7 потврдени здравствени придобивки од црното чоколадо

Конзумирањето темно чоколадо со висока содржина на какао во умерени количини може да испорача антиоксиданси и минерали и може да ве заштити од срцеви заболувања. Но, може да содржи и големи количини шеќер и калории.Темното чоколадо е преполно со хранливи материи кои можат позитивно да влијаат на вашето здравје. Направено од семето на дрвото какао, тој е еден од најдобрите извори на антиоксиданси што можете да ги најдете.Истражувањата покажуваат дека темното чоколадо може да го подобри вашето здравје и да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Конзумирањето темно чоколадо со висока содржина на какао во умерени количини може да испорача антиоксиданси и минерали и може да ве заштити од срцеви заболувања. Но, може да содржи и големи количини шеќер и калории.Темното чоколадо е преполно со хранливи материи кои можат позитивно да влијаат на вашето здравје. Направено од семето на дрвото какао, тој е еден од најдобрите извори на антиоксиданси што можете да ги најдете.Истражувањата покажуваат дека темното чоколадо може да го подобри вашето здравје и да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Еве 7 здравствени придобивки од темно чоколадо или какао кои се поддржани од науката.

1. Многу хранлива
Ако купувате квалитетно темно чоколадо со висока содржина на какао, тогаш тоа е доста хранливо.

Содржи пристојна количина растворливи влакна и е преполна со минерали.

Едно парче темно чоколадо од 100 грама со 70-85% какао содржи:

11 грама влакна
66% од ДВ за железо
57% од ДВ за магнезиум
196% од ДВ за бакар
85% од ДВ за манган
Покрај тоа, има многу калиум, фосфор, цинк и селен.

Се разбира, 100 грама е прилично голема количина и не е нешто што треба да го консумирате дневно. Овие хранливи материи доаѓаат со 600 калории и умерени количини шеќер.

Поради оваа причина, темното чоколадо е најдобро да се консумира умерено.

Профилот на масни киселини на какаото и темното чоколадо е исто така добар. Мастите се состојат претежно од олеинска киселина (здрава маст за срцето која се наоѓа и во маслиновото масло), стеаринска киселина и палмитинска киселина.

Стеаринската киселина има неутрален ефект врз холестеролот во организмот. Палмитинската киселина може да го зголеми нивото на холестерол, но сочинува само една третина од вкупните калории на масти.

Темното чоколадо исто така содржи стимуланси како кофеин и теобромин, но веројатно нема да ве држи будни ноќе, бидејќи количината на кофеин е многу мала во споредба со кафето.

Квалитетното темно чоколадо е богато со влакна, железо, магнезиум, бакар, манган и неколку други минерали.


2. Моќен извор на антиоксиданси
ORAC е кратенка за капацитет за апсорпција на радикали на кислород. Тоа е мерка за антиоксидантната активност на храната.

Во основа, истражувачите поставија куп слободни радикали (лоши) на примерок од храна и видоа колку добро антиоксидансите во храната можат да ги разоружаат слободните радикали.

Врз основа на овие студии, чоколадото се смета за богато со антиоксиданси. Но, биолошката релевантност на вредностите на ORAC е доведена во прашање, бидејќи се мери во епрувета и можеби нема да има ист ефект во телото.

Истражувањата кај луѓето не го покажуваат секогаш истиот опсег на антиоксидантни ефекти за чоколадото. Но, експертите велат дека сè уште нема доволно докази за да се каже со сигурност.

Темната чоколада е полна со органски соединенија кои се биолошки активни и функционираат како антиоксиданти. Тие вклучуваат полифеноли, флаваноли и катехини, меѓу другите. Според истражувањата, полифенолите во темното чоколадо може да помогнат во намалување на некои форми на ЛДЛ („лошиот“) холестерол кога се комбинираат со друга храна како бадеми и какао.

Една студија покажа дека какаото и темното чоколадо имаат повеќе антиоксидантна активност, полифеноли и флаваноли од кое било друго тестирано овошје, кое вклучува боровинки и бобинки од акаи.

Какаото и темното чоколадо имаат широк спектар на моќни антиоксиданси. Всушност, тие имаат многу повеќе од повеќето други намирници.

3.Може да го подобри протокот на крв и да го намали крвниот притисок
Флаваноидите во темното чоколадо може да го стимулираат ендотелот, обвивката на артериите, да произведува азотен оксид.

Една од функциите на NO е да испраќа сигнали до артериите за да се релаксираат, што ја намалува отпорноста на протокот на крв и затоа го намалува крвниот притисок.

Многу контролирани студии покажуваат дека какаото и темното чоколадо можат да го подобрат протокот на крв и да го намалат крвниот притисок, иако ефектите се обично благи.

Сепак, една студија кај луѓе со дијабетес тип 2 и висок крвен притисок не покажа никаков ефект, затоа земете го ова со зрно сол. Можно е луѓето кои веќе примаат третман за висок крвен притисок да не добијат дополнителна корист од додавањето какао флаваноли во нивната исхрана.

Со оглед на големата варијација помеѓу студиите на оваа тема, јасно е дека се потребни повеќе истражувања .

Биоактивните соединенија во какаото може да го подобрат протокот на крв во артериите и да предизвикаат мало, но статистички значајно намалување на крвниот притисок.

4. Го зголемува ХДЛ и го штити ЛДЛ од оксидација
Конзумирањето темно чоколадо може да подобри неколку важни фактори на ризик за срцеви заболувања. Може да заштити од висок холестерол.

Во една мала студија, беше откриено дека јадењето темно чоколадо дополнето со флаванол ликопен значително ги намалува нивоата на вкупниот холестерол, ЛДЛ („лошиот“) холестерол и триглицеридите.

Некои форми на ЛДЛ холестерол имаат поголема веројатност да оксидираат, што се случува ако реагираат со слободните радикали во вашето тело. Оксидацијата ја прави самата ЛДЛ честичка реактивна и способна да ги оштети другите ткива, како што е слузницата на артериите во срцето.

Совршено е логично дека какаото ги намалува формите на LDL склони кон оксидација. Содржи изобилство на моќни антиоксиданси кои влегуваат во крвотокот и ги штитат липопротеините од оксидативно оштетување .

Флаванолите во темното чоколадо, исто така, можат да ја намалат отпорноста на инсулин, што е уште еден чест фактор на ризик за болести како срцеви заболувања и дијабетес.

Сепак, темното чоколадо содржи и шеќер, кој може да има спротивен ефект.

Темното чоколадо подобрува неколку важни фактори на ризик за болести. Го намалува ЛДЛ-от подложен на оксидација и ја подобрува чувствителноста на инсулин.

5. Може да го намали ризикот од срцеви заболувања
Се чини дека соединенијата во темното чоколадо се високо заштитни од оксидацијата на LDL.

На долг рок, ова би требало да предизвика многу помалку холестерол да се смести во артериите, што резултира со помал ризик од срцеви заболувања.

Всушност, истражувањата покажуваат прилично драстично подобрување.

Со текот на времето, голем број студии покажаа дека консумирањето какао или чоколадо богато со флаванол може да го намали крвниот притисок и да го подобри кардиоваскуларното здравје.

Преглед на студии покажа дека јадењето чоколадо 3 пати неделно го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести за 9%. Јадењето чоколадо почесто покажа мала дополнителна корист.

Друг преглед сугерираше дека јадењето 45 грама чоколадо неделно го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести за 11%. Се чини дека консумирањето повеќе од 100 грама неделно не дава здравствени придобивки.

Клиничкото испитување од 2017 година покажа дека испитаниците кои консумирале бадеми со или без темно чоколадо покажале подобрени нивоа на ЛДЛ холестерол .

Иако сите овие наоди се ветувачки, потребни се повеќе докази за да се знае дали токму чоколадото го намалува ризикот.

Сепак, бидејќи биолошкиот процес е познат (понизок крвен притисок и намален ЛДЛ склон на оксидација), веројатно е дека редовното јадење темно чоколадо може да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Истражувањата покажуваат намалување на ризикот од срцеви заболувања кај оние кои консумираат умерено количество чоколадо.

6. Може да ја заштити вашата кожа од сонцето
Биоактивните соединенија во темното чоколадо може да бидат одлични и за вашата кожа.

Флаванолите можат да заштитат од оштетување на сонцето, да го подобрат протокот на крв во кожата и да ја зголемат густината и хидратацијата на кожата.

Минималната еритемална доза (MED) е минималната количина на UVB зраци потребна за да предизвика црвенило на кожата 24 часа по изложувањето.

Истражувањата покажаа дека MED може да се зголеми, па дури и да се удвои по консумирање темно чоколадо или какао со висок флаванол во текот на 12 недели. Резултатот е дека вашата кожа има подобра заштита од сонце.

Ако планирате одмор на плажа, размислете да уживате во дополнително темно чоколадо во претходните недели и месеци. Но, проверете кај вашиот лекар или дерматолог пред да се откажете од вашата нормална рутина за нега на кожата во корист на повеќе темно чоколадо. И запомнете дека чоколадото не може да го замени кремот за сончање и другите форми на заштита од сонце.

Истражувањата покажуваат дека флаванолите од какаото можат да го подобрат протокот на крв во кожата и да ја заштитат од оштетување на сонцето.

7. Може да ја подобри функцијата на мозокот
Добрите вести сè уште не се завршени. Темното чоколадо може да ја подобри и функцијата на вашиот мозок.

Истражувањата покажуваат дека јадењето какао со висок флаванол може да го подобри протокот на крв во мозокот кај младите возрасни. Ова може да објасни зошто секојдневното јадење какао го подобрува вниманието, вербалното учење и меморијата.

Флаваноидите на какаото, исто така, може да помогнат во одржувањето на когнитивната функција кај постарите возрасни лица со благо когнитивно оштетување и да ја намалат шансата да напредуваат во деменција. Но, потребни се повеќе истражувања.

Дополнително, какаото содржи стимулативни супстанции како кофеин и теобромин, што може да биде клучна причина зошто може да ја подобри функцијата на мозокот на краток рок .

Какаото или темното чоколадо може да ја подобрат функцијата на мозокот со зголемување на протокот на крв. Исто така, содржи стимуланси како кофеин и теобромин.

Постојат значителни докази дека какаото може да обезбеди моќни здравствени придобивки, особено заштитнички од срцеви заболувања.

Се разбира, тоа не значи дека треба да одите целосно и да консумирате многу чоколадо секој ден. Сè уште е полна со калории и лесно се прејадува.

Можеби имајте квадрат или два по вечерата и обидете се да ги вкусите. Ако ги сакате придобивките од какаото без калориите во чоколадото, размислете да направите топло какао без крем или шеќер.

Исто така, имајте во предвид дека голем дел од чоколадото на пазарот не е хранливо.

Изберете квалитетни работи: темно чоколадо со 70% или повисока содржина на какао. Можеби ќе сакате да го проверите овој водич за тоа како да го пронајдете најдоброто темно чоколадо.

Темните чоколади обично содржат малку шеќер, но количините се обично мали и колку е потемна чоколадата, толку помалку шеќер ќе содржи.

Чоколадото е извонредна храна која има неверојатен вкус и дава значителни здравствени придобивки.