Зошто навечер се лигавиме и како да си помогнеме

Доколку нашето тело е добро обезбедно со течност, нема да мора да лачи толку плунка да ја нажлани устата.

Не е невообичаено да понекогаш се разбудиме со перница натопена со плунка. Постојат три причини зошто тоа се случува: телото произведува премногу плунка, навечер немаме контрола над мускулите да ја задржиме плунката или не успеваме да проголтаме пред да протече од устата.

Затнат нос, ГЕРБ или пореметување на гастроинтестиналниот рефлекс, апнеа, инфекција на синусите, но и некои лекови (најчесто антипсихотици) предизвикуваат прекумерно лачење на плунка. И во две положби на спиење – на стомак и на страна, посклни сме да прекумерно лигавење. Имено, законот на гравитација го прави своето, па во тие положби плунката полесно истекува од устата.

ПОСТОЈАТ РЕШЕНИЈА

Спиењето на грб е лесен начин за решавање на овој проблем. Грицкањето парче лимон исто така може да помогне бидејќи лимонската киселина ќе ја разреди плунката. Исто така, ќе ви помогне и да пиете многу вода. Ако нашето тело е добро снабдено со течност, нема да мора да лачи доволно плунка за да ја навлажни устата.