Тоа е вкусот на есента, но добро е да се биде мудар за тоа како го консумирате
Знаете дека есента брзо се наближува кога ќе почнете да гледате PSL (лате со зачини од тиква) и други предмети со вкус на зачини или мириси од тиква, од мафини и протеински прав до јогурт и кеси за отпадоци (не се шегуваме).
И додека есента е време за берење јаболка, ѕиркање лисја и страшила, можеби се прашувате дали целиот тој зачин од тиква што го консумирате му прави добро на вашето тело.
Одговорот не е толку јасен, вели регистрираната диететичарка Јулија Зумпано, РД, ЛД.
Зумпано разградува како зачините во зачинот од тиква – цимет, ѓумбир, морско оревче и каранфилче – нудат некои здравствени придобивки. Но, таа исто така се осврнува и зошто треба внимателно да ги избирате и избирате зачините од тиква за да избегнете прекумерни количини на додаден шеќер и калории.
Дали зачинот од тиква е добар за вас?
Тоа може да биде. Сепак, не велиме дека е во ред да пиете лате со зачини од тиква секој ден или да направите крофна со зачини од тиква дел од вашата рутина за утрински појадок.
Многу од храната и пијалоците што содржат зачини од тиква, исто така, имаат тенденција да имаат додаден шеќер и се калорични (ние гледаме во вас, желе грав од пита од тиква и сендвич колачиња со зачини од тиква). На пример, големо лате за зачини од тиква содржи околу 400 калории и има повеќе од 60 грама шеќер. Дај!
Но, кога паметно ја користите мешавината од зачини од тиква што ќе ја најдете во вашата фиока за зачини (на пример, попрскана врз кафето или овесот преку ноќ), може да добиете одредени придобивки како што се намалување на воспалението и холестеролот.
А што е со тиквата и сите придобивки што ги има? Предупредување за спојлер: Иако тиквата е одлична за вашите очи, срце и имунолошки систем, зачинот од тиква не содржи вистинска тиква. Зачинот од тиква често се користи во рецептите со тиква за да го поттикне тоа пријатно, есенско чувство.
Здравствени придобивки од зачинот од тиква
Благодарение на неговата уникатна (и вкусна) мешавина на зачини, доколку се користи правилно, зачинот од тиква доаѓа со некои убави здравствени придобивки. Еве како се тресе секој поединечен зачин кој се наоѓа во зачинот од тиква.
Циметот помага во намалување на воспалението и холестеролот
Популарниот зачин – кој се прави од кората на дрвото цимет – содржи витамини и минерали како железо, цинк, калциум, хром, манган и магнезиум.
Циметот, исто така, може да се пофали со антиинфламаторни својства (благодарение на антиоксидантното соединение наречено цинамалдехид), и може да помогне во намалувањето на нивото на шеќер во крвта, па дури и да помогне во намалувањето на холестеролот.
„Истражувањето за циметот покажува дека тој може да го намали воспалението поради високите нивоа на салицилна киселина и исто така може да помогне во намалувањето на нивото на лошиот холестерол и зголемувањето на добриот холестерол“, вели Зумпано.
Ѓумбирот помага за ублажување на болката и за здравјето на цревата
Кога станува збор за ѓумбир, зачинот може да помогне при болки во зглобовите, да ја подобри регулацијата на шеќерот во крвта и може да помогне во намалувањето на холестеролот.
Ѓумбирот – кој се користи во источната медицина од 9 век – можеби е познат најмногу по неговата способност да помогне во здравјето на цревата.
„Ѓумбирот може да помогне при гадење, повраќање и запек. Тоа помага да се смири вознемирениот стомак“, додава Зумпано. „Исто така, има антиинфламаторни и антиоксидантни соединенија кои ве штитат од оксидативен стрес и оштетување.
Мускатното оревче содржи антиоксиданси и антиинфламаторни соединенија
Може да се свртите кон морско оревче за да додадете малку вкус на морско оревче на вашите рецепти, но вашето здравје исто така може да има корист од него (има тврдења дека може да го зголеми вашето либидо).
Но, можеби ќе ни треба малку време за целосно да разбереме како ни користи морското оревче – многу од студиите беа спроведени на животни, објаснува Зумпано, кој вели дека се потребни повеќе истражувања.
Што знаеме? Истражувањата покажуваат дека како и многу други зачини во зачинот од тиква, морското оревче содржи антиоксидантни и антиинфламаторни соединенија.
„Морсковото му додава одличен вкус на јаткасто овошје на зачинот од тиква, што го прави привлечен за слатки и солени јадења“, забележува Зумпано.
Каранфилчето помага да се смират забоболките
Имате забоболка? Можеби сте слушнале дека маслото од каранфилче може да помогне во смирување на забоболката и спречување на болести на непцата. Всушност, популарната билка се користела во традиционалната кинеска медицина и ајурведската медицина.
Но, важно е да се забележи дека иако се направени некои научни студии, резултатите се измешани. И има забелешка – повеќето од студиите користат масло од каранфилче наспроти мелено каранфилче (кое се наоѓа во зачинот од тиква).
„Каранфилчето може да има силен вкус, но кај зачинот од тиква неговиот удар добро се неутрализира од другите зачини“, објаснува Зумпано. „За посуптилен вкус, користете цели каранфилче.
Начини на употреба на зачин од тиква
На располагање има бескрајни јадења и пијалоци со вкус на зачини од тиква. Но, тоа не ги прави сите добри за вас. Зумпано вели дека треба да обрнете внимание на тоа колку додаден шеќер содржи нешто. Вашата најдобра залог? Добијте го вашиот фил од зачини од тиква со додавање зачин од тиква дома.
„Имајте шејкер со зачин од тиква дома за да го користите во вашето кафе, чај или овесна каша“, предлага таа. „Можете да го користите во микс за мафини, супа или домашно лате или смути. На тој начин можете да контролирате колку зачин од тиква користите“.
Иако можете да купите претходно измешана тегла со зачин од тиква во вашата локална самопослуга или на интернет, Зумпано вели дека е прилично лесно да се направи сопствена верзија дома. Задолжително прочитајте ги состојките и избегнувајте какви било додадени шеќери.
Што е најважно, ако ги сакате придобивките од зачинот од тиква, треба редовно да го користите.
„Се работи за конзистентноста на тоа – да се користи секој ден наспроти повремено користење“, вели таа. „Затоа е добра идеја да го чувате зачинот од тиква (или дури и цимет) до вашиот апарат за кафе или чајник за чај за да можете лесно да го користите наутро“.
Тиквата ги зачинува работите!
Во ред е да се биде љубител на зачини од тиква. И нема штета во скокањето на банда со зачини од тиква. Само треба да бидете паметни за предметите и производите што ги консумирате. Тој кроасан со зачини од тиква треба да биде еднократно уживање наместо секојдневно уживање.
„Запомнете, само затоа што многу производи тврдат дека тоа е лате за зачини од тиква, кифла или слатко, тоа не мора да значи дека ги има сите здравствени придобивки што може да ги обезбеди вистинскиот зачин од тиква што доаѓа во тегла за зачини“, предупредува Зумпано.