Lavamani është vendi kryesor ku zhvillohen bakteret për shkak të mbetjeve të ushqimit dhe lagështisë, ndërsa gjëja më e rrezikshme në kuzhinë është sungjeri i enëve. Por a e dini se me larjen e enëve me sungjer, ju vetëm i përkeqësoni gjërat?
Hulumtimi më i fundit, i botuar në revistën Scientific Reports, thotë se sungjerët e kuzhinës janë shtëpi e dhjetra mikroorganizmave bakteriale.
Pastrimi i vetë sfungjerit nuk ndihmon, por e përkeqëson punën edhe më shumë. Në studim, shkencëtarët zbuluan se, pastrimi i sungjerit nuk është i mjaftueshëm, as nuk është një metodë efektive për zvogëlimin e numrit të baktereve, por madje mund që t’i shtoj ato.
Shkencëtarët thonë se zgjidhje për këtë është ndryshimi i sfungjerit të kuzhinës një herë në javë.
Problemi është edhe më i madh, pasiqë sungjeri nuk përdoret vetëm për larjen e enëve, por edhe për pastrimin e sipërfaqeve të kuzhinës dhe shumë gjërave të tjera që e bëjnë atë bartësin ideal të baktereve në të gjithë kuzhinën.