Këshilla profesionale

Ass. Dr. Besimi: Dëmtimet e izoluara të pankreasit janë problem diagnostifikues

Dëmtimet e pankreasit janë një nga dëmtimet më të rënda abdominale, përfshirë edhe dëmtimet e mëlçisë të gradës së V-të dhe të VI-të të shkallës Moore për dëmtimet e organeve (OIS-organ injury scaling) Dëmtimet e izoluara të pankreasit...

Dr. sci. Sajkovski: Ngërçe barku, foshnje aktive ose foshnje që qanë?

Edhe në repartet e maternitetit vërehet se disa fëmijë të porsalindur qajnë më shumë sesa të tjerët (FOSHNJE QË QANË). Këto dallime dalin në pah gjatë muajit të parë, domethënë gjatë tejkalimit të ushqyerjes me...

Dr. sci. Sajkovski: Intoleranca ndaj laktozës dhe fruktozës – mit ose realitet?

Intoleranca ndaj laktozës është një gjendje e pamundur e tretjes së laktozës - sheqeri i cili gjendet në qumësht dhe produktet e qumështit. Laktoza degradohet në galaktozë dhe glukozë me ndihmën e enzimit laktazë,...

Dr. sci. Sajkovski dhe Doc. Dr. Stavriq: Nëse foshnja nuk ushqehet me gji rregullisht,...

 Shkruajnë: Doc. Dr. Katarina Stavriq, imunolog – pediatër dhe Dr. sci. Aleksandar Sajkovski, pediatër Rregulli është i thjeshtë: sa më shpesh që t’i jepet gji foshnjës, më shumë qumësht do të prodhohet, me...

Prof. Dr. Ugrinovski: Me intraoperative neuromonitoring përmisohen rezultatet operacionale dhe parandalohen dëmtimet e mundshme...

Çfarë është intraoperative neuromonitoring? Vet emri tregon se bëhet fjalë për një metodë e cila aplikohet gjatë operacionit të indit nervor dhe përfaqëson monitorimin e funksionit të indit nervor, pavarësisht nëse bëhet fjalë për...

Ass. dr. Besimi: Lëndimet e muskujve

Dëmtimet ndaj muskujve të skeletit përbëjnë një pjesë të madhe të të gjitha traumave, me një incidencë prej 10 deri 55 përqind të të gjitha lëndimeve të pësuara. Është e nevojshme që të trajtohet...

Rekomandime të reja nga OBSH: Ja çfarë kushtesh duhet të ketë çdo grua gjatë...

Në mbarë botën, brenda një viti kryhen rreth 140 milionë lindje, shumica e të cilave kalojnë në mëyrën më të mire të mundshme. Megjithatë, në njëzet vitet e fundit është vërejtur rritja e numrit...

Prof. dr. Joksimoviq: Infeksioni helicobacter pylori

Bakteret në lëngun e stomakut për herë të parë u vëzhguan më shumë se 100 vite më parë. Lidhja e tyre me gastritin u vërtetua në vitin 1970. Në vitin 1982, Marshall dhe Warren...

Prof. dr. Joksimoviq: ÇFARË DUHET TË MERRET PARASYSH GJATË TRAJTIMIT TË HELICOBACKER INFEKSIONIT

Qëllimi kryesor i mjekimit është çrrënjosja e Helicobacter pylori-t. Për këtë organizohen shpesh kongrese, seminare dhe simpoziume botërore. Janë shkruar tekste dhe studime të shumta. Njohjet e përgjithshme rreth këtij infeksioni janë mbledhur nga...

Аss. dr. Duma: Ndotja e ajrit shkaktar i alergjive të syrit

Burime të ndotjes së ajrit janë objektet industriale (që lëshojnë gazra si: squfuri, karboni, azoti dhe metalet e rënda), automjetet, preparatet kimike për mbrojtjen e bimëve, smogu, ambientet e mbyllura - zyrat, qendrat tregtare,...

LAJMET E FUNDIT