ТРИГЛИЦЕРИДИ-извори на овие естери во крвта

Триглицеридите се естери на глицерол и масни киселини. Тие се главната состојка на животинските и растителните масти и масла. Тие го добиле своето име поради фактот што три масни киселини се прикачени на трите хидроксилни групи на глицерол. Мастите и маслата се најенергични соединенија, па затоа играат многу важна улога во структурата на сите живи клетки.

Триглицеридите се естери на глицерол и масни киселини. Тие се главната состојка на животинските и растителните масти и масла. Тие го добиле своето име поради фактот што три масни киселини се прикачени на трите хидроксилни групи на глицерол. Мастите и маслата се најенергични соединенија, па затоа играат многу важна улога во структурата на сите живи клетки.

Маснотиите од храната се хидролизираат во тенкото црево, се апсорбираат и повторно се синтетизираат во клетките на цревната слузница, влегуваат во лимфните садови и циркулацијата, т.е. стигнува до црниот дроб. Вишокот се депонира во форма на масни наслаги.

Нормалните вредности се 0,46-2,28 mmol/L.

Нивото се зголемува во случај на зголемен внес на храна, нарушена функција на црниот дроб, хроничен алкохолизам, дијабетес, нефротски синдром, хипотироидизам, опструкција на жолчните канали, земање на некои лекови, на пр. контрацептивни средства, а стресот е многу важен за современиот човек.

Во најголем дел, високите триглицериди се поврзани со зголемување на LDL холестеролот и намалување на HDL холестеролот. Кај постарите жени, забележана е силна поврзаност помеѓу високите триглицериди, низок ЛДЛ холестерол и срцевите заболувања. Всушност, поврзаноста е толку силна што некои сметаат дека високите нивоа на триглицериди кај жените во постменопауза се независен фактор на ризик за развој на срцеви заболувања.


Намалувањето на концентрацијата на триглицеридите е од помала дијагностичка вредност и може да се најде кај неухранетост, малапсорпција, хипертироидизам и терминална болест на црниот дроб.

Посебно, неопходно е да се истакне дека покаченото ниво на триглицериди во рамките на анализата на лабораториските параметри, недвосмислено укажува на моментално внесување на храна богата со триглицериди и непочитување на режимот на хигиенска исхрана.

За некои можеби е апсурдно, но меѓу производите кои се богати со триглицериди, а како и обично најчестата алузија е на месните производи и месни производи, има и некои видови зеленчук, меѓу кои доминантен е компирот.

Нутриционистите препорачуваат на сите луѓе кои страдаат од покачено ниво на триглицериди да го исфрлат компирот од исхраната, бидејќи практика е овој вид зеленчук во сите негови форми (гол, печен,…) да претставува основа на сите диети за намалување на покачените масти во крвта.