Листестиот зеленчук нурнете го во вода, особено салатата. Почекајте пет минути, па ако е потребно сменете ја водата и повторете ја постапката. Освен што овошјето и зеленчукот се полни и со пестициди, а во тој случај може да помогне малку сода бикарбона. Измешајте малку сода бикарбона и вода и со тоа убаво измијте ги намирниците. Можете да се обидете и со алкохолен оцет кој ги убива сите штетни микроби во овошјето.
Постапката е следна:
Овошјето оставете го да стои во оцетот дваесетина минути, а потоа префрлете го во мешавината од сода бикарбона и вода, повторно на дваесетина минути.
Овие чекори се неопходни затоа што овошјето и зеленчукот (купечките, не домашните за кои се грижите сами, на пример) содржат големи количества токсини. Кога тие токсини се таложат во телото може да резултираат со автоимуни заболувања, но и хронични болести.