохолни и шеќерни пијалоци бил поврзан со зголемено опаѓање на косата и предвремена депигментација на косата.
Овие наоди сугерираат дека одредени избори во исхраната можат да ги влошат или ублажат проблемите со здравјето на косата.
Кога добрата исхрана не е доволна
Сузан Масик, доктор по медицина, сертифициран дерматолог во Медицинскиот центар Векснер на Универзитетот во Охајо, ја нагласува важноста на одржувањето на целокупното здравје.
„Редовно одете на лекарски прегледи и здравствени прегледи, следете ги препораките на вашиот лекар, намалете го нивото на стрес, јадете здрава, добро балансирана исхрана, избегнувајте пушење и одмарајте се доволно и бидете нежни со негата на косата.“
Сепак, ако имате опаѓање на косата, Масик изјави дека е важно да започнете со третман рано, особено ако сте генетски изложени на ризик од опаѓање на косата.
Постојат повеќе видови на ефикасни третмани за опаѓање на косата, во зависност од тоа што го предизвикува.
Конечно, Масик рече дека е важно да се биде трпелив при лекување на опаѓање на косата, бидејќи може да потрае најмалку шест месеци за да се види подобрување.