ЗОШТО ТРЕБА ДА ПИЕТЕ ЧАЈ ОД КАРАНФИЛЧЕ ПОСЛЕ ЈАДЕЊЕ?

Чајот од каранфилче помага во ублажување на гасови, надуеност и проблеми со варењето

Каранфилчето е еден од зачините што во Индија често се консумира суров веднаш по оброкот како освежувач на здивот. Бидејќи неговиот горчлив вкус и силниот мирис не се пријатни за сечиј вкус, пиењето млак чај од каранфилче е подобра алтернатива по оброкот.

Каранфилчето често се користи по оброците бидејќи го поддржува варењето и го олеснува работењето на дигестивниот систем. Активните состојки на ова растение, како што е еугенолот, помагаат во опуштањето на дигестивниот тракт, намалување на надуеноста и гасовите.

Зошто каранфилче?

Каранфилчето е зачин што се користи на неколку начини – без разлика дали за подобрување на ефикасноста на едноставен билен чај, за олеснување на варењето преку детоксикациска вода или за збогатување на кари, супи и чорби со зачинет вкус.

Исто така, широко се користи во ајурведските лекови, домашните лекови, па дури и во аналгетици, благодарение на активното соединение наречено еугенол.

Каранфилчето може да помогне и во регулирањето на нивото на шеќер во крвта, што го прави корисно за луѓето со дијабетес. Покрај тоа, го подобрува здравјето на црниот дроб, го зајакнува имунитетот и може да ја подобри цврстината на коските благодарение на неговата содржина на манган.

Причини зошто се препорачува пиење вода со каранфилче секој ден по оброците.

Ги ублажува гасовите и надуеноста

Еден од најчестите проблеми по оброкот е прекумерното создавање гасови и надуеност. Каранфилчињата содржат соединенија како еугенол кои помагаат во опуштањето на дигестивниот тракт и намалувањето на создавањето гасови.

Чаша топол чај од каранфилче по ручек или вечера може да ја смири желудочната слузница, да ја намали киселината и да го олесни чувството на тежина , особено по јадење масна или тешка храна. Карминативните својства на каранфилчето го опуштаат дигестивниот тракт, намалувајќи ја непријатноста, надуеноста и гасовите.

Нивоа на шеќер во крвта

За луѓето кои го следат нивото на шеќер во крвта, чајот од каранфилче може да биде паметен додаток во нивната рутина по оброкот. Истражувањата покажуваат дека каранфилчето може да помогне во регулирањето на шеќерот со подобрување на чувствителноста на инсулин.

Неговата консумација по оброците може да ги намали ненадејните скокови на гликозата во крвта , што е особено корисно за луѓе со предијабетес или дијабетес тип 2. Каранфилчето исто така може да го забави претворањето на скробот во гликоза, со што се спречува ненадејно зголемување на шеќерот во крвта.

Покрај тоа, антиинфламаторните и дигестивните својства на каранфилчето придонесуваат за подобро метаболичко здравје, што е уште една причина зошто дијабетичарите или луѓето кои сакаат да одржат стабилно ниво на шеќер го користат овој зачин. Дополнително, антиинфламаторните и антиоксидантните својства на каранфилчето го намалуваат оксидативниот стрес, кој може да ја наруши функцијата на инсулинот.

Го подобрува варењето на храната

Чајот од каранфилче долго време има важно место во Ајурведата и традиционалната хербална медицина како природен лек за дигестивни проблеми. Неговото пиење по оброк може малку да го стимулира лачењето на дигестивните ензими, помагајќи во поефикасното разградување на храната.

Оваа едноставна навика не само што ги намалува надуеноста и лошото варење, туку и ја подобрува апсорпцијата на хранливи материи , обезбедувајќи му на телото максимални придобивки и енергија од оброците.

За да го направите чајот уште поефикасен, може да додадете малку сок од лимон, неколку капки сок од ѓумбир, па дури и семе од чиа како извор на растителни влакна.

Оваа освежителна мешавина го забрзува метаболизмот, помага во природното одржување на тежината и делува како пијалок за детоксикација и општа благосостојба.

Го намалува воспалението

Чајот од каранфилче обезбедува благ, но исклучително ефикасен дневен поттик на имунолошкиот систем, особено кога се пие редовно по оброците со лесни и хранливи закуски.

Топлата, зачинета арома не само што ги освежува сетилата, туку помага и во враќањето на внатрешната рамнотежа, прочистувањето на телото и зајакнувањето на природната отпорност на секојдневниот стрес, инфекциите, заморот и сезонските промени.

Каранфилчето е богато со моќни антиоксиданси и биоактивни соединенија кои помагаат во неутрализирање на слободните радикали, намалување на хроничното воспаление и поддршка на долгорочната виталност.

Благодарение на своите антибактериски, антивирусни, антигабични и антиинфламаторни својства, чајот од каранфилче е многу повеќе од освежителен пијалок – тој станува секојдневен чин на заштита и грижа во брзото темпо на живот.

Заклучок

Редовната употреба го стимулира варењето на храната, го забрзува метаболизмот, го подобрува оралното здравје, ја промовира детоксикацијата и го намалува ризикот од хронични заболувања. Активните состојки на каранфилчето ја поттикнуваат детоксикацијата на телото и го зајакнуваат имунитетот.