Ако имате дијареја и работите со животни-проверете се

Бластоцистисот може да се пренесе преку храна или вода или преку контакт со човечки или животински измет. Инфекцијата со бластоцистис е генерално почеста кај луѓето кои живеат или патуваат во земјите во развој и кај луѓето кои работат со животни.

Бластоцистис е микроскопски паразит кој може да живее во вашиот дигестивен тракт. Истражувачите не ја разбираат целосно улогата на бластоцистис, доколку ја има, во предизвикувањето болест. Некои луѓе кои доживуваат дијареа, абдоминална болка или други гастроинтестинални проблеми имаат организми бластоцистис во нивната столица.

Меѓутоа, најчесто, организмите на бластоцистис едноставно живеат во дигестивниот тракт на една личност без да предизвикаат штета.

Бластоцистисот може да се пренесе преку храна или вода или преку контакт со човечки или животински измет. Инфекцијата со бластоцистис е генерално почеста кај луѓето кои живеат или патуваат во земјите во развој и кај луѓето кои работат со животни.

Blastocystis кај луѓето некогаш беше идентификуван како еден вид, Blastocystis hominis. Истражувачите пронајдоа неколку варијации – или различни видови или различни видови во еден вид. Научното име што се користи сега е Blastocystis spp, кратенка што значи „повеќе видови“. Инфекцијата со бластоцист се нарекува бластоцистоза.
Симптоми
Знаците и симптомите кои веројатно се поврзани со бластоцистис вклучуваат:

Водена дијареа
Гадење
Стомачна болка
Надуеност
Прекумерен гас
Губење на апетит
Губење на тежина
Анален чешање
Замор

Причини
Бластоцистис е микроскопски едноклеточен организам (протозои). Многу паразитски протозои вообичаено живеат во вашиот дигестивен тракт и се безопасни, па дури и корисни; други предизвикуваат болест.

Blastocystis hominis
Бластоцистис е микроскопски едноклеточен организам (протозои) кој живее во дигестивниот тракт. Многу протозои вообичаено живеат во дигестивниот тракт и се безопасни, па дури и корисни, но некои предизвикуваат болест.

Не е јасно дали бластоцистисот предизвикува болест. Повеќето луѓе кои го носат овој организам немаат знаци или симптоми, но тоа го има и кај луѓе кои имаат дијареа и други дигестивни проблеми.

Објаснувањата за оваа варијабилност вклучуваат:

Некои типови на бластоцисти може да имаат поголема веројатност да предизвикаат болест од другите.
Некои луѓе може да бидат поранливи на инфекција со бластоцистис.
Болеста може да биде предизвикана од други организми кои коегзистираат со Blastocystis.


Бластоцистисот може да се пренесе меѓу луѓето и од животните на луѓето. Преносот може да биде од:

Контаминирана храна или вода
Изложеност на човечки или животински измет

Фактори на ризик
Бластоцистис е вообичаен, но може да имате поголем ризик од изложеност ако:

Работете со животни
Се изложени на човечки измет на работа, како што е дневен престој за деца
Патувајте во земја со лоша санитација на вода
Компликации
Ако имате дијареа поврзана со бластоцистис, таа веројатно ќе биде самоограничувачка. Меѓутоа, секогаш кога имате дијареа, губите витални течности, соли и минерали, што може да доведе до дехидрација. Децата се особено ранливи на дехидрација.

Превенција
Најдобрата практика за спречување на инфекција со бластоцистис е практикување на добра хигиена:

Измијте го овошјето и зеленчукот пред јадење
Чувајте ги површините за готвење чисти
Често мијте ги рацете
Совети за миење раце
Често мијте ги рацете со сапун и вода најмалку 20 секунди. Кога не можете да користите сапун и вода, користете средство за дезинфекција на рацете што содржи најмалку 60% алкохол.

Често мијте ги рацете, особено:

Пред, за време и после подготовката на оброците
По користењето на тоалетот
Откако ќе смените пелена или ќе му помогнете на детето да го користи тоалетот
По помагање на лице кое е болно со повраќање или дијареа
По допирање на животни или ракување со животинска храна или измет
По ракување со ѓубре
Пред и по чистење на исеченица или рана

Совети за патување
Кога патувате, можете да преземете чекори за да го намалите ризикот од изложеност на бластоцистис. Општо упатство е да избегнувате да јадете нешто што не можете да го варите, готвите или излупите. Поконкретно, избегнувајте:

Храна од улични продавачи
Непастеризирано млеко и млечни производи, вклучително и сладолед
Сурово или недоволно варено месо, риба, школки или јајца
Храна на собна температура, како што се сосови и шведски понуди
Свеж зеленчук; храна која не може да се излупи, како што се бобинки; овошје или зеленчук кои самите не сте ги излупеле
Замрзнати пупки и мраз со вкус
Јадења или зачини направени со неварено овошје или зеленчук
Совети за безбедна вода за пиење

Ако посетувате земја со лоши санитарни услови или можна небезбедна вода за пиење, користете ги следниве совети:

Избегнувајте нестерилизирана вода – од чешма, бунар или поток.
Ако треба да користите нестерилизирана вода за пиење или миење на храна, зовријте ја водата најмалку три минути и оставете ја да се излади.
Користете хемиски прочистувач за вода – обично комбинација од белило и јод – кој често е достапен во продавница за спортски производи.
Избегнувајте коцки мраз или пијалоци направени со вода од чешма.
Држете ја устата затворена додека се туширате.
Користете флаширана вода за четкање на забите.
Погрижете се топлите пијалоци, како што се кафето или чајот, да се варат на пареа.
Пијте флаширани пијалоци од оригинални, неотворени садови откако ќе ги исчистите.

Дијагноза
Ако имате дијареа и поврзани симптоми, причината може да биде тешко да се дијагностицира. Дури и ако бластоцистис се најде во вашата столица, тоа можеби нема да ги предизвикува вашите симптоми. Често друг организам што се пренесува преку храна или вода е веројатна причина за болеста.

Вашиот лекар ќе ја земе вашата медицинска историја, ќе ве праша за неодамнешните активности, како што се патувањата и ќе изврши физички преглед. Голем број лабораториски тестови помагаат да се дијагностицираат паразитски болести и други неинфективни причини за гастроинтестинални симптоми:

Испитување на столицата (фекална). Овој тест бара паразити. Вашиот лекар може да ви даде контејнер со течност за конзерванс за примерокот на столицата. Ставете ги во фрижидер – не замрзнувајте – вашите примероци додека не ги однесете во ординација или лабораторија на вашиот лекар.
Ендоскопија. Ако имате симптоми, но фекалниот преглед не ја открие причината, вашиот лекар може да го побара овој тест. Кога сте под седација, се користи специјална камера на цевка за да се испита вашиот дигестивен тракт.
Тестови на крвта. Тест на крвта што може да открие бластоцистис е достапен, но не најчесто се користи. Сепак, вашиот лекар може да нареди тестови на крвта за да бара други причини за вашите знаци и симптоми.

Третман
Ако имате инфекција со бластоцистис без знаци или симптоми, тогаш не ви треба третман. Благите знаци и симптоми може да се подобрат сами по себе во рок од неколку дена.

Потенцијалните лекови за елиминирање на инфекцијата со бластоцистис и подобрување на симптомите вклучуваат:

Антибиотици, како што е метронидазол  или тинидазол
Комбинирани лекови, како што се сулфаметоксазол и триметоприм (Бактрим, Септра, други)
Анти-протозоални лекови, како што се паромомицин или нитазоксанид (Алинија)
Одговорите на овие лекови се многу различни. Исто така, бидејќи организмот можеби не е причина за вашите симптоми, подобрувањето може да се должи на ефектот на лекот врз друг организам.
Подготовка за вашиот состанок
Веројатно ќе го видите вашиот лекар од примарна здравствена заштита. Меѓутоа, во некои случаи, може да бидете упатени кај некој кој е специјализиран за заразни болести или за нарушувања на дигестивниот систем (гастроентеролог).

Еве неколку информации кои ќе ви помогнат да се подготвите за вашиот состанок.

Што можеш да направиш
Бидете свесни за ограничувањата пред закажување. Кога ќе закажете состанок, прашајте дали има нешто што треба да направите однапред, како на пример ограничување на вашата исхрана.

Направете листа на:

Вашите симптоми и кога започнале
Клучни лични информации, вклучувајќи ги сите големи стресови или неодамнешни промени во животот и дали неодамна сте патувале во земја во развој
Сите лекови, витамини или додатоци што ги земате, вклучувајќи ги и дозите
Прашања што треба да ги поставите на вашиот лекар
Прашањата што треба да ги поставите на вашиот лекар вклучуваат:

Која е најверојатната причина за моите симптоми?
Дали има други можни причини?
Какви тестови ми требаат?
Кои третмани се достапни, и кој ми го препорачувате?
Дали треба да ја сменам исхраната?
Дали има брошури или друг печатен материјал што можам да ги носам дома со мене? Кои веб-страници ги препорачувате?
Не двоумете се да поставувате други прашања.

Што да очекувате од вашиот лекар
Вашиот лекар најверојатно ќе ви постави прашања, вклучувајќи:

Дали имате симптоми постојано, или тие доаѓаат и си одат?
Колку се сериозни вашите симптоми?
Дали се чини дека нешто ги подобрува вашите симптоми?
Што, ако има нешто, се чини дека ги влошува вашите симптоми?
Дали имате други здравствени состојби?
Што можете да направите во меѓувреме
Ако вашите симптоми се поврзани со бластоцистис, тие веројатно ќе исчезнат сами по себе пред да го посетите вашиот лекар. Останете добро хидрирани. Решенијата за орална рехидратација – достапни преку аптеките и здравствените агенции ширум светот – можат да ги заменат изгубените течности и електролити.