Дали постои врска помеѓу социјалните медиуми и здравствената слика на телото?

Вашето искуство со социјалните медиуми се одредува според видот на содржината Разбирање на негативните ефекти што социјалните медиуми можат да ги имаат врз сликата за телото.Можно е социјалните мрежи да имаат негативен ефект врз сликата за вашето тело.

Социјалните мрежи можат да бидат и добри и лоши за сликата на вашето тело. Она што навистина е важно е како го користите. Ова бара од вас да ги користите социјалните медиуми намерно и стратешки. Социјалните медиуми можат да влијаат на сликата за вашето тело – понекогаш на подобро, понекогаш на полошо.

Иако некои содржини на социјалните мрежи можат да овековечат негативна слика за телото, друга содржина може да промовира позитивна слика за телото и да поттикне поздрав начин на размислување.

Вашето искуство со социјалните медиуми се одредува според видот на содржината
Разбирање на негативните ефекти што социјалните медиуми можат да ги имаат врз сликата за телото.Можно е социјалните мрежи да имаат негативен ефект врз сликата за вашето тело.

Една анкета ги разгледа ефектите на социјалните мрежи врз мажите од сексуалното малцинство. Откри дека постои врска помеѓу употребата на социјалните мрежи и знаците на негативна слика за телото – вклучувајќи незадоволство од телото и симптоми на нарушување во исхраната.

Ова беше особено точно за мажите кои користеа платформи за социјални медиуми насочени кон сликата како Инстаграм.

Доверлив извор од 2023 година откри дека користењето на социјалните мрежи е „веродостоен фактор на ризик за развој на нарушувања во исхраната“.

Еве неколку начини на кои социјалните медиуми можат негативно да влијаат на сликата за вашето тело.

Сајбер-малтретирање
Како и со другите форми на малтретирање, сајбер-малтретирањето може да го таргетира изгледот на една личност и да доведе до послаба самодоверба и слика за телото.

Иако малтретирањето може и се случува надвор од социјалните медиуми, сајбер-малтретирањето може да биде особено предизвик за справување. На пример, насилниците може да работат анонимно, а социјалните мрежи ги прават жртвите „подостапни“ за насилниците во текот на денот.

Нереални стандарди за убавина
Филтрите и алатките за уредување може да бидат забавни за играње, но лесно е да се заборави дека многу од сликите што ги гледате на социјалните мрежи се уредени.

Плус, луѓето имаат тенденција да ги објавуваат своите најпривлечни, највозбудливи, позитивни слики на интернет – не од нивниот секојдневен, секојдневен изглед. Можеби ќе бидете во искушение да го споредите вашиот секојдневен изглед со туѓо уредено, филтрирано селфи.

Во споредба со нивните „беспрекорни“ слики, вашите таканаречени недостатоци може да бидат поочигледни. Ова може да направи да се чувствувате како да не сте доволно привлечни или доволно „совршени“ во споредба со вашите врсници.

Културата на споредување на социјалните медиуми и фактот дека социјалните мрежи не се точна претстава за секојдневието на секој може да ве натера да се чувствувате неадекватно.

Една студија од 2021 година доверлив извор откри врска помеѓу тоа колку често луѓето го споредуваат својот изглед со другите на социјалните мрежи и целокупното незадоволство од телото.

Идеализација на опасните навики
Содржината на социјалните мрежи понекогаш може отворено да поттикне ниска слика за себе.

Студија од 2022 година за TikTok и диеталната култура покажа дека популарните содржини на TikTok често ги промовираат нарушените навики во исхраната кај гледачите, прикажувајќи ги послабите типови на телото како поидеални и ограбувајќи ја несигурноста на гледачите околу нивните тела.

Истражувањето покажа дека тинејџерите веројатно ќе видат содржини кои промовираат нарушувања во исхраната во рок од 8 минути од создавањето на нова сметка.

Оваа содржина има сериозни последици во реалниот свет. Студијата од 2024 година забележа дека „истенченоста“ или „напнатоста“ веројатно ќе предизвика лоша слика за телото и нарушувања во исхраната, особено кај младите луѓе кои се склони кон овие однесувања.
Разбирање на позитивните ефекти што социјалните медиуми можат да ги имаат врз сликата за телото
Во исто време, социјалните медиуми имаат некои позитивни аспекти – и тие, на некој начин, можат позитивно да влијаат на сликата за вашето тело.

Поддршка и заедница
Социјалните медиуми можат да бидат одличен начин да се поврзете со другите и да побарате поддршка. На пример, можете:

Најдете онлајн групи за поддршка.
Приклучете се на форуми кои имаат позитивно влијание врз вашиот живот.
Добијте охрабрување и совети, понекогаш додека останувате анонимни.
Најдете ресурси и телефонски линии за ментално здравје.
Овие аспекти на социјалните медиуми можат да бидат корисни за секој на кој му е потребна поддршка, без разлика дали нивните тешкотии се поврзани со сликата на телото или не.

Застапеност
Социјалните медиуми овозможуваат речиси секој да биде креатор на содржина: не мора да одговарате на одредени тесни стандарди за убавина за да бидете модел.

 

Ова им олеснува на луѓето да следат разновидна група на интернет – луѓе од сите големини, раси, способности, пол и потекло, а не само оние кои одговараат на доминантните стандарди за убавина.

Гледањето луѓе кои изгледаат слично на вас како живеат, уживаат и го слават своето тело може да ви помогне да се чувствувате поудобно да го правите истото.

Позитивност на телото
Позитивноста на телото е движење и филозофија што ја промовира идејата дека сите тела – без разлика на нивната големина, способности, боја, пол или форма – заслужуваат ценење и почит. Има корени во движењето за прифаќање маснотии.

Иако движењето за позитивно тело претходи на социјалните мрежи, социјалните медиуми дефинитивно го направија концептот попристапен за повеќе луѓе.

Студија од 2021 година го испитуваше влијанието на социјалните медиуми позитивно на телото врз сликата за телото на жените. Открило дека гледањето на содржината позитивна за телото ја подобрува сликата за телото.

Понатамошните истражувања покажаа дека социјалните медиуми позитивни на телото можат да ја подобрат сликата за телото.

Совети за навигација на социјалните мрежи и негување здрав однос со себе
Постојат неколку работи што можете да ги направите за да негувате поздрав однос со социјалните мрежи и поздрав однос со вашето тело.

Кажете им на алгоритмите што сакате
Алгоритмите на социјалните мрежи испраќаат содржина на ваш начин кога мислат дека ќе зјапате во неа и ќе се занимавате со неа доволно долго – затоа вклучете се со содржината што ви се допаѓа, а не само со „мамката за кликнување“ што ве разбеснува.

Можеби ќе ви биде корисно да барате позитивна содржина која промовира прифаќање на телото, грижа за себе и инклузивност. Барањето на оваа содржина (и ангажирањето со неа) ја прави поверојатно слична содржина да го исполни вашиот довод.

Слично на тоа, сосема е во ред да се „сокрие“ или „блокира“ содржината што прави да се чувствувате лошо за вашето тело и изглед. Слободно немојте да ги следите луѓето кои ве прават да се чувствувате несоодветни – дури и ако немаат намера.

 
Запомнете дека луѓето обично објавуваат позитивни и возбудливи работи на социјалните мрежи – на тој начин, тоа е како „вртење за нагласување“.

Иако е примамливо да го споредите вашиот секојдневен живот со нечии социјални медиуми, важно е да запомните дека нивниот врвен ролет ќе изостави многу секојдневни секојдневни работи, негативни искуства и лоши денови за коса.

Кога ќе се чувствувате во искушение да го споредите вашиот обичен работен ден со приказната на Инстаграм за одмор на вашите средношколски пријатели, потсетете се дека споредувате јаболка со портокали.

Вклучувањето во практиката на благодарност исто така може да биде корисно – штом ќе почнете да ја броите вашата среќа, може да стекнете поздрава перспектива.

Ограничете го вашето време на социјалните мрежи
Намалувањето на користењето на социјалните мрежи може да ја зголеми сликата за вашето тело.

Една неодамнешна студија, која опфати 220 студенти на додипломски студии на возраст меѓу 17 и 25 години, покажа дека учесниците кои ја преполовиле употребата на социјалните мрежи за неколку недели доживеале подобрувања во имиџот на нивното тело.

Но, тоа е полесно да се каже отколку да се направи – компулсивното користење на социјалните мрежи е реално, а лизгањето може да биде тешка навика за прекинување.

Може да се обидете да го ограничите времето на социјалните мрежи со:

бришење често користени апликации за социјални медиуми од вашиот телефон
следење на времето на екранот и поставување ограничувања
држете го телефонот во друга просторија кога ќе легнете во кревет за да избегнете безумно лизгање непосредно пред спиење (и втората кога ќе се разбудите)
исклучување на известувањата на социјалните мрежи
правејќи поента да правите забавни активности лично кои не бараат од вас да го користите телефонот, како средба со пријателите, вежбање, градинарство или пливање
Прочитајте повеќе за создавање здрава врска со социјалните медиуми и научете како да направите пауза од социјалните мрежи.

Прифатете ја неутралноста на телото
Ако позитивноста на телото не ви одговара, размислете за неутралноста на телото.

Додека позитивноста на телото ве поттикнува да го сакате вашето тело и да го најдете убаво без разлика како изгледа, неутралноста на телото се фокусира на идејата дека едноставното постоење е доволно добро. Не мора да го сметате вашето тело убаво за да ве ценат.

Понекогаш, може да се борите да го сакате вашето тело. И тоа е во ред.

Вие сте повеќе од вашето тело; не треба да ви е убаво да прифатите и да се грижите за себе.

Ако имате негативна слика за телото што ви пречи на вашиот секојдневен живот, може да биде корисно да се консултирате со професионалец за ментално здравје.

Советувањето може да ви помогне да создадете поздрава слика за себе, да се справите со анксиозноста поврзана со изгледот и да негувате здрав однос со социјалните медиуми. Дознајте повеќе за наоѓање терапевт кој одговара на вашите потреби и листа на достапни опции за онлајн терапија.