ЧКРТАТЕ ЛИ НАВЕЧЕР СО ЗАБИТЕ? Истражување покажало дека тоа е поврзано со стресот

Истражување открило поврзаност помеѓу стресот и чкртењето со заби и било утврдено дека овој проблем најчесто го имаат луѓе кои се под голем стрес.

Не можеме точно да знаеме што правиме во сон, ниту можеме да го контролираме нашето тело, затоа многумина и не знаат што се се случува кога сме во длабок сон.

Некои луѓе чкртаат со заби во сон, што стручно се нарекува бруксизам, а тоа може да доведе до одредени здравствени последици. Стоматологот Флорета Кафи-Тери открива шест знаци на кои треба да внимавате ако мислите дека ги крцкате забите навечер, заедно со неколку совети како тоа да го решите.

ГЛАВОБОЛКИ

Ако минувате часови спиење чкртајќи со забите, постои голема веројатност да имате главоболка како последица на тој притисок во устата и вилицата, објаснува стоматологот. Тие утрински главоболки се всушност начин на кој вашето тело се ослободува од екстремниот притисок во текот на ноќта, а болката обично се јавува околу слепоочниците и назад кон ушите.

БОЛКА ВО ВИЛИЦАТА

Може да се разбудите со болки околу мускулите во устата или да забележите замор во мускулите на вилицата. Оваа болка може да трае од неколку минути до неколку часа, но најверојатно ќе биде најлоша кога ќе се разбудите наутро. Болката во вилицата не е нешто со кое треба автоматски да се разбудите, па доколку ја забележите оваа сензација, обратете се кај  вашиот стоматолог.

БОЛКИ ВО ЗАБИТЕ

Можеби се чини очигледно, но ако наутро ве болат забите, можеби имате проблем со бруксизам. Стоматологот тврди дека забележала дека забоболките често се знак на крцкање забите во текот на ноќта, и се доволна причина да се оди на стоматолог. Но, забоболката не мора секогаш да се појавува наутро, понекогаш се јавува и во текот на денот.

Според д-р Кафи-Тери чкртањето на забите може да предизвика трошење на забите, што со текот на времето може да доведе до уништување на самата структура на забот, како и на коската што го потпира забот во коската на вилицата. Ако погледнете во устата и забележите дека вашата забна круна се троши, многу е можно дека крцкате со забите во сон. Во овој случај, може да забележите пукнатина на забот или промена на бојата во форма на бели ленти. Може да забележите и поместување на забите, односно забот може да изгледа како да е турнат напред или назад од никаде.

ЧУВСТВИТЕЛНОСТ НА ТОПЛА И СТУДЕНА ХРАНА

Стоматологот вели дека е вообичаено да се почувствува чувствителност на топла и студена храна и пијалак ако навечер крцкате со забите. Може да почнете да гледате мали линии на скршеници на забите, а тие мали линии речиси се директен пристап до нервот на забот.

ДНЕВНА ПОСПАНОСТ

Некој кој постојано ги крцка забите можеби не е свесен за тоа, но веројатно се буди на неколку часа во текот на ноќта. Ова може да биде предизвикано од непријатност или болка, или едноставно од фактот дека постојаното движење на устата значи нарушување на ноќниот одмор. Како резултат на тоа, поголема е веројатноста да се борите со поспаност во текот на денот.

Студиите покажуваат дека 95 проценти од луѓето кои се под голем стрес, покажуваат знаци на бруксизам. Доколку забележувате или се соменавте дека чкртате со забите во текот на ноќта, посетете стоматолог.

“Стоматологот може да ги прегледа и процени знаците и симптомите за да исклучи кој било друг проблем како што е инфекција на забите. Исто така ќе може да даде препораки за најдобрите следни чекори и третмани, кои може да вклучуваат штитници за устата, мускулни релаксатори или дури и управување со стресот“, објаснува докторката.