
Ако некогаш сте пребарувале низ продажниот простор на супермаркетот прашувајќи се дали нутритивните придобивки варираат кај различните видови јаболка, знајте дека краткиот одговор е да – и дека ова има многу врска со полифенолните антиоксиданси.
Јаболката се богати со растителни влакна, витамини, минерали и полифеноли.
Полифенолите се група антиоксиданси, молекули кои се борат против слободните радикали во вашето тело.
Полифенолите што се наоѓаат во јаболката вклучуваат:
флавоноиди: кверцетин, катехин, епикатехин, процијанидини, антоцијанидини (на пр., цијанидин)
фенолни киселини: хлорогена киселина, кофеинска киселина, п-кумаринска киселина, гална киселина
танини: проантоцијанидини
други полифеноли: флорицин, флоретин
Најдоброто јаболко е она што ќе го јадете!
Црвен делишес
Јаболката Црвен делишес се богати со вкупен фенол и епикатехин.
Јаболката со црвена кора исто така имаат повеќе антоцијанидини од другите сорти јаболка. Овие пигменти се одговорни за црвените, сините и виолетовите нијанси кај овошјето и зеленчукот.
Иако црвените јаболка се често послатки, антоцијанидинот не е одговорен за овој сладок вкус. Ова се должи на различната содржина на шеќер помеѓу јаболката.
Грени Смит
Јаболката Грени Смит лесно се препознаваат по нивната светло зелена боја и малку остар вкус. Ова делумно се должи на нивната висока концентрација на флавоноиди, особено кверцетин и катехин.
Иако не содржат антоцијанидини, што е докажано со недостатокот на црвена, сина или виолетова боја, тие имаат и други придобивки.
Една студија на животни од 2019 година покажала дека влакната од јаболката Грени Смит може позитивно да влијаат на цревниот микробиом, што укажува на потенцијален капацитет за контрола на тежината.
Ова е затоа што составот на вашата цревна микробиота – пријателските бактерии во вашите црева – може да влијаат на вашата тежина. Некои истражувања од 2017 година сугерираат дека луѓето со витки тела имаат поголем сооднос од луѓето со дебелина.
Сепак, ова истражување не покажува дека ниту бактеријата е чисто предизвикувачка или чисто превентивна за дебелина.
Фуџи
Јаболката Фуџи имаат сладок вкус, жолта и црвена кора и сочна, крцкава текстура – сите фактори што можат да придонесат за нивната широка популарност.
Во неколку студии, јаболката Фуџи постојано покажуваат поголема содржина на полифеноли од другите сорти јаболка. Тие содржат високи нивоа на хлорогенова киселина и катехин, соединенија кои можат да имаат антиинфламаторни својства.
Една студија на животни утврди дека полифенолите од јаболката Фуџи можат да помогнат во спречувањето на повреди на срцето и црниот дроб со намалување на нивото на холестерол во крвта и подобрување на маркерите на ензимите на црниот дроб.
Студија од 2019 година, исто така, покажува дека јаболката Фуџи можат да помогнат во намалувањето на оксидативниот стрес кај пациенти на хемодијализа.
Гала
Јаболката Гала е еден црвен, сладок вид јаболко. Содржи високо ниво на полифеноли, а катехинот е главен вид. Штити од срцеви заболувања со намалување на главните фактори на ризик.
Една 6-неделна студија кај 46 лица забележала дека јадењето три јаболка Гала дневно го намалува воспалението поврзано со дебелината, што е директно поврзано со зголемен ризик од срцеви заболувања.
Една 13-дневна студија кај стаорци покажала дека сокот од јаболка Гала значително го намалува вкупниот холестерол, триглицеридите и нивото на LDL (лош) холестерол, а воедно го зголемува нивото на HDL (добар) холестерол.
Сепак, имајте предвид дека се потребни поголеми човечки студии пред истражувачите да можат да извлечат какви било цврсти заклучоци.
Ако ви се допаѓа еден вид јаболко повеќе од другите, држете се до него!
Заклучок
Јаболката се вкусни, разновидни и хранливи плодови полни со растителни влакна и корисни растителни соединенија.
Иако некои сорти содржат повеќе одредени антиоксиданси од други, овие разлики се она што им го дава нивниот уникатен вкус и здравствени придобивки.
Јаболката се одличен извор на корисни растителни соединенија и нудат повеќекратни здравствени придобивки.
Еве неколку вкусни начини како можете да вклучите повеќе јаболка во вашата исхрана:
Грчки јогурт со путер од кикирики со парчиња јаболко
Лосос со кора од јаболка и ореви и печена брокула
Пилешки бутови инспирирани од есен со јаболка и коренест зеленчук