5 причини зошто е добро да се јаде зачинета храна

Добра вест за сите оние кои сакаат зачини – зачинетата храна поседува бројни поволни здравствени својства:

Зачините како што се цимет, куркума, бибер, чили и ким го забрзуваат метаболизмот и го регулираат апетитот.

Студија од 2015 година покажала дека личностите кои јадат зачинета храна 6 до 7 дена во неделата имаат за 14 отсто помал ризик од смрт. На тој начин зачините ни овозможуваат подолго да живееме.

Одделни зачини како што се куркумата, лукот и ѓумбирот ги смируваат воспаленијата во организмот и ги ублажуваат симптомите на артритис.

Истражувањата покажале дека капсаицинот од чили пиперчињата може да го забави растот на ќелиите на рак на простата.

Кимот и кукрумата поседуваат антибактериски својства, така што го намалуваат ризикот од бактериски инфекции.