Дали можете да вежбате по срцев удар?

Апсолутно! Всушност, на многу начини, вежбањето е клучно за закрепнување. Вежбањето за испумпување крв му поставува дополнителни барања на срцето. Можете да го почувствувате тоа, исто така, со секое чукање на срцето додека туркате низ сет за кревање тегови, пливате уште еден круг или голтате уште една милја на трчање.

Апсолутно! Всушност, на многу начини, вежбањето е клучно за закрепнување. Вежбањето за испумпување крв му поставува дополнителни барања на срцето. Можете да го почувствувате тоа, исто така, со секое чукање на срцето додека туркате низ сет за кревање тегови, пливате уште еден круг или голтате уште една милја на трчање.

Значи, ако сте доживеале опасен по живот срцев удар и сте ја доживеале болката и грижата што доаѓаат со него… Па, можеби ќе се двоумите повторно да го тестирате вашиот тикер.

Но, знајте го ова: МОЖЕТЕ повторно да вежбате. Всушност, тоа е најдоброто нешто за вашето срце.

Но, постои намерен процес за враќање во акција што треба да се следи. Ајде да го разложиме со спортскиот кардиолог, д-р Тамана Синг, и директорот за срцева рехабилитација на Клиниката во Кливленд, д-р Ерик Ван Итерсон.

Вежбајте за време на закрепнување на срцев удар
Во раните денови веднаш по срцев удар, движењето на телото и активирањето на мускулите – особено на нозете – е добро за вас. Обидете се да станете и лежерно да шетате што е можно повеќе дури и пред да излезете од болница, советува др. Ван Итерсон.

Размислете за секој чекор од вашето патување за рехабилитација на срцето. „Сакаме да го стимулираме закрепнувањето на грациозен, непречен и без настани“, додава д-р. Синг.

Кога сте дома, важно е да преземете разумен пристап за да бидете активни. Постепено претворете ги кратките прошетки во подолги прошетки додека закрепнувате и се чувствувате посилни. Ќе сакате да се вратите во вежбање со бавен и постојан пристап.

Фокусирајте се на обновувањето на вашата издржливост и издржливост, а не на тоа колку сте силни и колку можете да подигнете. Целта е да се користи вежбање за лекување – а не да се искачи на планината Килиманџаро.

„Времето што ќе го инвестирате за да ги правите работите побавно со помал интензитет веднаш ќе исплати дивиденди кога ќе поминете шест месеци или една година од срцев удар“, вели д-р. Синг. „Подарете си малку благодат“.

Придобивките од срцевата рехабилитација
Иако е можно да дизајнирате сопствена програма за обука по срцев удар, сметајте дека ова е идеално време да се потпрете на експертите за помош. Запишувањето во програма за срцева рехабилитација може да ви помогне да го обновите аеробниот капацитет и силата.

Предностите на срцевата рехабилитација вклучуваат:

Пристап за најдобри практики. Амбулантските програми за срцева рехабилитација обезбедуваат надгледувана обука за вежбање, едукација за исхрана (диета) и советување за физичка активност. Вашата безбедност за време на процесот е бр. 1 приоритет, но близок втор е да се осигурате дека ќе добиете оптимални терапевтски придобивки.
Персонализирана програма за вежбање. Специјалисти за срцева рехабилитација развиваат безбеден план за вежбање кој одговара на вас, на вашата медицинска историја и на вашето моментално ниво на фитнес, без разлика дали сте спортист или некој нов за вежбање.
Постојана прогресија. Срцевата рехабилитација е дизајнирана да полека повторно да воведува и промовира континуирана прогресија на намерниот тренинг за вежбање на безбеден и ефикасен начин. Нивоата на интензитет на вежбање може да се зголемат додека ја подобрувате издржливоста, станувате посилни и ја обновувате самодовербата.
Треба да се напомене дека повеќето амбулантски програми за рехабилитација на срцето се покриени со здравствено осигурување. Стандардна програма за рехабилитација на срцето обично вклучува три сесии неделно за вкупно 36 сесии изведени во текот на три месеци.

Но, секогаш е добро да го контактирате вашиот обезбедувач на осигурување пред да започнете со програма за да го потврдите вашето покривање и бројот на дозволени сесии. Ограничувањата на сесиите за рехабилитација може да варираат во зависност од вашиот план.

Знаци дека претерате
Физичкото закрепнување од срцев удар бара трпение – атрибут кој често е дефицитарен. На крајот на краиштата, природно е да сакате да продолжите напред, признава др. Синг.

Но, кога ќе притискате премногу, вашето тело ќе ве извести. Предупредувачките знаци вклучуваат:

Позната болка. Се сеќавате како се чувствуваше тој срцев удар? Можеби ќе ги доживеете истите симптоми на болка во градите, стегање и ако имате непријатност ќе претерате за време на процесот на закрепнување.
Скратен здив. Сметајте го како црвено знаме ако ве тера повеќе од нормално додека вршите позната активност. „Ако вдишувате воздух, тоа е знак дека правите повеќе отколку што треба“, предупредува др. Ван Итерсон. „Ефективниот тренинг не треба да ве остави без здив и или да значи да одите додека не можете физички да продолжите“.
Замор. Вежбањето може да ве измори, се разбира. Но, ако сте исцрпени по тренингот по срцев удар, тоа може да значи дека барате од вашето тело да направи повеќе отколку што е подготвено да поднесе.
Чувство на зашеметеност или вртоглавица. Ако главата ви се врти, ова е знак дека треба да се одморите и лесно да се одморите.
„Важно е да го слушате вашето тело и да не го минимизирате она што го чувствувате“, нагласува д-р. Синг. „Колку повеќе сте приспособени на она што се случува, толку подобро ќе можеме да развиеме акционен план напред“.

Можете ли да се вратите на вежбање со висок интензитет?
Срцевиот удар не мора да значи крај на вежбањето со висок интензитет. Теоретски, секоја вежба може да биде фер игра по срцев удар, вели др. Ван Итерсон. Само знајте дека ќе биде потребно време за да стигнете таму.

Што можете да направите – и колку брзо можете да го направите тоа – зависи од различни фактори, вклучувајќи:

Вашето моментално ниво на здравје и фитнес.
Минатото искуство со вежбање.
Оштетување на срцевиот мускул за време на срцев удар.
Комплексноста на која било процедура направена по вашиот срцев удар.
„Има толку многу различни работи кои се однесуваат на времето кога можете да се вратите на вежбањето и интензитетот на она што можете да го правите“, забележува др. Синг. „Но, колку повеќе инвестирате во следење на постепен процес, толку поуспешни веројатно ќе бидете во достигнувањето на нивото што го сакате“.

Нема гаранции, се разбира. Некои луѓе откриваат дека не можат да се вратат на истото ниво на обука по срцев удар и треба да ги прилагодат своите очекувања и цели. „Секој случај е различен“, додава таа.

Работете со вашиот давател на здравствена заштита и тим за срцева рехабилитација за да дознаете разумен план и темпо на прогресија.

Умерено вежбање е исто така во ред
Иако останувањето активен е важен за вашето здравје по срцев удар, тренинзите со висок интензитет не се услов или нужно покорисни од тренинзите со умерен интензитет. Срцевата рехабилитација не треба да имитира тренинг за натпревар на IRONMAN®.

„Не мора да одите на максимално вежбање за да биде ефективно“, нагласува др. Ван Итерсон. „Фокусирајте се на поставување реални цели кои се наградни, се надоврзуваат еден на друг и ви помагаат да започнете за прв пат или да се вратите на вежбањето на безбеден и пријатен начин“.

Стравови од вежбање за признавање
Не го потценувајте ниту менталниот аспект на рестартирање на програма за вежбање. Др. Синг вели дека ги охрабрува луѓето кои минуваат низ срцев удар или друг срцев настан да разговараат со психолог, психијатар, терапевт или советник.

„Штотуку нешто се случи со клучниот животен орган во вашето тело“, продолжува таа. „Ќе има стрес и загриженост. Разговорот со некого е начин да се изгради одредена самодоверба и уверување да се оди напред додека се чувствувате безбедно“.

Крајна линија
Вежбањето не е можно само по срцев удар. Неопходно е да ве направиме вас и вашето срце посилни за годините на животот што претстојат.

„Вежбањето е огромно во процесот на закрепнување од срцев удар и е клучно за спречување на идни срцеви напади и понатамошни оштетувања“, охрабрува Др. Синг. „Не можам доволно да нагласам колку е важно да се движите на некој начин“.