Зошто луѓето зборуваат во сон?

Многу фактори можат да придонесат за зборување за спиење, како стрес или анксиозност, недостаток или неквалитетен сон или дури и посериозни состојби поврзани со спиењето.

Многу фактори можат да придонесат за зборување за спиење, како стрес или анксиозност, недостаток или неквалитетен сон или дури и посериозни состојби поврзани со спиењето.

Ако некогаш сте се разбудиле затоа што некој друг зборува во сон, не сте сами. Без разлика дали зборуваат со целосни реченици или измешаат еден куп глупости, околу 2 од 3 луѓе зборуваат во сон. А вистината е, можеби некогаш сте зборувале во сон и не сте ни свесни за тоа.

Поп-културата и обичниот фолклор можеби ќе ве натераат да верувате дека луѓето се повеќе склони да ги споделат своите најдлабоки, најмрачни тајни кога зборуваат во сон. Но, она што е поверојатно е дека луѓето понекогаш можат да ги реализираат своите соништа во зависност од тоа каде се во нивниот циклус на спиење.

Во повеќето случаи, зборувањето во сон може повеќе да звучи како неразбирливи звуци отколку како целосни монолози. И иако може да биде забавно или иритирачко за оние што го слушаат или засрамувачки или збунувачки за оние што зборуваат, зборувањето за спиење веројатно не е нешто за што треба да се грижите.

Но, според специјалистот за бихејвиорална медицина за спиење, Мишел Дреруп, PsyD, DBSM, повремено, тоа може да биде знак за посериозно нарушување на спиењето или основна здравствена состојба.

Д-р Дреруп навлегува подлабоко во зборувањето за спиење и кога тоа е причина за загриженост.

Што зборувате за време на спиење?
Зборувањето за време на спиењето, познато и како сомнилокија, е чин на гласно зборување за време на спиењето. Додека спиете, можете:

Зборувајте со шепоти.
Зборувајте со редовна јачина.
Викајте цели зборови или одговори.
Кажете целосни, разбирливи реченици и водете цели разговори.
Имајте измешан, бесмислен говор измешан со грофтање и други звуци.
Без разлика која верзија, голема е веројатноста дека нема да знаете дека зборувате во сон, освен ако не се разбудите додека зборувате или некој друг не ве извести за настанот подоцна.

Зборувањето во сон е еден вид парасомнија или нарушување поврзано со спиењето што се случува додека спиете. За разлика од другите парасомнии, како што се месечарењето или нарушувањето во исхраната поврзано со спиењето, кое може да носи значителни ризици за вашето здравје и благосостојба, зборувањето во сон обично има мал до никаков ризик. Во секој случај, вашите нарушувачки дискусии може да ги разбудат луѓето околу вас и да им отежнат на другите да заспијат или да останат заспиени.

Зошто луѓето зборуваат во сон?
Спиењето е деликатен процес кој влијае на нашето здравје и благосостојба на различни начини. Просечниот циклус на спиење трае околу 90 минути, а ни требаат околу четири до пет од тие циклуси на секои 24 часа за да се чувствуваме целосно освежени и одморени. Во секој циклус, нашиот мозок се движи низ четири фази на спиење – и ако нашиот мозок е дури и делумно нарушен или расеан во која било од тие фази, нашиот квалитет на спиење може да биде засегнат.

„Бидејќи се смета дека повеќето парасомнии се мешана состојба помеѓу будноста и спиењето, зборувањето за спиење може да биде поверојатно кога режимот на спиење е нарушен или нарушен“, објаснува д-р Дреруп.

Тоа значи дека сè што е познато дека го нарушува вашиот сон може да придонесе за зборување за спиење, вклучувајќи:

Џет-лаг.
Лишување од сон.
Апнеја при спиење.
Анксиозност и стрес.
Злоупотреба на алкохол или супстанции.

„Постојат некои докази дека понекогаш зборувањето во сон може да биде поврзано со соништата, но тоа не е секогаш случај“, продолжува д-р Дреруп. Повеќето соништа се случуваат кога сте во фаза на длабоко, брзо движење на очите (РЕМ) на спиење. Но, зборувањето за спиење може да се случи во која било фаза од спиењето, вклучувајќи го и РЕМ и не-РЕМ спиењето.

Зборувањето во сон исто така може да биде несакан ефект или симптом на други парасомнии. Со нарушување на однесувањето на РЕМ спиењето, на пример, луѓето имаат тенденција несвесно да ги реализираат своите соништа. Тие се способни да зборуваат, викаат, удираат, трескаат, одат или трчаат намерно бидејќи делот од нивниот мозок одговорен за парализирање на нивните мускули за време на спиењето не функционира како што треба. Слично на тоа, луѓето можат да зборуваат во сон кога месечарат и кога имаат ноќни стравови.

„Ако вашето зборување за спиење се случи одеднаш како возрасен или ако вклучува интензивен страв, врескање или насилни дејства, треба да размислите да посетите специјалист за спиење“, советува д-р Дреруп.

Можете ли да престанете да зборувате во сон?
Бидејќи толку многу парасомнии вклучуваат нарушување на спиењето, најдоброто нешто што можете да направите за да престанете да зборувате за спиење е да се фокусирате на подобрување на квалитетот на спиењето и ограничување на одвлекувањата секогаш кога е можно. Ова е особено важно кога ќе земете во предвид дека оние кои зборуваат во сон имаат значително понизок квалитет на спиење од оние кои не зборуваат. Со текот на времето, како што се подобрува квалитетот на спиењето, се надеваме дека вашата способност да зборувате во сон опаѓа.

„Фокусирањето на здравите навики за спиење и подобрувањето на вашата средина за спиење може да ги елиминира потенцијалните нарушувања на спиењето и да го подобри квалитетот на вашиот сон“, вели д-р Дреруп.

Градењето подобри навики околу вашиот сон може да вклучува фактори како што се:

Држете се до редовен распоред за спиење.
Целта на седум до девет часа сон секоја вечер.
Дајте си 30 до 60 минути тивко време без екран за да се смирите пред спиење.
Минимизирање и управување со нивото на стрес.
Ограничување на потрошувачката на алкохол.
Избегнувајте кофеин најмалку шест часа пред спиење.
Редовно вежбање.
Погрижете се вашата спална соба да биде тивка и темна.
Одржување на температурата на вашата спална соба помеѓу 60 и 67 степени целзиусови (15 до 19 степени Целзиусови).
Кога да побарате помош
Ако фокусирањето на подобрување на вашиот сон не го намалува бројот на пати што зборувате во сон или ако продолжите да се грижите за какви било однесувања што ги покажувате додека спиете, можеби е добра идеја да направите студија за спиење во текот на ноќта. . Тоа ќе ви даде вам и на давателите на здравствени услуги многу информации за тоа што се случува со вашиот мозок и вашето тело кога дремете.

„Вашиот лекар може да нареди студија за спиење за да се исклучи можноста за нарушувања на спиењето, како што се апнеја при спиење или периодично нарушување на движењето на екстремитетите“, повторува д-р Дреруп.

„За време на студијата за спиење, се следат вашите мозочни бранови, отчукувањата на срцето и дишењето, како и движењата на рацете и нозете. Студијата за спиење е снимена со видео, така што движењата и однесувањето може да се прегледаат за да се набљудуваат какви било невообичаени или нарушувачки однесувања“.