Најпознати сексуално преносливи болести-2 дел

Сексуално преносливите болести (СПБ) се предизвикани од сексуално преносливи инфекции (СПИ). Тие се шират главно преку сексуален контакт. СПИ се предизвикани од бактерии, вируси или паразити. Сексуално преносливата инфекција може да помине од човек на човек во крв, сперма или вагинални и други телесни течности. Сексуално преносливите болести (СПБ) се инфекции кои се пренесуваат од човек на човек за време на секс (вагинален, орален или анален) или близок сексуален контакт. СПБ се нарекуваат и сексуално преносливи инфекции или СПИ.

Сексуално преносливите болести (СПБ) се предизвикани од сексуално преносливи инфекции (СПИ). Тие се шират главно преку сексуален контакт. СПИ се предизвикани од бактерии, вируси или паразити. Сексуално преносливата инфекција може да помине од човек на човек во крв, сперма или вагинални и други телесни течности.
Сексуално преносливите болести (СПБ) се инфекции кои се пренесуваат од човек на човек за време на секс (вагинален, орален или анален) или близок сексуален контакт. СПБ се нарекуваат и сексуално преносливи инфекции или СПИ.

Molluscum Contagiosum Virus

Molluscum contagiosum е вирусна инфекција на кожата која се карактеризира со појава на тркалезни испакнатини на неа. Онаа што влијае на половите органи е сексуално пренослива болест.

Обично влијае само на луѓе со ослабен имунолошки систем, во кои ќе се појават осип на гениталиите кои обично не предизвикуваат болка, но кои можат да предизвикаат чешање и естетски проблеми.

 Lymphogranuloma venereum

Lymphogranuloma venereum е сексуално пренослива болест предизвикана, повторно, од „Chlamydia trachomatis“. Во овој случај, бактериите заразуваат различни компоненти на лимфниот систем, примарен дел од имунолошкиот систем.

Обично инфекцијата станува хронична а најчестите симптоми се следниве: појава на чирови на гениталиите, супурација од кожата, болка при дефекација, отечени лимфни јазли, крв во столицата итн.

Со третман базиран на антибиотици, прогнозата на болеста е обично добра, избегнувајќи посериозни компликации.

Не-гонококен уретритис

Не-гонококниот уретритис ги вклучува сите оние инфекции на уретрата кои се пренесуваат сексуално, но не се предизвикани од „Neisseria gonorrhoeae“.

Оваа диференцијација е направена според медицински процедури, бидејќи уретритисот, кој е предизвикан од гонореја, е поврзан со специфични третмани кои се различни од останатите патогени микроорганизми кои можат да ја заразат уретрата.

Најчестите симптоми се: белузлав исцедок од пенисот, болно мокрење, иритација на гениталиите, вагинален исцедок, треска, болки во стомакот итн.

Staphylococcus aureus отпорен на метицилин

Staphylococcus aureus (MRSA) отпорен на метицилин е бактериски вид кој стана отпорен на повеќето антибиотски третмани. од кои треба да се справиме со овој вид.

Се пренесува преку контакт кожа на кожа, сексуалниот однос е начин за ширење на овој патоген, кој инфицира различни области на кожата.

Типичните симптоми вклучуваат појава на болни и воспалени црвени испакнатини кои обично се придружени со треска.

Овие осип можеби ќе треба да се исцедат хируршки, бидејќи ако се шират на други делови од телото, бактериите можат да предизвикаат сериозни компликации во кардиоваскуларниот и респираторниот систем и во коските и зглобовите.

Ингвинален гранулом

Ингвинален гранулом, познат и како донованоза, е сексуално пренослива болест предизвикана од бактеријата „Klebsiella granulomatis“ и дека е вообичаено во тропските и суптропските земји. Кога пристигнува во западните земји, тоа е поради луѓето што патувале на овие места.

Повеќето од засегнатите се мажи, кои како симптоми имаат ерупции на гениталиите. Тие почнуваат да влијаат на кожата додека гениталното ткиво не заврши сериозно оштетено.

Главната компликација е тоа што постои постојан оток на гениталиите, иако со третман со антибиотици болеста правилно се лекува.

Mycoplasma hominis

“Mycoplasma hominis” е вид што припаѓа на најмалиот познат род на бактерии. И дека се пренесува сексуално.

Оваа бактерија може да предизвика вагиноза, карлична инфламаторна болест и, во случај на мажи, неплодност. Има способност да навлезе во клетките на генитоуринарниот апарат, што му овозможува да ги развие симптомите. Антибиотскиот третман е ефикасен.

Марбург вирус

Вирусот Марбург е патоген што може да се пренесе сексуално и има симптоми еднакви на симптомите на ебола.  Кога се шири преку контакт со телесни течности, сексуалниот однос е начин на пренесување на патогенот.

Овој вирус предизвикува хеморагични трески, кои имаат клиничка слика која започнува со интензивно крварење од различни отвори на телото, висока температура, дијареа, повраќање, болка во многу области, слабост, треска итн. Може да заврши предизвикувајќи откажување на повеќе органи, што е често фатално.

Не постои лек за овој вирус, така што третманот што се дава е фокусиран на ублажување на симптомите и избегнување на развој на најсериозни компликации.

Мукопурулентен цервицитис

Мукопурулентен цервицитис е сексуално пренослива болест која обично е компликација што произлегува од гонореја или кламидијална инфекција.На Тоа е воспаление на грлото на матката, односно делот од матката што комуницира со вагината.

Иако понекогаш нема симптоми, цервицитис обично предизвикува крварење надвор од менструацијата, абнормални вагинални секрети, болка за време на сексуален однос, поголема тенденција за мокрење, болка при мокрење итн.

Третманот за борба против тоа зависи од патогенот што го предизвикал, иако обично е доволно да се препишат антибиотици за да исчезне.

Пелвична инфламаторна болест

Карличната инфламаторна болест е нарушување што ги погодува жените кога сексуално преносливите бактерии патуваат во матката, јајниците или јајцеводите. Ова предизвикува воспаление на женските полови органи..

Не постојат секогаш симптоми, иако кога се појавуваат, тие се обично следниве: болки во стомакот, вагинален исцедок со лош мирис, треска, треска, болка при мокрење итн.

Поврзаните компликации се потенцијално сериозни, бидејќи може да доведе до стерилитет и хронична карлична болка. Сепак, третманот со антибиотици е обично ефикасен.

Човечки Т-клеточен лимфотропен вирус

Лимфотропниот вирус на Т-клетките на човекот е патоген што може да се пренесе сексуално и тоа беше првиот откриен онкоген вирус, односно може да предизвика рак.

Овој вирус ги инфицира Т -лимфоцитите, клетки на имунолошкиот систем кои се одговорни за уништување на клетките на ракот. Влијаејќи на неговата функција, вирусот значително ја зголемува можноста за заболување од различни видови на рак, особено леукемија и лимфом, кои се рак на крвта и лимфното ткиво, соодветно.

Нема вакцина против овој вирус и третманите се уште се во развој, така што оваа болест може да заврши фатална.

Амебијаза

Амебијаза е болест предизвикана од паразитот „Entamoeba histolytica“, која се пренесува преку фекална орална рута, па аналниот однос може да го поттикне нејзиниот пренос меѓу луѓето.

Кога поединецот ќе дојде во контакт со фекална материја за време на сексуален однос, а потоа завршува во устата, паразитот може да стигне до цревата, каде што почнува да ги дава следниве симптоми: дијареа, грчеви во стомакот (контракции на цревата што предизвикуваат остра болка), болни движења на дебелото црево, треска, повраќање, замор, крв во столицата, итн. Постојат лекови за ефикасно борба против неa.

 

 

Гиардијаза

Гиардијазата е болест предизвикана од паразитот „Giardia intestinalis“, што исто така може да се пренесе преку анален сексуален контакт бидејќи следи орален пат на фекална зараза.

Највообичаеното пренесување на овој паразит е преку контаминирана вода, иако сексуалниот пат на ширење е исто така релативно чест. Кога ќе стигне до цревата, паразитот ги предизвикува следните симптоми: водена дијареа, бели столици, грчеви во стомакот, замор, губење на тежината, гадење итн.

Повеќето гардијални инфекции имаат тенденција да се расчистат сами, иако се достапни лекови за да се забрза процесот на лекување.