Сочните шницли и вкусните хамбургери се основни во менијата на многу луѓе. Но, истражувањата покажаа дека редовното јадење црвено месо и преработено месо може да го зголеми ризикот од дијабетес тип 2, коронарна срцева болест, мозочен удар и одредени видови на рак, особено колоректален карцином.
Добро познато истражување на Факултетот за јавно здравје на Харвард ги разгледало здравствените ефекти од редовното внесување месо и открило врски со срцеви заболувања и рак.
Една дневна порција непреработено црвено месо – со големина од 250 грама – беше поврзана со 13% зголемен ризик од смрт од кардиоваскуларни болести или рак.
Една дневна порција преработено црвено месо – една виршла или две парчиња сланина – била поврзана со 20% зголемен ризик од смрт од кардиоваскуларни болести или рак.
„Во ред е да се јаде месо, но ограничете ја количината и изберете поздрави видови за да го намалите ризикот од срцеви заболувања. Јадењето премногу црвено месо носи ризици по здравјето и не е дел од здравата исхрана“, вели Стивен Ху, д-р, кардиолог од клиниката Скрипс Кармел долина. „Црвеното месо е богато со холестерол, заситени масти и натриум. Треба да се јаде на ограничен начин“.
Колку често треба да јадете црвено месо?
Д-р Ху им препорачува на луѓето кои се изложени на ризик од срцева слабост или мозочен удар навистина да го ограничат јадењето црвено месо. „Луѓето со висок холестерол, висок крвен притисок или семејна историја на кардиоваскуларни болести треба да се обидат да го елиминираат најголемиот дел – ако не и целосно – црвеното месо.
Американското здружение за срце препорачува диета која нагласува овошје, зеленчук, цели зрна, млечни производи со малку маснотии, живина, риба и јаткасти плодови и го ограничува преработеното црвено месо и засладените пијалоци. Според една неодамнешна студија, дури и делумно заменување на црвеното месо со извори на протеини од растително потекло може да ја намали стапката на срцеви заболувања во САД.
За луѓето кои сакаат црвено месо во нивната исхрана, се препорачуваат порции од 100-150 грама, еднаш или двапати неделно. „Нека не ве залажува „другото бело месо“. Свинското месо е исто така класифицирано како црвено месо за диететски цели“, вели д-р Ху.
Сечењето месо е исто така многу важно. Д-р Ху препорачува непреработени, посни парчиња месо кои се без хормони, органски или без досег. Побарајте исечоци на кои пишува „круг“, „филе“ или „филе“ на пакувањето.
„Преработеното месо е богато со нитрати и натриум, а вие навистина не знаете кој дел од животното го јадете“. Внимавајте на високите температури за готвење
Кога готвите месо, избегнувајте да го запалите.
„Готвењето црвено месо, па дури и живина и риба на високи температури може да генерира јаглеводороди кои се канцерогени и се поврзани со рак на желудникот“, вели д-р Ху. „Овој тип на готвење често се случува кога стековите се печат на скара на силен оган за да добијат изглед и вкус на „црн ќар“. Поздраво е да се пече на средна или индиректна топлина“.
Д-р Ху препорачува месото да се готви преку сос за да се избегне горење. Во овој начин на готвење, месото се става во херметички пластична кеса или сад и се готви во водена бања на прецизна температура.
Здравите навики во исхраната започнуваат рано во животот
На луѓето кои секојдневно јадат месо може да им биде тешко да ја променат исхраната. Студиите сугерираат дека е мудро да се земат предвид здравствените придобивки од намалувањето. Ова важи и за децата.
„Исто како и возрасните, децата не треба да јадат големи количини црвено месо. Тие можат да ја добијат целата своја храна преку поздрави алтернативи, како што се пилешко, риба и мешунки“, вели д-р Ху. „Да се натераат децата да јадат црвено месо во умерени количини, им помага да развијат здрави прехранбени навики кои ќе ги следат во текот на нивниот живот“.
Извор:https://www.scripps.org/news_items/4258-is-red-meat-bad-for-you