Овесот е една од најздравите житарки во светот. Но, овесната каша што ние ја познаваме не е ниту приближно онаа која треба да се јаде. Преработените каши од ќеса со кои се преполни рафтовите во маркетите, не се здрави. Според нутриционистите, најздраво е да се купи овес во зрна, и да се направи каша со додатоци по избор.
Вистинската, домашна овесна каша е неверојатно хранлива. Оваа храна од цело зрно може да помогне во намалување на телесната тежина, ги обновува залихите на здрав холестерол и нуди одличен извор на влакна…
Еве зошто е добро денот да се започне со овесна каша:
- Поттикнува работа на цревата
- Го поддржува здравјето на срцето
- Го намалува ризикот од рак на дебелото црево
- Го намалува крвниот притисок
- Го регулира нивото на шеќер во крвта
- Помага при регулирање на телесната тежина
Начин на подготовка на овесна каша
Купете овес во зрна и преку ноќ потопете ги во саканата количина на чиста, ладна вода. Наутро овесот варете го 15 до 20 минути, додека зрната не се разварат (како кога се вари пченица). Додадете состојки по избор и уживајте во вистински здрав појадок.