Со брзото пристигнување на топлото летно време, свежата салата може да биде основа за лесен и освежителен оброк. Салатите лесно се прават дома и се нарачуваат во ресторан кога се вечера надвор. И, со нивните повеќекратни здравствени придобивки, конзумирањето на порција лиснат зеленчук секој ден може да биде една од најдобрите навики за стекнување, во лето или зима.
За да добиете најмногу хранливо влијание од вашите салати, ајде да погледнеме некои од нивните придобивки, кои состојки додаваат дополнителна диета и што да избегнувате за да се осигураме дека вашето јадење ќе остане хранливо и здраво.
Освен нивниот природен добар вкус и одличната крцкава текстура заедно со прекрасните бои и мириси, јадењето голема порција свеж, сиров зеленчук секој ден може да има значителни здравствени придобивки.
Тоа дава значителен придонес за превенција на болести, здрава тежина и младешка енергија – а кој не е заинтересиран за малку повеќе енергија и виталност?
И тие се лесни за правење, особено ако имате при рака некои алатки и прибор кои можат да помогнат во подготовката на диетата на љубителите на сирова храна.
САЛАТИТЕ СЕ:
1. ПРИРОДЕН ИЗВОР НА ВЛАКНА
Вашиот лиснат зеленчук и суров зеленчук се одличен извор на природни влакна, а консумирањето доволно влакна секој ден има неколку здравствени предности:
Влакната помагаат да се намали ЛДЛ или „лошиот“ холестерол.
ТАа помага да се контролира шеќерот во крвта.
Соодветниот внес на влакна помага при губење на тежината и здраво одржување на тежината.
Го нормализира движењето на дебелото црево и помага во спречување на болести на дебелото црево.
Се покажа дека правилниот внес на влакна го намалува повторувањето и спречувањето на голем број на рак, вклучувајќи колоректален, дојка, уста, грло и хранопроводник.
2. Хранливи придобивки од свежо овошје и зеленчук
Идејата дека свежиот зеленчук и овошје се од суштинско значење за нашето добро здравје и благосостојба не е нешто што досега не сме го слушнале, но добро е да се потсетуваме на тоа честопати.
Исхраната богата со зеленчук и овошје може да го намали крвниот притисок, да го намали ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар, да спречи некои видови на рак, да го намали ризикот од проблеми со очите и дигестивниот систем и да има позитивен ефект врз шеќерот во крвта што може да помогне да се контролира апетитот. “.
Важно е да јадете разновидно свежо овошје и зеленчук, во што е можно повеќе различни бои. Комбинирањето во салата е и лесно и вкусно! Полни со витамини и минерали, јадењето салата дневно ќе го зголеми и нивото на моќни антиоксиданси во крвта.
Основата на секоја салата, лиснатиот зеленчук, нуди огромна хранлива придобивка. Меѓу најдобрите од групата супер зелени се: кељ, спанаќ, зелена репка, крес и марула. За нешто малку поинакво, обидете се да додадете и свеж зеленчук од глуварче и мизуна.
Овошјето и зеленчукот со светли бои во семејството „црвено“ се од особена хранлива корист. Ова ги вклучува производите со портокалово, виолетово, црвено и бургундско месо. Некои примери се домати, црвени и портокалови пиперки, моркови, јагоди, нектарини, праски, сливи, боровинки, капини, брусница и калинки.
Каротеноидите се класа на соединенија синтетизирани од жолтите, портокаловите и црвените пигменти на растенијата. Ова го вклучува витаминот А и сите негови различни форми на соединение: бета-каротен, ликопен, лутеин и зеаксантин. Сите овие имаат потврдени позитивни ефекти, плус антиоксидантни и антиинфламаторни придобивки во телото.
3.Јадењето салата богата со растителни влакна пред јадењето ќе ви помогне побрзо да се чувствувате сити, така што ќе трошите помалку калории отколку што би можеле кога оброкот се служи без ова мезе. Колку повеќе суров зеленчук можете да внесете во вашата салата, толку поголеми ќе бидат потенцијалните позитивни ефекти.
4. ДНЕВНА САЛАТА ЌЕ ПОМОГНЕ ВО ВНЕСУВАЊЕ НА ЗДРАВИ МАСТИ
Додадете неколку лажици мешани сурови или печени семки како тиква, сусам, сончоглед и мелен лен или чиа за да го зголемите дневниот внес на добри масти. Експериментирањето со различни видови на масла во вашите преливи ќе помогне и во ова.
Исечете четвртина од авокадо и додадете го во зеленчукот. Оваа храна исто така му помага на телото да ги апсорбира сите заштитни соединенија, фитохемикалии и лутеин.
Додавањето здрави маснотии во вашата салата преку преливот или со додавање здрави сурови јаткасти плодови или авокадо, исто така, ќе ја направи пополнета, бидејќи мастите се меѓу најзаситните.
5. ГРАДЕТЕ СИЛНИ КОСКИ
Ниските нивоа на витамин К се поврзани со ниска минерална густина на коските кај жените. За здрав раст на коските, препорачаната целосна дневна порција може да се најде во само 1 чаша крес (100%), радикио (120%) или спанаќ (170%).
6.Каротеноидите кои се наоѓаат во зелените листови како спанаќот, ромската и црвената зелена салата им помагаат на очите да се прилагодат од светло кон темно и да ги филтрираат нивоата на светлина со висок интензитет, заштитувајќи ги од формирање на штетни слободни радикали.
7. ПОДОБРУВАЊЕ НА МУСКУЛНИТЕ ПЕРФОРМАНСИ
Па, излегува дека Попај ги знаел неговите работи. Хранливите материи кои се наоѓаат во спанаќот не само што помагаат да се изградат силни коски, туку помагаат и да се подобрат перформансите на митохондриите – мали структури во нашите клетки кои помагаат да се произведе енергија, како и да се информираат и да се зајакнат нашите мускули.
8. ЗАШТИТИ ГО СВОЕТО СРЦЕ
Зелената салата содржи две клучни хранливи материи во значителни нивоа кои помагаат да се заштити срцевиот мускул: фолати и влакна. Се покажа дека високите нивоа на фолати помагаат во спречување на мозочен удар и кардиоваскуларни болести.
9. ГО ПОДОБРУВА ТОНУСОТ НА КОЖАТА
Високото ниво на вода што се наоѓа во зеленчукот за салата ја подобрува хидратацијата во нашите тела, која е неопходна за младешки тон на кожата и разни основни телесни функции.
Можете да им дадете на вашите салати дополнителна доза на антиоксиданси со тоа што ќе направите свои преливи за салата на база на масло и ќе вклучите моќни билки како што се босилек, магдонос, мајчина душица, цилинтро, копар, рузмарин, оригано, лук и лимон. Изберете ги вашите омилени комбинации од тревки, измешајте со здраво масло плус сок од лимон или оцет и зачинете по вкус.
Додавањето свежи билки многу помага кон подобрување на вашата исхрана, бидејќи многу од нив се густо преполни со витамини и разни фитонутриенти. Бидејќи овие витамини и фитонутриенти се произведуваат толку интензивно, тие се особено хранливо густи – што значи дека се термогени и може да помогнат природно да го зголемите вашиот метаболизам.
Лесни за одгледување дома, билките имаат многу позитивни својства кои може да се додадат на вашите преливи или да се попрскаат одозгора за дополнителен вкус. Исто така, не плашете се да се мешате во неколку јастиви цвеќиња – тие нудат многу исти придобивки како традиционалните билки.
Додавањето зелjе во вашата салата е како турбо-полнење на хранливата вредност на вашиот зеленчук. И, ако сакате свежи и органски, тие се лесни за одгледување дома, а исто така и економични.
Некои од популарните избори за никнување на сопственото никнување доаѓаат од различни обични житарки, зеленчук и јаткасти плодови, како што се:
Пченична трева, која има добри количини на витамини Б, Ц и Е.
Луцерка, добра за витамините А, Ц и К, со значителни количини на фитоестрогени.
Мунг грав, со убав број на протеини, влакна и витамини А и Ц.
Грашокот, богат со витамини А и Ц и фолна киселина од семејството Б, тие нудат некои од најзначајните нивоа на протеини во семејството на никнува. И, тие имаат вкус на градинарски грашок.
Леќата, бидејќи никулците содржат над 25% протеини.
Детелина, богата со изофлавони.
Брокула, познат извор на антиканцероген ензим сулфорафан.
Сончогледот, исто така, нуди значително ниво на протеини заедно со здрави масти и масни киселини, влакна и минерали.
Ако планирате да никнете дома, речиси сите нетретирани, цели семиња ќе никнат ако им се даде соодветна средина, а повеќето нудат значајни нутритивни придобивки.
Општо земено, лиснатите зеленилa се многу хранливи поради големата разновидност на витамини и минерали што ги нудат. И тие содржат природни фитохемикалии од растителни соединенија како што се каротеноидите, кои се наоѓаат во листовите поради синтезата со сончева светлина.
Лисјата кои се изложени на најголема количина на сончева светлина содржат најголеми количини на овие здрави соединенија, како што е бета каротин. И кога растенијата се млади, нивната форма е лабава, така што сите лисја добиваат еднаква количина на светлина. Ова е спротивно на зрелите растенија, каде што само надворешните листови од главите на зелената салата добиваат директна сончева светлина.
Бидејќи се покажа дека овие фитохемикалии преполни со хранливи материи нудат низа потенцијални придобивки, вклучително и антиканцерогени својства и својства за заштита на клетките, изборот на бебешки зеленило обезбедува најголема концентрација на овие важни соединенија.
Меѓу малите зелени, младите листови од крес, спанаќ и рукола содржат највисоки нивоа на моќни фитохемикалии и други хранливи материи.
Многуте потенцијални здравствени придобивки од додавањето на салата во вашата дневна исхрана може брзо да се спротивстават со додавање на одредени варени состојки и комерцијално произведени адитиви.