7 април 2023 година-Светскиот ден на здравјето-Светската здравствена организација ќе ја одбележи својата 75-годишнина

Светскиот ден на здравјето (WHD), кој се одржува секоја година на 7 април, ја одбележува годишнината од основањето на Светската здравствена организација (СЗО) во 1948 година и секоја година се фокусира на одредена грижа за јавното здравје. Денот е за цел да се создаде свест за здравствените проблеми на сиромашните и помалку среќните во сиромашните региони ширум светот, како и да не потсети да бидеме благодарни за нашето здравје и подобро да се грижиме за себе.

На 7 април 2023 година ̶ Светскиот ден на здравјето ̶ Светската здравствена организација ќе ја одбележи својата 75-годишнина.

Во 1948 година, земјите од светот се собраа и ја основаа СЗО за да го промовираат здравјето, да го чуваат светот безбеден и да им служат на ранливите – така што секој, насекаде, може да достигне највисоко ниво на здравје и благосостојба.

75-годишнината на СЗО е можност да се погледне наназад на успесите во јавното здравство кои го подобрија квалитетот на животот во последните седум децении. Тоа е исто така можност да се мотивира акција за справување со здравствените предизвици на денешницата и утре.

Светскиот ден на здравјето (WHD), кој се одржува секоја година на 7 април, ја одбележува годишнината од основањето на Светската здравствена организација (СЗО) во 1948 година и секоја година се фокусира на одредена грижа за јавното здравје.
Денот е за цел да се создаде свест за здравствените проблеми на сиромашните и помалку среќните во сиромашните региони ширум светот, како и да не потсети да бидеме благодарни за нашето здравје и подобро да се грижиме за себе.
Ние се залагаме за здравје и подобра иднина за сите.
Конзумирање урамнотежена, здрава исхрана богата со хранливи материи.
Обезбедување доволно одмор во текот на ноќта, со 7 – 9 часа сон секој ден.
Вежбајте најмалку 30 минути дневно, што се состои од пешачење, трчање или активни тренинзи во теретана.

Темата на оваа година е „Ни треба храна, а не тутун“. Глобалната кампања за 2023 година има за цел да ја подигне свеста за алтернативното растително производство и можностите за маркетинг на тутунарите и да ги поттикне да одгледуваат одржливи, хранливи култури. 


Среде пандемија, загадена планета, зголемени болести како рак, астма, срцеви заболувања, на Светскиот ден на здравјето, СЗО ќе го фокусира глобалното внимание на итните активности потребни за да се одржат луѓето и планетата здрави и да се поттикне движењето за создавање општества фокусирани на благосостојба.

СЗО проценува дека повеќе од 13 милиони смртни случаи ширум светот секоја година се должат на еколошки причини што може да се избегнат. Ова ја вклучува климатската криза која е единствената најголема здравствена закана со која се соочува човештвото. Климатската криза е и здравствена криза.


Во секоја криза често се чини дека први на помош пристигнуваат здравствените работници и уметниците. Ова неодамна беше точно за време на пандемијата, и е сè поточно бидејќи последиците од климатските промени стануваат поочигледни. Климатските промени предизвикани од човекот создадоа егзистенцијална закана за животот на оваа планета и драматично го променија нашето здравје и благосостојба, како и нашата концепција за себе и за нашето место во светот. Токму во овој дух ги повикавме давателите на нега и уметниците од различни жанрови и географски области кои ја препознаваат врската помеѓу планетарното и човековото здравје. Здравствените услуги пропишуваат посети на природата за да ја зголемат виталноста и да го намалат стресот и анксиозноста. Уметниците ја користат трансформативната моќ на уметноста за да промовираат свесност, дијалог, имагинативно дејство и чувство на повторно поврзување. Овој разговор за Нашата планета, нашето здравје нè носи во поцелосно, сетилно потопување на реципрочната врска помеѓу грижата за нашата планета и нас самите.

Нашиот свет е нерамноправен.

Како што покажа КОВИД-19, некои луѓе можат да живеат поздрав живот и да имаат подобар пристап до здравствени услуги од другите – целосно поради условите во кои се родени, растат, живеат, работат и возраста.

Низ целиот свет, некои групи се борат да врзат крај со крај со мали дневни приходи, имаат полоши услови за домување и образование, помалку можности за вработување, доживуваат поголема родова нееднаквост и имаат мал или никаков пристап до безбедни средини, чиста вода и воздух, безбедност на храна. и здравствените услуги. Ова води до непотребно страдање, болест што може да се избегне и прерана смрт. И тоа им штети на нашите општества и економии.

Ова не само што е неправедно: тоа може да се спречи. Затоа ги повикуваме лидерите да се погрижат секој да има услови за живот и работа кои се погодни за добро здравје. Во исто време, ги повикуваме лидерите да ги следат здравствените нееднаквости и да се погрижат сите луѓе да имаат пристап до квалитетни здравствени услуги кога и каде им се потребни.

КОВИД-19 тешко ги погоди сите земји, но неговото влијание беше најлошо врз оние заедници кои веќе беа ранливи, кои се повеќе изложени на болеста, со помала веројатност да имаат пристап до квалитетни здравствени услуги и со поголема веројатност да доживеат негативни последици како резултат на мерките спроведени за спречување на пандемијата.