Разликуваме добар холестерол ХДЛ и лош холестерол ЛДЛ, чие зголемено ниво во крвта може да предизвика болести на срцето и крвните садови. На овие маснотии може да им се спротивставите со паметен избор на намирници.
Имено, грејпфрутот е апсолутен победник кога станува збор за борбата против лошиот холестерол, бидејќи освен високо ниво на витамин Ц содржи и пектин, кој во комбинација со витаминот го намалува холестеролот и ги штити крвните садови од затнување.
Веднаш по него е целерот. Две стебленца од овој зеленчук секојдневно се доволни за намалување на нивото на холестерол.
Свежо подготвениот сок е најдобро да се консумира пред ручек.
- Потребни состојки:
– 1 грејпфрут
– 2 стебла целер
– 1 врзопче магдонос
– ¼ излупен лимон
– 3 кришки ѓумбир
- Подготовка:
Ставете ги сите состојки во блендер и мешајте се додека не добиете густ пијалак.
Совет: Свежо подготвениот сок е најдобро да се консумира пред ручек, што остава доволно време организмот да ги апсорбира сите состојки и нивното делување да се активира. Секако, можете да го испиете и по оброкот.