10 знаци дека вашата анксиозност расте

Физичките, менталните и емоционалните реакции се сите релевантни симптоми. Сите ние чувствуваме страв, загриженост и стрес во различни моменти од нашиот живот. И понекогаш, тие чувства имаат моќ да не совладаат. Но, ако тоа е вообичаена човечка состојба, како да знаете дали доживувате здрава количина на анксиозност или дали имате анксиозно растројство? Каде е линијата?

Физичките, менталните и емоционалните реакции се сите релевантни симптоми.
Сите ние чувствуваме страв, загриженост и стрес во различни моменти од нашиот живот. И понекогаш, тие чувства имаат моќ да не совладаат. Но, ако тоа е вообичаена човечка состојба, како да знаете дали доживувате здрава количина на анксиозност или дали имате анксиозно растројство? Каде е линијата?

Регистрираната психотерапевтка Натача Дјук, м-р, РП, вели дека сè зависи од зачестеноста и степенот на вашата анксиозност.

Кога анксиозноста е нешто за што треба да се грижите?
Сите ние чувствуваме одреден степен на вознемиреност кога ќе се соочиме со закана – или реална (како кога автомобилот скршнува во вашата лента) или перципирана (како работен состанок во очекување). Двете ситуации можат да предизвикаат адреналин и одговор на вашето тело „бори или бегај“, физиолошка реакција што ве подготвува за преживување.

Воочените закани честопати може да се чувствуваат како вистинска закана за нашата благосостојба, иако можеби нема вистинска штета. Но, без разлика дали овие закани се перцепирани или не, секоја закана може да се чувствува доволно реална кога ќе нè стави на работ и ќе ја поттикне нашата способност да чувствуваме вознемиреност.

Во која било од овие ситуации, може да забележите неколку знаци на анксиозност. Може да имате физички одговор, како:

Забревтано срце.
Ненадејно потење.
Јазол во стомакот.
Гадење и повраќање.
Мускулна напнатост.

Други симптоми кои може да се појават вклучуваат:

Немир.
Замор.
Тешкотии со фокусирање.
Раздразливост и промени во расположението.
Неможност за спиење и други нарушувања на спиењето.

Симптомите на анксиозност варираат од личност до личност и тие се зголемуваат во зависност од причината за стресот. Но, во повеќето случаи, анксиозноста се јавува кога согледана закана ги активира овие симптоми на подолг временски период и го нарушува вашиот секојдневен живот. Може да доживеете физички знаци на анксиозност или ментални и емоционални знаци на анксиозност, а понекогаш дури и сите одеднаш.

Клучот за разбирање кога се справуваат со потребите на анксиозноста е да знаете како таа се појавува во вашиот секојдневен живот. Дјук ја разложува анксиозноста на вообичаени анксиозни нарушувања, со различни симптоми:

Панично растројство. Може да доживеете екстремна паника или напади на паника. Може да се чувствува како палпитации или чукање на срцето, отежнато дишење или гушење.
Фобии. Вашата вознемиреност достигнува врв кога ќе наидете на одредени работи, како мали простори, социјални ситуации или напуштање на вашата куќа. Може да почувствувате гадење, потење или треперење.
Опсесивно компулсивно пореметување. Имате стравови – од бактерии, на пример – кои ве тераат компулсивно да вршите ритуали, како што е постојано миење раце.
Посттрауматско стресно растројство (ПТСН). Трауматски настан предизвикува овој тип на анксиозност. Може да доживеете напади на паника или поопшти симптоми како проблеми со спиењето, мускулна напнатост или постојана грижа. Овие напади поврзани со ПТСН можат да се појават од никаде, дури и кога причината е неидентификувана, но тие често се вкоренети во минатото трауматско искуство.
Генерализирана анксиозност. Постојаната анксиозност што виси наоколу и не е предизвикана од одредени причини го карактеризира овој тип на анксиозност. Може да почувствувате некој од горенаведените симптоми во секое време. Дјук вели дека е како: „Секогаш се чувствувам малку возбудено, а не на позитивен, возбудлив начин“.

Интензитет. Дали вашата анксиозност предизвикува значителна непријатност или неподносливи симптоми? Дали имате потешкотии да управувате со тие симптоми кога ќе се појават?
Фреквенција. Дали забележувате дека вашата анксиозност се зголемува почесто?
Времетраење. Дали вашите симптоми се задржуваат надвор од искуството што предизвикува анксиозност? На пример, кога сте под стрес поради тестот, дали вашиот стрес трае цел ден или дури и следниот ден? Или постојано сте загрижени за се и ништо?
Мешање. Дали вашата анксиозност ја намалува вашата способност да функционирате, така што не можете да работите или да правите други задачи?
Предизвикувачи. Дали имате тригери кои ве прават да се чувствувате беспомошно? Дали имате толку многу предизвикувачи што ќе престанете да правите работи како што се напуштање на домот или возење по автопат?
Влијаат на вашиот живот во целина. Размислете како анксиозноста влијае на сите области од вашиот живот, како што се работата, врските и да се биде дел од вашата заедница. Како би изгледал вашиот живот доколку немате анксиозност? Дали би било значително различно?


Навистина треба да размислите колку тоа влијае на вашето функционирање“, вели Дјук. „Можеби ќе можете да избегнете некои предизвикувачи, како што се пајаците. Но, ако се плашите од социјални ситуации, тоа е потешко да се избегне и најверојатно ќе влијае на вашиот живот многу повеќе“.

Ако искусите какви било симптоми на анксиозност кои постојано го нарушуваат вашиот живот или ги отежнуваат секојдневните активности, а тоа влијае на вашата способност да функционирате до шест месеци, треба да разговарате со давател на здравствена заштита или терапевт за можноста да имате анксиозно растројство.

Како функционира третманот
Ако одлучите да побарате третман, може да започнете со вашиот давател на примарна нега. Повеќето лекари можат да ви помогнат да добиете добра идеја за тоа колку е тешка вашата анксиозност. Потоа може да препорачаат лекови, терапија или и двете.

Два типа на лекови може да помогнат во управувањето со симптомите:

Дневно. Можете редовно да земате некои лекови за да спречите анксиозност како целина.
Колку што е потребно. Можете да земате лекови само кога ќе се појави некоја епизода за да се намали реакцијата на вашето тело на одредени моменти што ја поттикнуваат вашата анксиозност. Ова е можеби најкорисно кога се дава јасност на одредена ситуација или се управува со физички симптоми на анксиозност како мускулна напнатост, гадење и стомачна болка во моментот кога ќе се појават.
Вашиот давател на здравствена заштита, исто така, може да ве упати кај психијатар, кој може да помогне во управувањето со вашите лекови.

Во многу случаи, работата со регистриран терапевт може да ви помогне да научите како да ја спречите анксиозноста на прво место. Алатката што ја користат е когнитивната бихејвиорална терапија, која ви помага подобро да ги разберете вашите вознемирени моменти и да научите стратегии за справување кога ќе се појави анксиозност. Честопати можете да научите да управувате со анксиозноста со помалку од десетина сесии. И Дјук вели дека комбинирањето лекови и терапија често е многу ефикасно за намалување на анксиозноста.

Ако вашата анксиозност е исцрпувачка, разговарајте со давател на здравствена заштита за вашите специфични потреби. Ако сте свесни за проблемите што ги предизвикува анксиозноста, можете да се опремите со вистинските алатки за управување за вашата специфична ситуација.

„Можеби нема да ви требаат лекови или терапија доживотно“, вели Дјук. „Но, решавањето на проблемот е важно бидејќи понекогаш анксиозноста може да се влоши со текот на времето ако не се лекува“.