Познато е дека остепорозата може да се спречи доколку внесот на калциум и витамин Д во организмот е соодветен. Консумирањето на правилни комбинации на намирници кои се богати со калциум и витамин Д може, не само да ги заштити коските, туку и да допринесе за подобро функционирање на имуниот систем.
Се смета дека интегралните житарки кои се богати со влакна, како и масната риба како лососот која е богата со витамин Д, се одличен избор за заштита на здавјето на коските.
Исто така, за што подобро здравје на коските се препорачува консумирање на темен лиснат зеленчук, како спанаќ и кељ и немасен јогурт. Се препорачува и консумирање на бадемово и соино млеко, бидејќи тоа е збогатено со витамин Д и калциум. Бадемовото млеко обезбедува 45% од дневните вредности за калциум и 25% од дневните вредности за витамин Д.
Секако, не треба да се заборави дека за производство на витаминот Д важно е изложување на сончева светлина. Само 10 до 15 минути изложување на сончева светлина дневно, може да се поризведе доволно витамин Д.