Асс. д-р Бесими: PRP терапија – револуционерен метод за брзо обновување и регенерација по повреда

Се употребува и во естетската медицина, како третман за лице и други делови на телото каде сакаме да предизвикаме регенерација

PRP терапија претставува револуционерен метод што се користи како сосема природен начин за брзо обновување и регенерација по повреда на ткивото и воспалителни процеси во зглобовите, мускулите, тетивите, лигаментите. Често се користи во регенерација на менискусот и ‘рскавицата во зглобовите, со цел да се избегнaт хируршки процедури.

Пишува: Асс. д-р Илбер Бесими, супспецијалист трауматолог

Артрози, повреди на тетивите, лигаментите и мускулите, како и хронични синдроми на болка често се сериозен проблем за пациентите и здравствените работници во ортопедијата и трауматологијата, физиотерапијата и спортската медицина. Резултат на овие состојби е долго намалување на работната способност или отсуство од теренот на спортисти.

Во прилог на регенерација на ткивото, овој метод има благотворно влијание врз општата состојба на организмот и го прави полесно и безболно движење. Посебна апликација и одлични резултати PRP терапијата има при артроза, coxarthrosis, дегенеративни промени во рамото на зглобовите, лактите, колковите, колената, глуждовите и др., потоа директно подобрување на обновување и регенерација на ткивата, како што се менискусот, зглобната ‘рскавица и да се спречи нејзиното влошување.

PRP терапијата, исто така, го забрзува опоравувањето по операцијата на тетивите и лигаментите, мускулите и зглобовите. А се употребува и во естетската медицина, како третман за лице и други делови на телото каде сакаме да предизвикаме регенерација.

Што е PRP терапија?

PRP (Platelet Rich Plasma/PRP) е дел од крвната плазма богата со тромбоцити, кои содржат фактори за раст и други супстанци кои активно учествуваат во лекување и регенерација на оштетените и заболените ткива – или естетски да ги третираме.

Користење на крвта на пациентот – со специфични методи да се направи збогатување на плазмата со тромбоцити (крвни плочки), потоа се вбризгува на оштетената или посакуваната област која сакаме да ја третираме.

По инјектирањето тромбоцитите ослободуваат супстанции (фактори на раст) кои промовираат лекување и заздравување. Тромбоцитната концентрација го зголемува количеството на супстанции што го поттикнуваат растот на едно место и го промовираат процесот на лекување. Човечкото тело има неверојатна излечива моќ и со користење на сопствени тромбоцити, во голема мера помагаме и го забрзуваме процесот на лекување.


Каде се применува PRP терапијата?

PRP Терапијата се применува на состојбата во која сакаме да стимулираме побрзо заздравување и третман на ткивото. Во случај на повреди на мускулно-скелетниот систем (повреди на мускулите, лигаментите, тетивите…), дегенеративни промени во зглобовите (колковите, колената, закотвите…), во третманот на хронични рани, естетска медицина итн.


Како се изведува PRP терапијата?

Се зема определено количество крв од вената на пациентот која се обработува со посебен метод за одделување на потребниот број на тромбоцити. Добиениот производ е инфилтриран со инјекција во претходно дефинирани, заболени (повредени) локации. Целата процедура трае 15-30 минути.

Припаѓа на многу безбедни интервенции. Единствената непријатност што пациентот може да ја има е типична за давање каков било вид на инјекција (болка, крварење, црвенило на местото на убодот).

Имплементацијата на PRP ги има следниве предности:

Брз и лесен за употреба – Потребно е само неколку чекори за да се извлечат 4-5 милилитри PRP;

Безбеден – крвта на пациентот се користи и на тој начин се избегнува ризикот од ХИВ инфекција и други заразни болести.

Мала количина крв – потребна е мала количина крв.

Како да се лекува болката по PRP терапија?

Користете само пропишани лекови против болка. Локалниот третман зависи од видот на индикацијата на третираната област (спортски повреди, болести, естетски процедури итн.).

Не користете нестероидни антиинфламаторни лекови (бруфен, ибупрофен, напроксен, кетон, волтарен, адвил, аспирин, итн.).


Кога не се применува PRP терапијата?

Постојат апсолутни и релативни контраиндикации за примена на PRP третман. Во апсолутни контраиндикации, кога третманот не може да се примени, се вклучуваат:

  • Малигни заболувања;
  • Системски крвни нарушувања;
  • Акутни инфективни состојби.

Во релативни контраиндикации, кога со соодветна подготовка на пациент може да се изврши третман, се вклучуваат:

  • Автоимуни заболувања на коскениот и зглобниот систем;
  • Хронично заболување на црниот дроб и бубрезите;
  • Оперативни интервенции во последните 30 дена;
  • Пациенти со антикоагулантна терапија;
  • Администрација на кортикостероиди 4-6 недели пред интервенција;
  • Употребата на нестероидни антиинфламаторни лекови во последните 7 дена.