Со супата од коски имате дополнителна корист од колагенот, но исто така, таа е поскапа. Повеќето трендови за храна преживуваат само неколку години пред да бидат префрлени во шпајзот на историјата. Но, одвреме-навреме, трендот на храна станува главен.
Популаризирана делумно со палео диетата, чорбата од коски веќе неколку години „има момент“ во Соединетите држави. И за разлика од некои посекси моди за храна, нејзината популарност не опаѓа. Тоа е веројатно затоа што ние доцниме на забавата – чорбата од коски отсекогаш била главен дел од азиското готвење.
Значи, што точно е супа од коски и дали е навистина подобра од супа од супа?
Супа од коски наспроти залиха
Примарната разлика помеѓу супа од коски и супа се состојките и времето за готвење, вели регистрираниот диететичар Ентони Ди Марино, Р.Д.
Стандардна залиха користи месо, коски, вода, зачини и понекогаш мирепоа. Мирепоикс е мешавина од ароматични состојки како сецкан кромид, моркови и целер што им дава дополнителна длабочина на вкусот на вашата залиха. Повеќето залихи користат говедско, пилешко или риба како основа, но не очајувајте, вегетаријанци! Исто толку лесно е да се купи или да се направи супа од зеленчук.
Ако сте расположени за „направи сам“, правењето акции е отприлика лесно како што е можно. Само додадете ги состојките во тенџере и оставете ги да се динстаат. Како и да е, потребни се два до три часа на шпорет за да се направи пристојна маса – уште помалку ако користите шпорет под притисок.
Супата од коски користи слични состојки и бара минимална подготовка, но е многу поинтензивна. Според Ди Марино, супата од коски треба да врие најмалку шест часа. Навистина висококвалитетната супа од коски поминува 24+ часа на шпоретот. Иако можеби ќе сакате да ја облечете вашата супа со некои билки и зачини, и – ако сакате – мирепукс, тоа не е потребно.
Сето тоа дополнително време на шпоретот ги извлекува хранливите материи од коските, правејќи ја супата погуста, поздрава и пожелатинска од густинот.
Иако често се користи како состојка во супи и други јадења, и густинот и супата од коски исто така се пијат сами по себе. Последново е сè попопуларно на менијата на рестораните.
Придобивките од супа од коски
Според DiMarino, содржината на колаген во супа од коски е она што го прави вредно за дополнителното време за подготовка. Нашите тела произведуваат колаген природно, но количината што ја создаваме се намалува како што старееме.
„Како што го консумираме тој колаген“, објаснува тој, „го разградуваме. Нашето тело потоа може да ги користи тие аминокиселини од повеќе причини. Во основа, телото ќе го користи таму каде што треба да го користи“.
Иако нема огромно истражување за супа од коски, неговиот нутриционистички профил сугерира широк спектар на можни здравствени придобивки, вклучувајќи:
Здрава кожа
Колагенот долго време се смета за природен начин за зајакнување на еластичноста на кожата, а со тоа ги намалува знаците на стареење како што се брчките и крцкавата кожа.
Подобрено здравје на цревата
Поставата на нашиот гастроинтестинален (ГИ) тракт се разредува со текот на времето. Постојат некои докази дека зајакнувањето на производството на колаген, исто така, помага да се врати таа обвивка.
Помалку болки во зглобовите
Како што многумина од нас сме премногу свесни, како што старееме, нашите зглобови ја губат еластичноста, што резултира со остеоартритис. Зголемувањето на колагенот може да помогне да се намали болката во зглобовите со заштита на вашите тетиви и лигаменти.
Посилни коски и мускули
Колагенот е една од основните компоненти и на нашите коски и на нашите мускули. Тие слабеат додека го губиме колагенот, што го зголемува ризикот од остеопороза и саркопенија.
Намалување на стресот
Колагенот содржи амино киселина наречена глицин, која го инхибира стресот, ја подобрува менталната јасност и го поттикнува спиењето. Исто така – да бидеме реални – топлите пијалоци се смирувачки, без оглед на нивната содржина на глицин.
Колку и да е обемна листата на здравствени придобивки поврзани со супа од коски, запомнете, сè уште нема многу истражувања за тоа. Истражувањето што постои јасно покажува дека не сите чорби од коски се создадени еднакви. Домашните чорби од коски или кафулињата се најсигурни, но дури и тие се разликуваат во нутритивниот квалитет од серија до серија.
Супа од коски во продавница за храна
Ако купувате чорба од коски од самопослуга, имајте на ум дека компаниите можат да ја означат нивната супа како „чорба од коски“ сè додека користат коски за да ја направат – дури и ако супата и коските се готват заедно само неколку минути. Квалитетната супа од коски треба да се готви со коски најмалку шест часа.
Значи, како да знаете дали купувате висококвалитетна супа од коски? Кога е во фрижидер, треба да добие текстура слична на гел. Така знаете дека има колаген, амино киселини и други хранливи материи во мешавината. Исто така, погледнете во делот за замрзнување; чорбата од коските останува недопрена за време на процесот на замрзнување и може да остане добра некаде од 12 до 24 месеци, во зависност од брендот и подготовката.
Ако ниту една од овие опции не ве привлекува, можете да купите и форми во прав или додатоци како што се колагенски пептиди или прашоци за супа од коски, кои ги нудат истите хранливи материи.
Како да направите супа од коски
DiMarino предлага да направите ваша супа од коски или да ја купите од локален продавач, наместо да купувате однапред направени или купени опции. Ако сакате сами да го пробате, ви препорачуваме супа од бавно шпорет од коски да користите говедско, лова или живина. Можете исто така да пробате тајландска супа од кокосови коски со топли чили, маточина и ѓумбир.
Тој, исто така, брзо истакнува дека – иако е добро за вас – правењето супа од коски бара малку пари и уште повеќе време.
Ди Марино ја опишува супата од коски како луксуз. „Убаво е да се има, не е „треба да се има“, додавајќи дека, „ако е нешто во кое уживаш и сакаш да го направиш дома – како да е хоби – и имаш време и ресурси, одете по тоа. Но, ако тоа не одговара на вашиот распоред или вашиот буџет, не грижете се за тоа.
Нема коски за тоа
На крајот, возбудата околу чорбата од коски ќе згасне, или затоа што целосно се интегрира во културата на храна во САД или затоа што – како киноата и акаи пред неа – станува провинција на здрави хранители со вкус за меѓународна кујна.
Во секој случај, неговите здравствени придобивки стојат.
„Чорбата од коски е квалитетен додаток на добро заокружена, здрава исхрана. Никогаш нема да биде сребрен куршум, но можете да го додадете во вашата ротација на храна без да имате премногу грижи“, вели Ди Марино.
Само да можеме да го кажеме истото за нашиот драг пријател, круната.