4 СОВЕТИ ЗА ЛУЃЕ СО АЛЕРГИИ НА ХРАНА

Што ако некои од гостите се алергични на храна?

Man having food allergy symptoms to products like fish, milk and eggs. Food allergy, food alergen ingredient, allergy risk factor concept. Bright vibrant violet vector isolated illustration

Празниците се време кога луѓето се собираат и споделуваат храна. Меѓутоа, ако угостите луѓе со алергии на храна, има неколку работи што треба да ги имате предвид.

Празниците се време кога пријателите, семејството и најблиските се собираат под еден покрив. Со толку многу собири во текот на оваа сезона, веројатно е дека во одреден момент ќе угостите некого со алергии на храна.

Секако, алергиите на храна можат да варираат во сериозноста и не секој со алергија на храна ќе се придржува до универзален список со совети. Сепак, еве неколку општи совети за угостителство на луѓе со алергии на храна.

Понудете јадења без алергени

Иако може да изгледа очигледно, обезбедувањето доволно опции за лицата со алергии на храна е клучно.

Имајте предвид дека некои алергени се позастапени од другите – на пример, може да биде потешко за некој со алергии на млечни производи или глутен да јаде широк спектар на јадења во споредба со некој со алергија на јаткасти плодови.

Многу лица со алергии на храна биле во ситуации каде што можеле да јадат само едно или две јадења што не се состоеле во целосен оброк. Обезбедувањето дека сите можат да имаат избалансиран, заситувачки оброк ќе помогне да се спречи луѓето со алергии на храна да бидат изоставени или да се чувствуваат отфрлени.

Одделете ја храната

Една од наједноставните работи што можете да ги направите е да ја одвоите храната што содржи алергени од другата храна што се сервира.

Иако ова може да звучи едноставно, како на пример ставање на садовите на различни чинии при сервирање, во зависност од сериозноста на алергиите на лицето, ова може да вклучува целосно одделно подготвување на јадења со алергени. Ова значи:

користење посебни садови за складирање на состојки со алергени
користење различни чинии, тенџериња, тави и даски за сечење
користење различни прибори за готвење и сервирање (лажици, ножеви, шпатули итн.)
миење на рацете по ракување со храна со алергени

Користењето посебни чинии и прибори е клучно за спречување на вкрстена контаминација. Иако можеби не изгледа како голема работа, еден прибор или рака што допира сад со алергени може да биде доволно за да предизвика алергиска реакција.

Етикетирајте ги јадењата

Ако служите храна во стилот на шведска маса, етикетирањето е уште еден ефикасен начин да се означи која храна содржи алергени, а која не. Ова јасно покажува која храна содржи алергени, наместо да им се остава на луѓето со алергии сами да погодуваат што е безбедно за јадење.

Иако едноставно би можеле да наведете кои јадења содржат алерген, а кои не, можеби ќе откриете дека наведувањето на целиот рецепт на етикета е поефикасно, особено ако угостите луѓе што не ги познавате добро.

Јасното наведување на содржината на секое јадење ќе им заштеди на вашите гости нагаѓање, а вам ќе ви заштеди време да им објаснувате на луѓето што прашуваат. Дополнително, ако некој го сака рецептот за јадење, лесно може да ја фотографира етикетата наместо да ве праша вас.

Можете исто така да размислите за користење на етикети во различни бои за храна со и без алергени за да ја олесните идентификацијата.

Комуницирајте

Најважното и најефикасното нешто што можете да го направите е да комуницирате со лицето кое има алергија на храна, дури и ако го познавате долго време.

Директно слушањето од нив за сериозноста на нивната алергија на храна и нивните потреби ќе спречи какви било претпоставки од двете страни. Оваа потврда може да биде и смирувачка за двете страни.

Дури можете да одлучите да побарате мислење од оние со алергии на храна пред да одлучите што да направите. Тие можат да ве известат дали нема да можат да јадат одредени јадења.

Тие исто така ќе ве известат дали сакаат сите да бидат информирани за нивната алергија. Иако ова може да биде корисно за некои луѓе, особено за оние со тешки алергии, други можеби претпочитаат сами да се справат со тоа.

Заклучок

Присуството на големи собири за време на празниците или во кое било друго време може да додаде дополнително  размислувања ако лицата со алергии на храна  бидат присутни.

Иако е важно да се имаат предвид овие совети, многу од нив се релативно мали прилагодувања што можат да спречат потенцијално опасни ситуации. Не сите може да бидат неопходни. Само комуникацијата со засегнатото лице може да биде доволна.