Зошто сè повеќе расте ризикот од развој на пренатална депресија?

Главни причини за зголемувањето на стапката на пренатална депресија се: работата и обидот да се усогласат семејните и работни обврски, притисокот на социјалните мрежи и интернетот, кои поттикнуваат на споредба и ги преплавуваат бремените жени со информации, финансискиот притисок и потребата од обезбедување две плати во семејството за пристоен живот...

Денешните трудници имаат поголема веројатност да страдаат од депресија отколку нивните мајки, покажало новото британско истражување.

„Стресот на модерниот свет е можеби причината за овој пораст“, изјавила предводничката на истражувањето Ребека Пирсон, експерт за психијатриска епидемиологија на Универзитетот Бристол во Велика Британија.

„Нашите податоци покажуваат дека симптомите кои се поврзани со зголемување на бројот на случаи на депресија се поврзани со стресот и чувството на заситеност, како и одредени тегоби, а не на чувството на недостаток на мотивација или тонење. Тоа ја поддржува теоријата дека се работи за последица на забрзаниот модерен свет“, смета Пирсон.

„Додека постпарталната депресија е добро познат проблем, во последнава деценија се повеќе и повеќе внимание се посветува на симптомите кои се појавуваат пред да се роди бебето“, објаснила д-р Прија Гопалан, психијатар од болница за женски болести во Питсбург.

„Она што традиционално го нарекувавме постпородилна депресија всушност започнува во третото тромесечје“, изјавила Гопалан. Според истражувањето, чии резултати беа објавени во списанието JAMA Network Open, истражувачкиот тим споредувал 2.390 жени, кои родиле во почетокот на 1990-тите години со 180 жени од следната генерација, кои биле или ќерки или снаи на мајките од првата група.

Меѓу постарата генерација, 17 проценти имале симптоми на депресија за време на бременоста, додека 25 проценти од помладите генерации страдале од депресија

Просечната возраст на жените во двете групи била помеѓу 22 и 23 години. Меѓу постарата генерација, 17 проценти имале симптоми на депресија за време на бременоста, додека 25 проценти од помладите генерации страдале од депресија. Ќерките на жените кои страдале од пренатална депресија имале особено висок ризик за нејзин развој.

Истражувањето покажало дека тие имале три пати поголеми шанси да развијат симптоми на депресија во споредба со трудниците, чии мајки не страдале од депресија за време на бременоста.

Според Пирсон, главни причини за зголемувањето на стапката на пренатална депресија се: работата и обидот да се усогласат семејните и работни обврски, притисокот на социјалните мрежи и интернетот, кои поттикнуваат на споредба и ги преплавуваат бремените жени со информации, финансискиот притисок и потребата од обезбедување две плати во семејството за пристоен живот, недостатокот на семејна и друштвена поддршка за бремените жени и се поголемиот притисок за остварување на интимни партнерски односи.