Болка во грбот-најчестата дијагноза во Македонија-како да се ослободите?!

Болката во грбот е една од најчестите причини поради кои луѓето бараат медицинска помош или пропуштаат работа. Болката во грбот е водечка причина за попреченост во светот.Таа е и водечка дијагноза во Македонија. За среќа, мерките можат да помогнат во спречување или ублажување на повеќето епизоди на болки во грбот, особено за луѓе помлади од 60 години. Ако превенцијата не успее, едноставниот домашен третман и честото користење на телото ќе го излечат грбот во рок од неколку недели. Операција ретко е потребна за лекување на болки во грбот.

Болката во грбот е една од најчестите причини поради кои луѓето бараат медицинска помош или пропуштаат работа. Болката во грбот е водечка причина за попреченост во светот.Таа е и водечка дијагноза во Македонија.

За среќа, мерките можат да помогнат во спречување или ублажување на повеќето епизоди на болки во грбот, особено за луѓе помлади од 60 години. Ако превенцијата не успее, едноставниот домашен третман и честото користење на телото ќе го излечат грбот во рок од неколку недели. Операција ретко е потребна за лекување на болки во грбот.

Болката во грбот може да варира од болка во мускулите до чувство на пукање, печење или прободување. Исто така, болката може да зрачи надолу по ногата. Свиткување, извртување, кревање, стоење или одење може да ја влошат..

Кога да одите на лекар
Повеќето болки во грбот постепено се подобруваат со домашно лекување и грижа за себе, обично во рок од неколку недели. Контактирајте со вашиот давател на здравствена заштита за болки во грбот кои:

Трае подолго од неколку недели.
Тешка е и не се подобрува со одмор.
Се шири надолу една или двете нозе, особено ако болката оди под коленото.
Предизвикува слабост, вкочанетост или пецкање на едната или двете нозе.
Се комбинира со необјаснето губење на тежината.

Во ретки случаи, болката во грбот може да сигнализира сериозен медицински проблем. Побарајте итна нега за болки во грбот кои:

Предизвикува нови проблеми со цревата или мочниот меур.
Придружуван е со треска.
Следи пад, удар во грбот или друга повреда.
Болката во грбот често се развива без причина што се појавува во тест или студија за снимање.

Состојбите кои вообичаено се поврзуваат со болки во грбот вклучуваат:

Истегнување на мускулите или лигаментите. Повтореното кревање тешко или ненадејно непријатно движење може да ги напрегне грбот на мускулите и лигаментите на ‘рбетот. За луѓето во лоша физичка состојба, постојаното оптоварување на грбот може да предизвика болни мускулни грчеви.
Испукани или пукнати дискови. Дисковите делуваат како перници помеѓу коските во ‘рбетот. Мекиот материјал во дискот може да испакнат или пукне и да притисне на нерв. Сепак, испакнатиот или пукнат диск може да не предизвика болки во грбот. Болеста на дискот често се наоѓа на рендгенски снимки на ‘рбетот, КТ скенови или МРИ направени од друга причина.
Артритис. Остеоартритисот може да влијае на долниот дел на грбот. Во некои случаи, артритисот во ‘рбетот може да доведе до стеснување на просторот околу’ рбетниот мозок, состојба наречена спинална стеноза.
Остеопороза. Пршлените на ‘рбетот може да развијат болни прекини ако коските станат порозни и кршливи.
Анкилозен спондилитис, исто така наречен аксијален спондилоартритис. Оваа воспалителна болест може да предизвика спојување на некои од коските во ‘рбетот. Ова го прави ‘рбетот помалку флексибилен.


Фактори на ризик
Секој може да развие болки во грбот, дури и кај децата и тинејџерите. Овие фактори можат да го зголемат ризикот од развој на болки во грбот:

Болката во грбот е почеста со возраста, почнувајќи од околу 30 или 40 години.
Недостаток на вежбање. Слабите, неискористени мускули во грбот и стомакот може да доведат до болки во грбот.
Вишокот тежина. Вишокот телесна тежина предизвикува дополнителен стрес на грбот.
Болести. Некои видови на артритис и рак може да придонесат за болки во грбот.
Неправилно кревање. Користењето на грбот наместо нозете може да доведе до болки во грбот.
Психолошки состојби. Луѓето склони кон депресија и анксиозност се чини дека имаат поголем ризик од болки во грбот. Стресот може да предизвика мускулна тензија, што може да придонесе за болки во грбот.
Пушачите имаат зголемена стапка на болки во грбот. Ова може да се случи бидејќи пушењето предизвикува кашлање, што може да доведе до хернија на дискови. Пушењето исто така може да го намали протокот на крв во ‘рбетот и да го зголеми ризикот од остеопороза.

Превенција
Подобрувањето на физичката состојба и учењето и вежбањето како да се користи телото може да помогне да се спречи болката во грбот.

За да го одржите грбот здрав и силен:

Вежбајте. Редовните аеробни активности со мал удар – оние кои не го напрегаат или тресат грбот – може да ја зголемат силата и издржливоста во грбот и да им овозможат на мускулите да работат подобро. Одење, возење велосипед и пливање се добар избор. Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за тоа кои активности да ги испробате.
Изградете мускулна сила и флексибилност. Вежбите за стомачни и грбни мускули, кои го зајакнуваат јадрото, помагаат да се кондиционираат овие мускули така што тие да работат заедно за да го поддржат грбот.
Одржувајте здрава тежина. Прекумерната тежина ги оптоварува мускулите на грбот.
Престанете да пушите. Пушењето го зголемува ризикот од болки во долниот дел на грбот. Ризикот се зголемува со бројот на испушени цигари на ден, така што откажувањето треба да помогне да се намали овој ризик.

Избегнувајте движења кои го искривуваат или напрегаат грбот. За правилно користење на телото:

Застанете паметно. Не клекнувајте. Одржувајте неутрална положба на карлицата. Кога стоите долго, поставете ја едната нога на ниско подножје за да тргнете дел од товарот од долниот дел на грбот. Алтернативни стапала. Доброто држење може да го намали стресот на мускулите на грбот.
Седете паметно. Изберете седиште со добра поддршка за долниот дел на грбот, потпирачи за раце и вртлива основа. Ставањето перница или валана крпа во малиот дел од грбот може да ја одржи својата нормална кривина. Чувајте ги колената и колковите на ниво. Менувајте ја положбата често, барем на секои половина час.
Паметно дигајте. Избегнувајте кревање тешки, ако е можно. Ако мора да кренете нешто тешко, оставете ги вашите нозе да ја завршат работата. Држете го грбот исправен – без извртување – и свиткајте се само на колената. Држете го товарот блиску до вашето тело.

Дијагноза
Вашиот доктор ќе ви го прегледа грбот и ќе ја процени вашата способност да седите, стоите, да одите и да ги кревате нозете. Вашиот провајдер може исто така да побара од вас да ја оцените вашата болка на скала од нула до 10 и да разговара со вас за тоа како вашата болка влијае на вашите секојдневни активности.

Овие проценки помагаат да се утврди од каде доаѓа болката, колку можете да се движите пред болката да ве принуди да престанете и дали имате мускулни грчеви. Тие исто така можат да помогнат да се исклучат посериозните причини за болки во грбот.

Еден или повеќе од овие тестови може да помогнат да се утврди причината за болката во грбот:

Х-зраци. Овие слики покажуваат артритис или скршени коски. Само овие слики нема да покажат проблеми со ‘рбетниот мозок, мускулите, нервите или дисковите.
МРИ или КТ скенови. Овие скенови генерираат слики кои можат да откријат хернија на дискови или проблеми со коските, мускулите, ткивото, тетивите, нервите, лигаментите и крвните садови.
Тестови на крвта. Овие можат да помогнат да се утврди дали инфекција или друга состојба може да предизвика болка.
Нервни студии. Електромиографијата (ЕМГ) ги мери електричните импулси произведени од нервите и како мускулите реагираат на нив. Овој тест може да го потврди притисокот врз нервите предизвикан од хернија на дискови или стеснување на ‘рбетниот канал (спинална стеноза).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повеќе информации
Скенирање на коските
КТ скен
Дискограма
Прикажи повеќе поврзани информации

Третман
Повеќето болки во грбот се подобруваат во рок од еден месец по домашно лекување, особено кај лица помлади од 60 години. Меѓутоа, за многумина, болката трае неколку месеци.

Олеснувачите на болка и употребата на топлина можеби се сè што е потребно. Не се препорачува одмор во кревет.

Продолжете со вашите активности колку што можете повеќе со болки во грбот. Обидете се со лесни активности, како што е одење. Престанете со активностите кои ја зголемуваат болката, но не избегнувајте активности поради страв од болка. Ако домашните третмани не функционираат по неколку недели, вашиот давател на здравствена заштита може да препорача посилни лекови или други терапии.

Лекови
Лековите зависат од типот на болки во грбот. Тие може да вклучуваат:

Олеснувачи на болка. Нестероидните антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), како што се ибупрофен или напроксен натриум  може да помогнат. Земете ги овие лекови само според упатствата. Прекумерната употреба може да предизвика сериозни несакани ефекти.
Мускулни релаксанти. Ако блага до умерена болка во грбот не се подобри со лекови за олеснување на болката, мускулниот релаксант може да помогне. Мускулните релаксанти може да предизвикаат вртоглавица и поспаност.
Тематски лекови против болки. Овие производи, вклучувајќи креми, мелеми, масти и фластери, испорачуваат супстанции за ублажување на болката преку кожата.
Наркотици. Лековите кои содржат опиоиди, како што се оксикодон или хидрокодон, може да се користат кратко време со внимателен медицински надзор.
Антидепресиви. Некои видови антидепресиви – особено дулоксетин (Cymbalta) и трициклични антидепресиви, како што е амитриптилин – се покажа дека ја ублажуваат хроничната болка во грбот.

Физикална терапија
Физиотерапевт може да научи вежби за зголемување на флексибилноста, зајакнување на грбот и стомачните мускули и подобрување на држењето на телото. Редовната употреба на овие техники може да помогне да не се врати болката. Физичките терапевти, исто така, ќе обезбедат едукација за тоа како да се модифицираат движењата за време на епизода на болки во грбот за да се избегнат зголемени симптоми на болка додека продолжуваат да бидат активни.

Хируршки и други процедури
Процедурите што се користат за лекување на болки во грбот може да вклучуваат:

Инекции на кортизон. Ако другите мерки не ја ублажат болката што зрачи надолу по ногата, може да помогне инјекцијата на кортизон плус лек за отепување во просторот околу ‘рбетниот мозок и нервните корени. Инјекцијата на кортизон помага да се намали воспалението околу нервните корени, но ублажувањето на болката обично трае само месец или два.
Радиофреквентна аблација. Во оваа постапка, тенка игла се вметнува низ кожата во близина на областа што ја предизвикува болката. Радио брановите се пренесуваат низ иглата за да ги оштетат блиските нерви. Оштетувањето на нервите ги попречува сигналите за болка до мозокот.
Вградени нервни стимулатори. Уредите вградени под кожата можат да доставуваат електрични импулси до одредени нерви за да ги блокираат сигналите за болка.
Хирургија. Операцијата за создавање повеќе простор во ‘рбетот понекогаш е корисна за луѓе кои имаат зголемена мускулна слабост или болки во грбот што се спуштаат по ногата. Овие проблеми може да се поврзани со хернија на дискови или други состојби кои ги стеснуваат отворите во ‘рбетот.