Иако на око, кога ќе се отстрани мувлосаниот дел од лебот, останува „чист„ дел, научниците објаснуваат дека чист дел всушност не постои. Мувлата ја сочинуваат густо наредени една до друга нитасти клетки без хлорофил, односно се безбојни. Се викаат хифи,и заради нив мувлата делува како да е расфрлана. Покрај тоа, тоа се и габички со микроскопска големина, од кои одделни испуштаат микротоксини кои може да направат штета на организмот, доколку често се внесуваат.
Значи, ако често се случува да ја отстранувате мувлата, а остатокот да го изедете, поголема е веројатноста дека се јават проблеми со оштетени бубрези и црн дроб, а имунитетот ќе биде постојатно слаб.
Дури и ако на лебот има мали траги од мувла, значи дека целиот леб е заразен и прекирен со опасни материи, па попаметно е да се фрли. Ако често ви се случува лебот да мувлоса, држете го подалеку од други намирници, зошто може и тие да контаминираат.