дома Здравствени совети

Здравствени совети

Совети од стручни лица кои можат да го подобрат Вашето здравје и Вашите здравствени навики за подобар, активен и среќен живот.

Досадна и постојана болка во рамото-повреда на ротаторната манжетна

Ротаторната манжетна е група на мускули и тетиви кои го опкружуваат зглобот на рамото, држејќи ја главата на коската на надлактицата цврсто во плиткиот приклучок на рамото. Повредата на ротаторната манжетна може да предизвика...

Дали гумите за џвакање се лоши за вашето здравје!

Можеби мислите дека е во ред,  но, стоматологот Карин Кан, ДДС, ве поттикнува да размислите двапати пред да ја одвиткате следната гума за џвакање. Како што се испостави, гумата за џвакање може да претставува сериозен...

Напад на слепо црево-препознајте ги симптомите и побарајте лекарска помош

За разлика од запекот, дијарејата, стомачниот вирус или труењето со расипана храна, воспалението на слепо црево многу поретко се јавува кај луѓето. Според истражувањата само пет отсто од пациентите во текот на животот се...

Како да се грижите и да се справите со биполарен партнер

Чувствата на стрес, изолација и отфрлање се вообичаени кај оние кои се вклучени со биполарен пациент, но надворешната поддршка и образование може да помогнат. Ако сте поврзани со некој со биполарно растројство, романтичната врска може...

ДЕБЕЛИНА-болест на 21-иот век-причини, типови, превенција, лечење

Дебелината е сложена болест која се јавува кога тежината на поединецот е поголема од онаа што се смета за здрава за неговата или нејзината висина. Дебелината ги погодува и децата, но и возрасните. Многу...

Сезоната на стомачни вируси започна, внимавајте на вашето здравје

Кога доаѓа и до најмала промена на времето се појавуваат и нови бактерии и вируси, кои поприлично го загрозуваат здравјето и го отежнуваат нормалното секојдневно функционирање. Меѓу нив е и стомачниот вирус кој може...

Eсенски алергени и како да се борите со нив

Кога станува збор за сезонските алергии, повеќето луѓе веднаш помислуваат на експлозијата на полен во пролетта. Но, чешањето на грлото, насолзените и црвени очи, шмркањето и кивањето не се префрлени само на април и...

Синдром на нарцисоидна злоупотреба-како да препознаете дали сте жртва

Луѓето со синдром на нарцисоидна злоупотреба се на прифатен однос со нарцисоиден партнер. Често, нарцисоидните луѓе се чувствуваат супериорни во однос на другите и немаат емпатија, што доведува до емоционална злоупотреба. Консултирајте се со давател...

ПОТИКНУВАЊЕ-ПОМОШ КАЈ ЛУЃЕТО КОИ ТЕШКО КОМУНИЦИРААТ

Потикнувањето може да им помогне на луѓето со невродивергенции кои имаат тешкотии во комуникацијата, учењето и однесувањето. Потикнувањето е стимулирачкото или самостимулирачкото однесување вклучува мафтање со рака или рака, трепкање со прст, лулање, скокање, вртење...

Корона вирусот се врати, но колку треба да бидеме загрижени?!

Високо мутираната варијанта на КОВИД наречена BA.2.86 сега е откриена во Швајцарија и Јужна Африка, покрај Израел, Данска, САД и Велика Британија, според водечки претставник на Светската здравствена организација. Огранокот на Омикрон носи повеќе од...

НАЈНОВИ ВЕСТИ

Цисти на панкреасот