Биометеорологија-како времето влијае врз вашето здравје

Што Ви се случува деновиве! Се чувствувате како удрени од автомобил?! Дали ве болат зглобовите кога доаѓа дожд? Имате  болки на промената на барометрискиот притисок - иако вашите зглобови не се единствениот дел од вашето тело погоден од временските услови. Всушност, влијанието на времето врз вашето тело и природниот свет е толку разновидно, што има цела научна студија посветена на тоа: биометеорологија. Тоа е мало, но разновидно поле на атмосферски научници кои проучуваат како - и зошто - времето влијае на животните, растенијата и луѓето. Од менување на симптомите на постоечките болести, придонесување за нови состојби и поттикнување на привремени физиолошки промени во вашето тело, влијанието на времето врз вашето здравје е далекусежно.

Дали ве болат зглобовите кога доаѓа дожд? Што Ви се случува деновиве?! Се чувствувате како удрени од автомобил?! Имате болки на промената на барометрискиот притисок – иако вашите зглобови не се единствениот дел од вашето тело погоден од временските услови.

Всушност, влијанието на времето врз вашето тело и природниот свет е толку разновидно, што има цела научна студија посветена на тоа: биометеорологија. Тоа е мало, но разновидно поле на атмосферски научници кои проучуваат како – и зошто – времето влијае на животните, растенијата и луѓето. Од менување на симптомите на постоечките болести, придонесување за нови состојби и поттикнување на привремени физиолошки промени во вашето тело, влијанието на времето врз вашето здравје е далекусежно.

Но, да се открие што точно одредени временски настани му прават на телото е непрецизна наука која сè уште се развива, особено кога станува збор за болката и емоционалното здравје, вели д-р Грејди Диксон, вонреден професор на одделот за геонауки на Државниот универзитет во Мисисипи.

„Кога времето се менува, често не се менува само една променлива“, рече тој. „Дали промената на температурата влијае на благосостојбата на една личност? Или тоа е промената на ветрот или облачноста? Тешко е да се открие која промена влијае на луѓето и бидејќи во голема мера се потпираме на човековите перцепции, се обидуваме да ги измериме како овие промени влијаат на луѓето е уште еден предизвик“.

Бидејќи климатските промени продолжуваат да влијаат врз човековото здравје, Диксон рече дека верува дека оваа студија ќе стане поважна. Диксон ги проучува климата, времето и емоционалното здравје и самоубиството и рече дека неговата дисциплина се приближува до просторот каде што научниците веруваат дека ќе можат да предвидат некое човечко однесување врз основа на временските шеми.

Некои работи, сепак, знаеме дека се под влијание на временските услови – и зошто.

Еден од најголемите? Крвен притисок. Како што менувањето на системите за притисок го менува вашиот крвен притисок, може да следат голем број здравствени последици, рече Џенифер Ванос, доцент на катедрата за геонауки во Тексас Техника.

Кога атмосферскиот притисок се намалува, вашиот крвен притисок опаѓа, изјави биометеорологот Џенифер Ванос, доктор на науки, во интервју за weather.com.

Ниските температури предизвикуваат стеснување на вашите крвни садови, што значи дека во целина, крвниот притисок е помал во лето.

Самоповредувањето има сезона, според биометеорологот Grady Dixon, P.h.D., кој ги проучува временските услови и емоционалното здравје. Самоубиствата се зголемуваат кон крајот на пролетта и почетокот на летото, додека генерално, киселото расположение е поверојатно во студените, облачни денови.

 

Астма и алергии
Промената на годишните времиња и топлото време може да ги влошат симптомите на астма и алергија, а сериозна улога имаат сезоната на растење и загадувањето на воздухот. Подгответе се со вашите лекови за алергија пред да пристигне пролетното време.

Болки во зглобовите
Ненадејните промени во барометрискиот притисок, како што е прекинувачот што се случува непосредно пред бура, може да предизвикаат болки во зглобовите. Студеното време, исто така, може да предизвика болни промени во дебелината на зглобната течност, покажаа некои истражувања.

Главоболка и притисок
Барометрискиот притисок може да биде главоболка за некои, иако причината е нејасна. Тоа може да влијае на притисокот во мозокот или на начинот на кој мозокот ја блокира болката, или може да биде еволутивен, бидејќи ги одржува луѓето во склад со нивната околина.

Главоболка и годишните времиња Како што деновите стануваат подолги, дополнителното изложување на силна светлина често предизвикува мигрена. Поленот исто така може да предизвика главоболка кај луѓето со алергии.

Промени на шеќерот во крвта и дијабетес

Секој фронт е поврзан со низок притисок, така што за време на студени фронтови, вискозноста или дебелината на крвта се зголемува, рече д-р Ванос. „Дијабетичарите ќе имаат повеќе проблеми да го контролираат шеќерот во крвта за време на студените фронтови“, рече таа.

Масти

Кога сте надвор на студ, се активира „добрата“ кафена маст на вашето тело, која согорува калории (другиот вид на маснотии, белите масти, не придонесува за согорување на калориите). Сепак, вежбањето кога е жешко не согорува повеќе калории.

Срцев удар

Секое опаѓање на температурата за 1,8 степени Целзиусови е поврзано со околу 200 дополнителни срцеви удари на национално ниво, според студијата во BMJ. Повисокиот крвен притисок, зголемениот ризик од згрутчување на крвта и предизвикувачките активности како лопатата покажуваат дека придонесуваат за ризикот.

ХОББ и други белодробни заболувања

Топлото, влажно време може да го отежне дишењето, особено кај луѓето со веќе постоечки заболувања на белите дробови. Загадувањето на воздухот, кое е полошо кога е топло, исто така игра улога.

 

Многу луѓе се колнат дека добиваат обична настинка кога се менува времето, рече Ванос. Иако не е сосема јасно зошто, експертите веруваат дека тоа е затоа што брзите температурни промени го ослабуваат вашиот имунолошки систем. Вирусот на настинка подобро се пренесува и на ладен воздух.

АДХД
Луѓето со АДХД имаат поголема веројатност да развијат сезонско афективно нарушување, покажаа некои студии. Плус, сончевите региони имаат помала веројатност да имаат висок број на пациенти со АДХД.

Синусен притисок
Кога барометрискиот притисок, или тежината на воздухот што притиска на површината на земјата, се менува, многу луѓе тоа остро го чувствуваат во нивните синуси.