Сливата е еден од најстарите народни лекови за регулирање на дигестијата. Како природен лаксатив е од големо значење, бидејќи за разлика од дугите лаксативи при консумирањето сливи нема опасност од навикнување.
Сливите поради соджината на пектин кој во цревата набубрува ја омекнуваат столицата што е многу важно кај лекувањето на хемороиди или цревни заболувања. Со регулирање на дигестијата превентивно се делува против појава на рак на дебелото црево, а пектинот го намалува нивото на холестерол во крвта.
Сливите со помала содржина на шеќери се подобри за лекување на разни тегоби, па се препорачува да се консумираат киселкасти сливи.
Исто така, сливата е ефикасна помош и при слабеење, бидејќи многу истражувања покажале дека нејзините супстанци ги врзуваат мастите од храната која се внесува во организмот и потоа се исфрлаат надвор од организмот.
Богати се со калиум – минерал кој е неопходен за одржување на ацидо-базна рамнотежа и чиј недостаток во организмот доведува до замор.