5 третмани за уринарна инконтиненција дома

Во зависност од видот, уринарната инконтиненција понекогаш може да се третира со природни и домашни лекови како што се тренинг на мочниот меур, вежби на карличниот под, губење на тежината и додатоци во исхраната. Сепак, овие методи не се секогаш соодветни или ефективни. Важно е да посетите доверлив давател на здравствена заштита ако искусувате симптоми на инконтиненција за да можете да ја добиете најдобрата нега.

Уринарна инконтиненција е кога не можете да ја задржите урината или кога тече урина затоа што не можете да го контролирате мочниот меур. Оваа вообичаена состојба се проценува дека влијае на околу 13 милиони Американци и 423 милиони луѓе ширум светот.

Некои третмани за уринарна инконтиненција вклучуваат лекови или хирургија, но некои домашни лекови – како што е тренингот на мочниот меур или карличниот под – исто така може да обезбедат ослободување од симптомите на инконтиненција. Ако се прашувате како природно да ги запрете грчевите на мочниот меур, прочитајте за да дознаете за неколку од тие лекови базирани на докази.

Видови на уринарна инконтиненција
Постојат неколку видови на инконтиненција, секој со различни причини:

Итна инконтиненција: Итна инконтиненција се јавува кога имате силна, ненадејна потреба за мокрење што предизвикува неволно мокрење во несоодветни моменти.
Стресна уринарна инконтиненција: Ова е вид на инконтиненција предизвикана од комбинација на зголемен притисок во абдоменот и слаби мускули во карлицата и/или уретрата – цевката што ја исцедува урината од вашиот мочен меур.
Преливна инконтиненција: Овој тип на инконтиненција се јавува кога мускулите на мочниот меур не се во можност правилно да се притиснат за да го испразнат мочниот меур.
Мешана инконтиненција: Ова е комбинација од нагон и стресна инконтиненција.
Функционална уринарна инконтиненција: Со овој тип на инконтиненција, мочниот меур функционира нормално, но не можете навреме да стигнете до тоалетот за да уринирате или не сфаќате дека треба да уринирате.

Што е хиперактивен мочен меур?
Уринарната инконтиненција може да биде дел од хиперактивен мочен меур (ОАБ), но двете состојби не се исти. Лицето со ОАБ може да има потреба да уринира неколку пати на ден, но не мора да ја изгуби контролата врз мочниот меур.3 Лековите за ОАБ може да вклучуваат Кегелови вежби и тренинг на мочниот меур.4

Домашни лекови
Постојат многу ефективни третмани за инконтиненција, но вистинскиот пристап на третман зависи од причината за инконтиненција и од вашите индивидуални потреби.

Здравствените услуги обично започнуваат со најмалку инвазивни и природни методи како бихејвиорална терапија, губење на тежината (уринарната инконтиненција е почеста кај луѓето со прекумерна тежина) и вежби на карличниот под пред да преминат на интервенции како што се лекови или операција.

Управување со течности
Еден од првите третмани кои давателот на здравствена заштита може да ги препорача за уринарна инконтиненција е бихејвиорална терапија. Оваа терапија често вклучува контролирање на внесот на течности, но тоа не секогаш значи да пиете помалку.

Пиењето доволно течности како вода во текот на денот помага да бидете хидрирани, што е неопходно за целокупното здравје. Премногу сериозно ограничување на внесот на течности може да доведе до дехидрација и урина со силен мирис, па дури и може да доведе до иритација на мочниот меур, што ја влошува уринарната инконтиненција.6

Наместо да се исклучите од течности или да пиете еден тон одеднаш, експертите предлагаат да го раширите внесот на пијалоци во текот на денот. На повеќето луѓе им требаат околу 2 до 3 литри или 8,5 до 12,5 чаши вода дневно.

Не сакате да пиете премногу или премалку. Размислете и за ограничување на пијалоците во часовите пред спиење ако е проблем ноќната инконтиненција.

Управување со исхраната
Одредени пијалоци како кафе, чај со кофеин и кола, може да ја влошат инконтиненцијата. Други пијалоци како газирани пијалоци и алкохол би можеле да го иритираат мочниот меур и можеби треба да се избегнуваат.5

Некои видови храна би можеле да бидат проблематични и за луѓето со уринарна инконтиненција. На пример, чоколадото, друга храна што содржи кофеин и зачинета или кисела храна може да го стимулираат мочниот меур и да го влошат истекувањето.

Некои студии сугерираат дека исхраната со малку маснотии богата со овошје, зеленчук и цели зрна може да помогне да се намалат симптомите на уринарна инконтиненција кај жените. Сè уште се потребни повеќе истражувања за да се разбере како промените во исхраната влијаат на оваа состојба.

Друга корисна диетална препорака за уринарна инконтиненција е зголемување на внесот на влакна. Запекот може да ја влоши уринарната инконтиненција со притисок врз мочниот меур. Следењето на диета богата со влакна со јадење многу овошје, зеленчук и интегрални житарки и одржување на хидрираност со редовно пиење вода во текот на денот може да помогне во спречување и лекување на запек.

Тренинг за мочниот меур
Наместо да одите кога чувствувате потреба за мочање, движењето кон поредовен распоред за мокрење може да биде корисно за луѓето со нагонска инконтиненција. Ова е познато како тренирање на мочниот меур.

За да го „тренирате“ вашиот мочен меур за да можете поретко да уринирате, експертите препорачуваат да водите дневник за мочниот меур за да го следите распоредот за мокрење. Ако уринирате често, обидете се да додадете 15 минути помеѓу посетите во бањата за да започнете, уринирајте секој пат дури и ако не чувствувате силен нагон да одите.

Малку по малку, зголемете го времето помеѓу посетите во бањата. Ова ќе му помогне на вашиот мочен меур да научи да држи повеќе урина за да можете да одите во тоалет во одредено време во текот на денот.

Одржување на здрава тежина
Прекумерната тежина или дебелината може да играат улога во уринарната инконтиненција. Дополнителните телесни масти во абдоменот вршат притисок врз мочниот меур, што може да се влоши или да предизвика уринарна инконтиненција.

Промена на вашата исхрана, зголемување на дневната физичка активност, доволно спиење и управување со нивото на стрес се важни за губење на тежината. Ако ви треба помош за развој на здрав, одржлив план за слабеење, размислете за закажете состанок со давател на здравствена заштита како регистриран диететичар.

Тренинг за подот на карлицата
Зајакнувањето на карличниот под може да помогне доколку имате нагон или стресна инконтиненција. Тренирањето на мускулите на дното на карлицата (PFMT) вклучува изведување вежби кои помагаат да се зајакнат мускулите околу мочниот меур. Често се користи самостојно или во комбинација со други третмани како електрична стимулација како третман за уринарна инконтиненција.

Зајакнувањето на карличните мускули може да ви помогне да ја задржите урината подолго и да го намалите бројот на истекувања што ги доживувате. Физиотерапевт обучен за терапија на карличниот под може да ви помогне да развиете безбедна и соодветна PFMT рутина. Имајте на ум дека не треба да правите вежби на карлицата додека уринирате.

Други опции за третман
Кога домашните лекови не функционираат за уринарна инконтиненција, може да бидат потребни медицински третмани. Тие третмани може да вклучуваат:

Средства за зголемување: се користат како инјекции за згуснување на ткивото на мочниот меур и уретрата за да се намали истекувањето на мочниот меур
Електрична нервна стимулација: вклучува користење пулсирања на електрична енергија кои влијаат на рефлексите на мочниот меур
Медицински помагала: Може да вклучуваат уреди како што се цевки наречени катетери или уреди слични на тампон
Лекови: се разликуваат по намена, од релаксирање на мускулите на мочниот меур до блокирање на нервните сигнали за итен или чест проток на урина
Операција: Помага во поддршката на нормалната положба на мочниот меур

Кога да се обратите до давател на здравствена заштита
Ако искусувате симптоми како протекување урина, често мокрење или губење на контролата на мочниот меур кои не се подобруваат со домашните лекови, посетете лекар.

Лекар од примарна здравствена заштита или специјалист како уролог или гинеколог може да работи со вас за да го најде најефективниот третман за вашата состојба и може да сподели совети кои можат да помогнат да се подобри квалитетот на вашиот живот.

Во зависност од видот и сериозноста на уринарната инконтиненција, давателот на здравствена заштита може да препише модификација на однесувањето, губење на тежината или физикална терапија или да препорача лекови или хируршки третман.

Брз преглед
Во зависност од видот, уринарната инконтиненција понекогаш може да се третира со природни и домашни лекови како што се тренинг на мочниот меур, вежби на карличниот под, губење на тежината и додатоци во исхраната. Сепак, овие методи не се секогаш соодветни или ефективни. Важно е да посетите доверлив давател на здравствена заштита ако искусувате симптоми на инконтиненција за да можете да ја добиете најдобрата нега.