АНОДОНЦИЈА-отсуство на сите заби кај лицето

Анодонцијата е ретка, вродена состојба која се карактеризира со отсуство на сите заби. Ретко, може да се појави самостојно. Но, во повеќето случаи, анодонцијата е симптом на друга генетска состојба наречена ектодермална дисплазија, која може да предизвика проретчена коса, недостаток на нокти, недостаток на потни жлезди и други абнормалности. Ако вие или вашето дете имате анодонција, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за опциите за замена на забите кои можат да го вратат изгледот, функцијата и оралното здравје на устата на вашето или на вашето дете.

Секојдневно ни се повторува дека правилната грижа за забите е клучна за да се спречат проблеми како кариес, расипување и болести на непцата. Иако тоа останува точно, некои прашања може да произлезат надвор од наша контрола што бара професионален третман. Овие случаи се невообичаени и непредвидливи, но тие може да се третираат навремено од вашиот стоматолог. Еве четири ретки состојби на оралното здравје за кои секој треба да знае.

Анодонција
Анодонцијата е ретка генетска состојба која се однесува на отсуство на сите заби. Типично, се дијагностицира кога бебето нема развиено заби до 13 месеци или кога детето нема развиено возрасни заби до десет години. Рендгенските снимки на забите потврдуваат дали некои заби се кријат под непцата. Ако ги нема, тогаш веројатно е анодонција.

Бидејќи анодонцијата е генетско пореметување, не може да се смени или излечи. Така, ќе биде потребен третман бидејќи исчезнатите заби може да влијае на способноста на лицето да јаде, зборува, па дури и да дише. Протезите, забните мостови и забните импланти се популарни решенија за оваа состојба.

Каспис на канџи
Според списанието за орална и максилофацијална патологија (OMPJ), канџите погодуваат 0,04 до 8 проценти од популацијата, што го прави ретка состојба. Тоа се однесува на конусен израсток кој се развива на задниот дел на еден од забите и може да предизвика низа проблеми со оралното здравје, вклучувајќи малоклузија, иритација на непцата, акумулација на наслаги и многу повеќе.

Најчестиот метод на лекување е мелење на рабовите, освен ако тие не се доволно мали за да не бидат вознемирувачки. Меѓутоа, ако тие содржат пулпа, може да биде неопходен коренскиот канал.

Глеминација на забите
Зглобот на забите се случува кога два заба се развиваат од една пупка, формирајќи нешто што изгледа како единствен зголемен или изобличен заб. Геминираните заби може да предизвикаат неусогласен залак, расипување на забите во областа каде што се спојуваат двете комори и пренатрупаност во устата.

Оваа состојба варира од личност до личност, што значи дека вашиот стоматолог ќе препорача третман врз основа на индивидуалниот случај. Некои пациенти може да имаат потреба од заптивки и пломби за да се спречи акумулација на бактерии, додека други може да бараат обликување и коронки. Најдобрата опција е да го оставите на мира и да внимавате на него за да го одредите најдобриот начин на дејствување.

Хипердонција
Исто така познат како вишок заби, оваа состојба се однесува на тоа да имате премногу заби. Повеќето случаи не се тешки и вклучуваат 1-2 дополнителни заби кои никнуваат. Тие обично не еруптираат, но бидејќи се развиваат во непцата, можат да го одложат појавувањето на другите заби и да предизвикаат пренатрупаност и искривена ерупција.

Кога барате третман, постојат неколку опции што може да ги препорача вашиот стоматолог, вклучувајќи чекање да се види дали има компликации, екстракција на заб или ортодонтски третман. Добрата вест е дека повеќето случаи бараат малку или никакво внимание од забите!

Иако не можете да ги спречите овие ретки состојби на оралното здравје, продолжувањето со четкање, конец и редовно посетување на стоматолог ќе ви помогне да ја одржите вашата насмевка во најдобра можна форма.

Анодонција е медицински термин за целосно отсуство на заби. Луѓето со анодонција немаат природни заби затоа што никогаш не ги развиле. Состојбата често се појавува заедно со други генетски состојби, како што е ектодермална дисплазија. Вообичаените третмани вклучуваат протези и забни импланти.

Што е анодонција?
Анодонција е целосно отсуство на заби. Тоа е ретка форма на дентална агенеза – термин кој давателите на здравствена заштита го користат за да ги опишат вродените исчезнати заби. („Вродено“ значи дека сте родени со оваа состојба.)

Луѓето со анодонција немаат заби бидејќи нивните заби никогаш не се развиле. Оваа состојба може да вклучи и примарни (бебешки) и трајни (возрасни) заби. Многу луѓе со анодонција, исто така, имаат уште една генетска состојба наречена ектодермална дисплазија, која може да предизвика абнормалности кои влијаат на забите, косата, ноктите и потните жлезди.

Дали луѓето можат да имаат делумна анодонција?
На некои луѓе им недостасуваат некои, но не сите заби. Хиподонција, друг вид на дентална агенеза, е отсуството на еден до шест заби. Олигодонтија е отсуство на шест или повеќе заби. Може да слушнете како луѓето ја нарекуваат хиподонција и олигодонтија како делумна анодонција.

Како анодонцијата влијае на моето орално и целокупно здравје?
Луѓето со анодонција често имаат тешкотии со џвакање и зборување. Без способност за правилно џвакање храна, ова може да има негативно влијание врз здравјето на дигестивниот систем. Анодонција, исто така, може да резултира со оштетување на непцата и несоодветен раст на вилицата. Овој недостаток на раст на коските може да направи вашата вилица да изгледа помала отколку што треба да биде.

 
Кои се ефектите од анодонција?
Главниот симптом на анодонција е отсуството на сите природни заби.

Бидејќи анодонцијата често се јавува заедно со ектодермална дисплазија, други симптоми може да вклучуваат:

Расцеп на усна или расцеп на непце.
Проретчена коса.
Недостаток на потни жлезди.
Слаб слух.
Лош вид.
Недостасуваат нокти.
Многу ретко, анодонцијата се јавува без ектодермална дисплазија. Во овие случаи, експертите веруваат дека состојбата се должи на непозната генетска мутација (промена).

Што предизвикува анодонција?
Во едноставни термини, анодонцијата е резултат на генетска мутација која влијае на вашата забна ламина (појас на ткиво под вашите непца каде што се формираат забите). Луѓето со анодонција ја наследуваат од нивните родители во автосомно рецесивен модел. Ова значи дека две копии на абнормален ген – по една од секој биолошки родител – се неопходни за да се развие состојбата.

Како се дијагностицира анодонција?
Здравствените услуги може да се сомневаат во анодонција ако вашето бебе не развие заби до 13 месеци. За да ја потврдат дијагнозата, тие ќе направат рендгенски снимки за да бараат заби кои сè уште не пораснале. Ако рендгенските снимки не покажуваат заби, тогаш вашето дете веројатно има анодонција.

Како се лекува анодонцијата?
Здравствените услуги ја третираат анодонцијата со опции за замена на забите. Вообичаените третмани вклучуваат:

Протези
Протезите се отстранливи апарати кои ги заменуваат исчезнатите заби. Тие се потпираат на вашите непца за поддршка. Можете да користите забно лепило за да ги задржите на место. Традиционалните протези добро функционираат за деца и возрасни со анодонција.

Забни импланти
Забните импланти се мали столбови со навој кои ги заменуваат корените на исчезнатите заби. Хирург поставува забни импланти во вашата вилица за време на орална хируршка процедура. Откако ќе заздрават вашите импланти, вашиот стоматолог може да закачи мостови или протези на нив, враќајќи ја вашата насмевка. За да се квалификувате за забни импланти, мора да имате целосно развиени коски на лицето. Поради оваа причина, повеќето деца со анодонција носат протези додека не станат доволно возрасни за забни импланти.

Може ли да спречам анодонција?
Бидејќи анодонцијата е генетска состојба, не можете да направите ништо за да го спречите тоа да се случи. Важно е да знаете дека дури и ако имате анодонција, тоа не мора да значи дека ќе им го пренесете на вашите деца.

Што можам да очекувам ако имам анодонција?
Анодонцијата не е опасна или опасна по живот. Но, ако не се лекува, може да се меша со јадењето и зборувањето. Покрај тоа, може да се чувствувате свесни за насмевка или да избегнувате социјални ситуации поради срам. Овие фактори можат значително да го ограничат квалитетот на вашиот живот.

Ако вие или вашето дете имате анодонција, вашиот давател на здравствена заштита ќе дизајнира персонализиран план за третман кој одговара на вашите потреби и преференции.

Како што растат децата, нивните усти и орални структури се менуваат. Ако вашето дете носи протези, веројатно ќе му требаат нови апарати на секои две години додека не престанат да растат коските на лицето. Вашиот стоматолог може да ви каже што да очекувате во вашата ситуација.

Анадонцијата  не е опасна, но треба да разговарате со вашиот  доктор ако:

Вашето бебе не ги развива примарните заби до 13 месеци.
Вашето дете нема да развие трајни заби до 10-годишна возраст.
Недостатоците на забите го попречуваат квалитетот на животот на вашето дете.
Кои прашања треба да му ги поставам на мојот давател на здравствена заштита?
Ако вие или вашето дете имате анодонција, еве неколку прашања што можеби ќе сакате да ги прашате вашиот стоматолог или давател на здравствена заштита:

Кои се опциите за третман на моето дете?
Колку долго ќе трае третманот?
Дали оваа состојба ја попречува исхраната или варењето на моето дете?
Дали забните импланти се опција?
Дали моето дете или јас треба да направиме дополнително тестирање за да дознаеме дали имаме други генетски нарушувања?

Анодонцијата е ретка, вродена состојба која се карактеризира со отсуство на сите заби. Ретко, може да се појави самостојно. Но, во повеќето случаи, анодонцијата е симптом на друга генетска состојба наречена ектодермална дисплазија, која може да предизвика проретчена коса, недостаток на нокти, недостаток на потни жлезди и други абнормалности. Ако вие или вашето дете имате анодонција, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за опциите за замена на забите кои можат да го вратат изгледот, функцијата и оралното здравје на устата на вашето или на вашето дете.