Знаевте ли дека кората од лубеница може да се јаде?

Кората од лубеница - Извор на витамини и минерали

Кора од лубеница
Кора од лубеница

Фрлањето на кората од лубеница е речиси автоматска акција за повеќето од нас, но дали е потребна?

Кората од лубеница може значително да ја збогати вашата исхрана и да го намали отпадот во кујната.

Без разлика дали сакаме да вкусиме нови вкусови, да пробаме поодржлив начин на готвење или едноставно да ја искористиме храната, кората од лубеница е нешто што вреди да се открие.

Лубеница и кората
Лубеница и кората

Зошто да се користи кора од лубеница?

Препознавањето на хранливата вредност на кората од лубеница е првиот чекор кон нејзина употреба. Иако нејзиниот вкус е неутрален, а текстурата цврста, кората е изненадувачки богата со хранливи материи.

Богата со цитрулин

Белиот дел од лубеницата е особено корисен за кардиоваскуларниот систем поради високата концентрација на аминокиселината цитрулин. Иако цитрулинот се наоѓа и во црвениот дел, неговата концентрација во белиот слој е многу поголема.

Кога цитрулинот се внесува, тој се претвора во бубрезите во аргинин, што е неопходно за производство на азотен оксид, молекула која го подобрува здравјето на крвните садови.

Цитрулинот делува така што ги опушта и шири крвните садови, што го подобрува протокот на крв, го намалува крвниот притисок и го олеснува срцето. Ова исто така го намалува ризикот од хипертензија и придонесува за подобра циркулација, што обезбедува подобро снабдување на клетките со хранливи материи и кислород, што е важно за мускулите, но и за мозокот.

Овој процес може да помогне во спречување на атеросклероза, состојба што го зголемува ризикот од срцев удар и мозочен удар.

Извор на витамини и минерали
Извор на витамини и минерали

Извор на витамини и минерали

Освен цитрулин, белиот дел од лубеницата содржи и други корисни хранливи материи како што се витамин Ц, кој делува како антиоксиданс, и витамин А, кој е неопходен за здравјето на клетките.

Минералите како калиум и магнезиум помагаат во регулирањето на крвниот притисок и ги опуштаат крвните садови.

Белиот слој содржи и растителни влакна, кои се важни за варењето и намалувањето на LDL холестеролот, додека ликопенот, кој е присутен во помали количини, помага во заштитата на клетките од оштетување.

Високата содржина на растителни влакна помага во регулирањето на варењето на храната, го поттикнува чувството на ситост, го намалува ризикот од хронични заболувања како што се дијабетес тип 2, холестерол и срцеви заболувања, а може да го подобри и здравјето на цревата.

Извор на витамини и минерали
Извор на витамини и минерали

Има ниска калорична вредност

Тоа е идеален додаток на оброците ако го следите внесот на калории, а во исто време сакате да ја зголемите хранливата вредност на вашиот оброк.

Го хидрира телото

Како и самото овошје, кората содржи висок процент на вода, што дополнително придонесува за хидратација на телото.