Белова парализа на едната страна од лицето-состојбата погодува 1% од населението

Иако симптомите на Белова парализа обично се повлекуваат за неколку недели или месеци, состојбата може да има трајни ефекти врз вашиот изглед и секојдневниот живот - како на пример да имате проблеми со џвакањето или да не можете да го затворите заболеното око до крај. Иако моментално не постои лек за Белова парализа, третманите како што се стероиди и лекови против болки може да ви помогнат да ги намалите симптомите и да ја ублажите непријатноста.

Белова парализа е невролошка состојба која предизвикува парализа на лицето на едната страна од лицето, предизвикувајќи симптоми како што се овенати на лицето и устата и промени во вкусот и слухот. Состојбата погодува помалку од 1% од луѓето во САД секоја година.

Иако симптомите на Белова парализа обично се повлекуваат за неколку недели или месеци, состојбата може да има трајни ефекти врз вашиот изглед и секојдневниот живот – како на пример да имате проблеми со џвакањето или да не можете да го затворите заболеното око до крај. Иако моментално не постои лек за Белова парализа, третманите како што се стероиди и лекови против болки може да ви помогнат да ги намалите симптомите и да ја ублажите непријатноста.

Belova paraliza

Симптоми
Белова парализа предизвикува овенати на лицето на едната страна од лицето. Можеби нема веднаш да ги забележите симптомите, но треба да внимавате ако ги почувствувате следните симптоми:

Лигавење
Забележливо спуштање во веѓите, очните капаци или устата
Болка зад увото
Промени во вкусот
Преосетливост на звук
Намалено кинење од едното око
Секој од овие симптоми може да варира од благи до тешки. Некои луѓе можеби дури и не го забележат паѓањето на лицето додека некој од семејството не погледне во нив. Општо земено, симптомите на Белова парализа имаат тенденција да се развиваат во период од 48 до 72 часа.

Што предизвикува Белова парализа?
Беловата парализа влијае на кранијалниот нерв VII, кој е познат како вашиот фацијален нерв. Овој нерв е одговорен за движењата на лицето, како што се изразите што ги правите и можноста да ги движите очите и устата.

За жал, во 60% до 75% од случаите, давателите на здравствени услуги не ја знаат точната причина поради која сте ја развиле состојбата. Истражувачите имаат неколку теории за потенцијалните причини за Белова парализа. Тие вклучуваат:

Воспаление на фацијалниот нерв
Исхемија или недостаток на проток на крв во нервите
Ненадејна изложеност на тешки ниски температури
Вирусни инфекции кои можат да влијаат на нервите, како што се херпес или сипаници
Фактори на ризик
Беловата парализа најчесто ги погодува луѓето на возраст меѓу 15 и 45 години. Вие исто така може да бидете изложени на поголем ризик да ја развиете состојбата ако имате:

Дијабетес
Висок крвен притисок
Дебелината
Прееклампсија (висок крвен притисок за време на бременоста)
Бременост
Инфекции на горните дишни патишта
Важно е да се забележи дека може да развиете Белова парализа дури и ако немате историја на овие состојби.

Дијагноза
Во моментов, не постои единствен тест кој може да ви дијагностицира Белова парализа. Вашиот давател на услуги прво ќе користи физички преглед за да дознае повеќе за вашите симптоми. Потоа, целта на дијагностичкиот процес е да се исклучат други состојби кои можат да ги предизвикаат вашите симптоми и да се обиде да утврди дали постои позната причина за парализа на лицето.

Ако вашиот давател на услуги не е сигурен за причината за парализата на лицето, тој може да ги користи следните тестови за да исклучат други состојби: 

Тестови на крвта: Тестирање за специфични инфекции или протеини во крвта, што може да ги исклучи состојбите како Лајмска болест.
Скенирање со слики: Компјутеризираната томографија (КТ) и магнетната резонанца (МРИ) може да помогнат да се исклучат други причини за парализа на лицето, како што се мозочен удар, мултиплекс склероза (МС) или тумор на мозокот.
Електромиографија: Ова ја тестира функцијата на вашиот нерв за да утврди дали фацијалниот нерв работи соодветно или е оштетен.

Третман за Белова парализа
Третманите за Белова парализа може да варираат и често зависат од две работи: дали вашиот лекар ја открил основната причина за вашата состојба и кои симптоми ги доживувате. Иако не постои лек за Белова парализа, постојат опции за третман кои можат да помогнат да се намалат симптомите. Имајте на ум: додека симптомите на Белова парализа може да се чувствуваат страшно или фрустрирачки, состојбата обично не бара итна медицинска помош.

Повеќето даватели на здравствени услуги ќе препишат Преднизон (преднизолон) – стероиден лек кој помага да се намалат симптомите и да се намали ризикот од долгорочни компликации, како што се продолжено овенати на лицето и парализа. Започнувањето на лекот во првите 72 часа откако првпат ќе се појават симптомите може значително да ги подобри вашите симптоми.

Вашиот провајдер може да понуди и дополнителни третмани, кои може да вклучуваат:  

Вештачки солзи: Капките за очи може да помогнат да се спречи сериозно сушење на очите.
Олеснувачи на болка без рецепт (OTC): Овие лекови може да помогнат во ублажување на болката и непријатноста.
Антивирусни лекови: Ако причината за парализата на вашето лице е поради вирус, овие лекови можат да му помогнат на вашето тело да се ослободи од вирусот и да ги намалат симптомите.

Поврзани услови
Ризиците за Белова парализа се зголемуваат за време на бременоста, особено во третиот триместар. Бел-овата парализа, исто така, често се појавува (или се јавува во исто време) како и други здравствени состојби како што се: 3

Дијабетес
Висок крвен притисок
Дебелината

Живеење со Белова парализа
Бидејќи причината за случаите на Белова парализа се непознати, не постои сигурен начин да се спречи појавата на состојбата.

Сепак, важно е да се забележи дека ако навистина ја развиете состојбата, околу 70% од луѓето со Белова парализа престануваат да искусуваат симптоми шест до девет месеци откако нивните симптоми првпат ќе се појават. Од друга страна, околу 6,5% од луѓето кои доживеале една епизода на Белова парализа може да продолжат да искусуваат долгорочни симптоми. Ако ја развиете состојбата, добра практика е да контактирате со вашиот давател на здравствена заштита и да разговарате за начините за минимизирање на потенцијалните долгорочни ефекти