Лукума е супер овошје што се јадело од страна на Перуанците од 200 г. пр.н.е., но модерната наука дури сега навлегува во истражувањето колку хранливи материи навистина има ова овошје и како може да се искористи неговиот лековит потенцијал. Има вкус како комбинација на јаворов сируп и сладок компир.
Иако овошјето е тешко за достапност бидејќи расте од 1 300 до 3 000 метри надморска височина, правот од лукума е често достапен.
За перуанскиот народ лукумата е симбол на долговечност и плодност. Таа е полна со хранливи материи и може да се користи како здрава замена за шеќер.
Може да се претпостави со својата жолто-портокалова боја, дека лукумата е богата со бета-каротен, важен извор на витамин А, кој на нашите тела им треба за подобар вид, подобрување на мобилниот раст, па дури и помога со имуниот систем. Бета-каротенот е заштитник од видови на рак, вклучувајќи ги и рак на езофагус, црниот дроб, панкреасот, дебелото црево, ректумот, простатата, јајниците и матката поради потентноста како антиоксиданс.
Со лукума може да ја се засладува храната без да се покачи шеќерот во крвта, плус содржи корисни состојки кои во самиот шеќер не се состојат.
Железото го подобрува транспортот на кислород во клетките и е од витално значение за бремени жени и доилки, заради хранливоста. Соодветно количество на железо ја подига и енергијата кај телото.
Ова супер овошје е полно со растителни влакна кои ќе ви помогнат да дигестивниот систем работи правилно, намалува појава на запек и подуеност. Лукумата делува како антивирусна и антибактериска состојка. Ова супер овошје може да спречи настинка или грип и други вирусни и бактериски болести.