Дали религиските постови се здрави-истражување

Исхраната игра интегрална улога во верските обичаи на различни вери. За многу религии, оваа улога се манифестира во форма на специјализирани периоди на постење. Иако верскиот пост е често време на голем духовен раст, тој исто така може да биде време на големо подобрување на физичкото здравје. Овој преглед го нагласува потенцијалот на различни религиозни постови како форми на модификација на исхраната. Се надеваме дека информациите дадени во овој преглед ќе го иницираат дизајнот и изведбата на идните истражувања фокусирани на здравствените придобивки од верскиот пост.

Во изминатите две децении е забележан пораст на бројот на истраги кои ги испитуваат ефектите поврзани со здравјето на верски мотивираните постови. Исламскиот Рамазан е пост од 28 до 30 дена во кој храната и пиењето се забранети во текот на дневните часови. Поголемиот дел од здравствените специфични наоди поврзани со рамазанскиот пост се мешани. Веројатните причини за овие хетерогени наоди се разликите помеѓу студиите во следново: 1) количината на дневното време за постење; 2) процентот на субјекти кои пушат, земаат орални лекови и/или примаат интравенски течности; и 3) типичниот избор на храна и навиките во исхраната на испитаниците. Православните христијани постат вкупно 180 – 200 дена секоја година, а нивните главни периоди на пост се Рожденските Пости (40 дена пред Божиќ), Великиот пост (48 дена пред Велигден) и Успение (15 дена во август) . Периодите на постот се повеќе слични отколку различни, и секој од нив може да се опише како варијанта на вегетаријанство. Некои од поповолните ефекти на овие постови вклучуваат намалување на телесната маса, вкупниот холестерол, LDL-C и односот LDL-C/HDL-C. Библискиот  пост на Данаил забранува консумирање производи од животинско потекло, рафинирани јаглехидрати, адитиви за храна, конзерванси, засладувачи, ароми, кофеин и алкохол. Најчесто се пие 21 ден, иако се забележани постови од 10 и 40 дена. Нашата првична истрага за  постот на Данаил забележа поволни ефекти врз неколку исходи поврзани со здравјето, вклучувајќи: крвен притисок, липиди во крвта, чувствителност на инсулин и биомаркери на оксидативен стрес. Овој преглед ги сумира здравствените специфични ефекти од овие постови и дава предлози за идни истражувања.

Постот се дефинира како делумно или целосно воздржување од секаква храна, или избрано воздржување од забранета храна. Како потенцијална нефармаколошка интервенција за подобрување на здравјето и зголемување на долговечноста, постот е предмет на бројни научни истражувања. Трите најчесто проучувани пости се калориско ограничување (CR), наизменично дневен пост (ADF) и ограничување во исхраната (DR).  

CR е намалување на внесот на килокалории (kcal) за одреден процент (обично 20 – 40%) од потрошувачката ad libitum. CR е докажано дека го подобрува здравјето и ја зголемува долговечноста кај разновидна група видови, вклучувајќи: куче, овошна мушичка, нематоди, глодар, ротифер, пајак, нечовечки примати и зебра риба. Дополнително, CR се чини дека го одложува појавувањето на следниве болести: автоимуни болести, атеросклероза, кардиомиопатија, рак, дијабетес, бубрежни заболувања, невродегенеративни заболувања и респираторни заболувања. Во однос на кардиоваскуларното здравје, забележани се следните промени по режим на ЦР: намалување на срцевиот ритам во мирување (HR) и крвниот притисок (БП); се зголемува во варијабилноста на човечки ресурси; и подобрувања во функцијата на левата комора, обновување на HR и БП после вежбање, и вазодилатација посредувана од протокот. Што се однесува до здравјето на гликорегулаторот, се покажа дека CR ги намалува нивоата на гликоза и инсулин на гладно, ја зголемува чувствителноста на инсулин, го намалува процентот на телесните масти и ја намалува инциденцата на дијабетес.

ADF се состои од наизменични 24-часовни периоди: за време на „празникот“, постителите можат да консумираат храна ad libitum; за време на „брзиот период“, потрошувачката на храна е ограничена или целосно запрена. Водата е дозволена ad libitum во секое време. Испитувањата на ADF на животни објавија продолжен животен век, како и ретардација или целосно спречување на развојот на многу морбидитети, вклучувајќи: кардиоваскуларни болести, бубрежни заболувања, карциноми и дијабетес. Забележано е дека ADF ги предизвикува следните корисни промени во кардиоваскуларното здравје: намален HR и BP, зголемена варијабилност на HR и атенуирана пост-инфарктна хронична срцева слабост. Во однос на здравјето на гликорегулаторот, ADF може да има родово-специфични ефекти. На пример, ADF ја подобри чувствителноста на инсулин кај мажите, но немаше ефект врз оваа променлива кај жените. Понатаму, толеранцијата на гликоза беше непроменета кај мажите кои учествуваа во режим на ADF, но жените кои учествуваа во истиот режим доживеаја нарушена толеранција на гликоза.

DR е намалување на една или повеќе компоненти од внесот во исхраната (обично макронутриенти) со минимално до никакво намалување на вкупниот внес на kcal. Истражувањата сугерираат дека ниту ограничувањето на јаглени хидрати ниту ограничувањето на липидите не го продолжуваат животот. Од друга страна, ограничувањето на протеините го зголемува максималниот животен век за приближно 20% , а ова продолжување на животот може да се должи единствено на намалувањето на аминокиселината метионин. Овие наоди се однесуваат на животните, па затоа е неопходна понатамошна работа која вклучува човечки испитаници пред да се донесат цврсти заклучоци.

Додека верските пости се причестуваат првенствено за духовни цели, тие исто така имаат потенцијал во голема мера да влијаат на нечие физичко здравје. Соодветно на тоа, здравствените ефекти од верскиот пост неодамна беа предмет на научно истражување, при што најголемиот дел од истражувањата беа направени во последните две децении. Следниве периоди на верски пост се прикажани во овој преглед: 1) Исламски Рамазан; 2) трите главни посни периоди на православното христијанство (Рождество, пост и Успение); и 3) Библиски базиран  на постот на Данаил. Причината за вклучувањето на овие специфични форми на религиозни постови и исклучувањето на другите е тоа што, според нашите сознанија, ова се единствените пости за кои се спроведени научни истражувања кои експлицитно го детализираа внесот на исхрана на субјектите и резултатите поврзани со здравјето. Поточно, овој преглед ќе ги испита ефектите од овие постови врз внесот на енергија и хранливи материи, антропометријата, хематометријата, крвниот притисок и другите биомаркери поврзани со здравјето. Овој труд завршува со сумирање на наодите и предлози за идни истражувања.

Рамазан
Секоја година, милиони муслимани се воздржуваат од јадење или пиење од изгрејсонце (Сахур) до зајдисонце (Ифтар) за време на светиот месец Рамазан, кој трае помеѓу 28 и 30 дена. Така, рамазанскиот пост е сличен на ADF, бидејќи и двата пости вклучуваат празнични периоди и периоди на пост. Празничните периоди и периодите на постот на Рамазан се во просек по 12 часа, што е половина од должината на 24 часа и за празничните периоди и за постовите на АДФ. Друга важна разлика помеѓу двете облици на пост е тоа што внесувањето течности е забрането за време на постовите на Рамазан, додека тоа е дозволено во секое време според протоколот ADF.

Вообичаената диетална практика на рамазанскиот пост е да се консумира еден голем оброк по зајдисонце и еден полесен оброк пред зори, но некои муслимани консумираат дополнителен оброк пред спиење. Муслиманите консумираат поголема разновидност на храна за време на Рамазан во споредба со остатокот од годината. Исто така, слатка храна и пијалоци се консумираат почесто за време на Рамазан.

По достигнувањето на пубертетот, од сите здрави муслимани се бара да се причестат во постот. Поединци кои се болни, патуваат, бремени, дојат, имаат менструација или изнемоштени се ослободени од пост. Сепак, многу муслимани кои се подобни за ослободување избираат да постат сепак .

Поради фактот што исламскиот календар (хиџра) е лунарен календар, првиот ден од Рамазан секоја година напредува 11 дена во однос на Грегоријанскиот календар. Следствено, Рамазан паѓа во различни делови од сезонската година во 33-годишен циклус. Оваа сезонска промена драматично влијае на количината на дневното време на постот што се случува на која било дадена локација. Покрај тоа, географското растојание на локацијата од екваторот исто така значително влијае на дневното време на постење. Додека просечниот пост за време на Рамазан е долг 12 часа, во поларните региони во текот на летото може да биде долг и 22 часа. За среќа, на муслиманите кои живеат во такви региони им е дозволено да го усвојат брзиот период или на Мека или на најблиската умерена локација.

Променливоста на дневното време на постење е една од неколкуте збунувачки варијабли кои влијаат на ефектот на рамазанскиот пост врз биомаркерите поврзани со здравјето. Други збунувачки варијабли вклучуваат статус на пушење, лекови, исхрана и културни навики. Пушењето е забрането во текот на дневните часови на Рамазан; затоа, предметната популација која содржи голем процент пушачи би можела да доживее промени во биомаркерите поврзани со здравјето едноставно поради помалку пушење. Оваа последна точка на сличен начин се однесува на тематската популација која содржи голем процент на луѓе кои земаат орални лекови и/или интравенозни течности, бидејќи нивната употреба е исто така забранета во текот на дневните часови на Рамазан. Што се однесува до исхраната, е пријавено дека внесот на енергија за време на Рамазан се зголемува кај саудиските муслимани и се намалува кај индиските муслимани; Се верува дека овие спротивставени наоди се должат на разликите во изборот на храна помеѓу групите.

Во моментов може да се донесат неколку дефинитивни заклучоци во врска со ефектите на рамазанскиот пост врз човековото здравје, бидејќи колективното истражување забележа главно хетерогени наоди како во однос на внесот на исхрана, така и во однос на резултатите поврзани со здравјето. Погоре наведените збунувачки варијабли во студиите за рамазанскиот пост – особено нормите на исхрана на субјектите – веројатно се главните причини за овие хетерогени наоди.

Како што споменавме погоре, поголемиот дел од наодите поврзани со внесот на енергија и макронутриенти за време на рамазанскиот пост се мешани. Резиме на достапни наоди кои се однесуваат на дневниот внес на енергија, како и процентуалниот внес на јаглени хидрати, протеини и масти е претставено во Табела 1. Слично хетерогени наоди постојат и во однос на потрошувачката на заситени масти и потрошувачката на мононезаситени масти за време на Рамазан. Во однос на заситените масти, студиите објавија намалена потрошувачка, зголемена потрошувачка и нема промена во потрошувачката. Некои студии забележаа зголемена потрошувачка на мононезаситени масти за време на Рамазан, додека други не забележаа никакви промени. Сепак, се чини дека постои консензус дека потрошувачката на полинезаситени масти не се менува за време на Рамазан. Исто така, беше пријавено дека потрошувачката на транс-масни киселини се зголемува за време на постот.

Освен макронутриенти, витамини и минерали генерално се консумираат во слични количини за време на Рамазан. Примерите вклучуваат: тиамин; ниацин фолат; витамин Ц; витамин Е калциум ; магнезиум; калиум; и цинк. Забележано е дека потрошувачката на витамин А се зголемува за време на Рамазан. Исто така, Ракициоглу и колегите открија дека потрошувачката на рибофлавин се намалила на ниво кое се приближувало до значењето за време на Рамазан (p = 0,056).

Постојат мешани наоди во врска со внесот на натриум и влакна за време на постот. Во однос на натриумот, студиите објавија или намалена потрошувачка или без промена во потрошувачката. Во однос на влакната, студиите забележаа или намалена потрошувачка  или без промена во потрошувачката .

Збирно, литературата покажува дека промените во исхраната кои се однесуваат на внесот на kcal, како и внесот на макро и микро-нутриенти, може или не може да се разликуваат во периодот на Рамазан. Овие разлики, или недостаток од нив, може да бидат одговорни за несогласувањата во резултатите поврзани со здравјето низ студиите.

Што се однесува до антропометриските променливи, индексот на телесна маса (БМИ) може или не може да се намали како одговор на рамазанскиот пост. Видете Табела 2 за презентација на достапните наоди.
Поголемиот дел од наодите поврзани со вкупниот холестерол, липопротеинскиот холестерол со ниска густина (LDL-C) и липопротеинскиот холестерол со висока густина (HDL-C) се мешани. Видете Табела 3 за презентација на достапните наоди. Исто така, постојат хетерогени наоди во врска со тоа дали постот Рамазан го намалува или го зголемува односот LDL-C/HDL-C. Конечно, односот TC/HDL-C се чини дека се намалува за време на Рамазан .
Забележани се хетерогени наоди во однос на другите биохемиски исходи за време на рамазанскиот пост, вклучително триглицеридите во крвта и нивото на гликоза во крвта.
Постои мал консензус во врска со резултатите од крвната слика за време на Рамазан. Пријавено е дека хематокритот или се намалува, се зголемува или останува ист. Поголемиот дел од студиите покажаа дека нивоата на хемоглобин не се менуваат, но забележани се и намалени нивоа. Моган и неговите колеги објавија дека нивото на хемоглобин се намалило кај фудбалерите кои биле тестирани наутро по две недели пост; сепак, овие нивоа се вратија на вредностите пред Рамазан по уште две недели пост. Спротивно на тоа, истата група извести дека нивото на хемоглобин се намалило кај фудбалерите кои биле тестирани попладнето и по две и четири недели постење. Утврдено е дека нивоата на серумското железо или се намалуваат или остануваат непроменети  за време на рамазанскиот пост. Рамадан и неговите колеги објавија дека нивото на серумското железо се намалило кај мажите кои седат, но не се променило кај физички активните мажи . Пријавено е дека нивоата на трансферин се зголемуваат за време на Рамазан. Моган и неговите колеги објавија дека нивото на серумскиот феритин се намалило по две недели рамазански пост кај испитаниците кои биле тестирани наутро; сепак, овие нивоа се вратија на вредностите пред Рамазан по две дополнителни недели пост. Спротивно на тоа, истата група забележала дека нивоата на серумскиот феритин не се промениле во ниту еден момент кај испитаниците кои биле тестирани попладне. Тајеби и соработниците објавија дека просечните нивоа на корпускуларна хемоглобин (MCHC) се зголемиле кај кревачите на тегови кои престанале да вежбаат за време на Рамазан; за разлика од тоа, истата група забележала дека нивоата на MCHC не се менувале кај кревачите на тегови кои продолжиле да тренираат со отпор три сесии неделно по 90 минути по сесија. Други студии објавија дека нивоата на MCHC не се менуваат за време на постот.

Две студии досега ги испитуваа ефектите на рамазанскиот пост врз оксидативниот стрес и антиоксидативниот статус. Ибрахим и соработниците забележаа намалување на концентрациите на малондијалдехид (MDA) во црвените крвни зрнца, додека не беа забележани промени во однос на нивото на серумскиот MDA или на карбонилите поврзани со плазма протеините. Не е забележана промена во концентрацијата на глутатион или активностите на глутатион пероксидазата и каталазата во црвените крвни зрнца. Нивоата на ß-криптоксантин и вкупните каротеноиди во плазмата значително се намалија за време на рамазанскиот пост, а нивоата на витамин Ц, β-каротен, ликопен и лутеин во плазмата беа незначително намалени. Не беа забележани промени во однос на плазматските нивоа на α-токоферол, γ-токоферол, ретинол, α-каротен и зеаксантин. Чауачи и соработниците  објавија дека испитаниците доживеале зголемување на нивото на витамин А во крвта и намалување на нивото на витамин Е во крвта за време на Рамазан.

Да резимираме, постои мал консензус во однос на ефектите од рамазанскиот пост врз повеќето резултати поврзани со здравјето. Многу од разликите во наодите најверојатно се должат на разликите помеѓу студиите во дневното време на постење, статусот на пушење, потрошувачката на лекови и/или диететските норми. Иако повеќето ракописи известуваат за дневното време на постот, многумина не пријавуваат една или повеќе од другите збунувачки променливи. Идните истражувања треба да бидат дизајнирани така што да се елиминираат – или минимизираат ефектот од – што е можно повеќе збунувачки променливи. На пример, идните студии веројатно би требало да ги исклучат пушачите од предметната популација, така што ефектите од престанокот со пушење преку ден да не се поврзат со ефектите од самиот пост. Алтернативно, пушачите треба да се распределат во посебна група постери, кои потоа може да се споредат со непушачите кои се подложени на постот. Истата грижа треба да се води за контрола на други потенцијални збунувачки варијабли, бидејќи само преку таква внимателна контрола во рамките на дизајнот на истражувањето ќе се добијат сигурни резултати кои се однесуваат на здравствените ефекти од рамазанскиот пост.

Православни христијани
Постојат три главни периоди на пост за православниte христијани. За време на Рожденскиот пост (40 дена), постите секој ден се воздржуваат од млечни производи, јајца и месо. Исто така, постите во овој период се воздржуваат од риба и маслиново масло во среда и петок. За време на постот (48 дена), постите секој ден се воздржуваат од млечни производи, јајца и месо. Дополнително, постите се воздржуваат од маслиново масло во работните денови во овој период и се воздржуваат од риба секој ден, освен за 25 март и Цветници. За време на Богородица (15 дена), постите се воздржуваат од млечни производи, јајца и месо. Исто така, постителите се воздржуваат од маслиново масло во работните денови во овој период и се воздржуваат од риба секој ден освен на 6 август. Покрај овие главни пости, секоја среда и петок, кои не спаѓаат во основниот пост, бараат да се забрануваат сирење, јајца, риба, месо, млеко и маслиново масло. Исклучоците од овие прописи се случуваат во неделата по Божиќ, Велигден и Педесетница. Збирно, исхраната е ограничена на 180-200 дена секоја година. Православната христијанска исхрана главно се состои од леб, овошје, мешунки, јаткасти плодови, морска храна, полжави и зеленчук за време на постот. Оваа диета може да се смета како варијанта на вегетаријанство, а исто така и како форма на ДР.

Дневниот внес на kcal може или не може да се намали за време на постот. Во однос на процентот на потрошувачка на енергија, се чини дека постои консензус дека  православниот христијански пост го зголемува внесот на јаглени хидрати и го намалува внесот на масти. Исто така, количината на внес на протеини во однос на внесот на јаглени хидрати и масти може или не може да се намали за време на  православен христијански пост. Кога се изразува како апсолутна количина, и вкупниот внес на масти и вкупниот внес на протеини се намалуваат за време на постот, додека вкупниот внес на јаглени хидрати не се менува. И потрошувачката на заситени масти и транс-масните киселини се намалуваат за време на постот, а потрошувачката на мононезаситени масти не се менува. Дополнително, потрошувачката на полинезаситени масти може или не може да се намали за време на православен христијански пост.

Во однос на внесот на витамини и минерали, и рибофлавинот и калциумот се намалуваат за време на постот. Од друга страна, внесот на магнезиум се зголемува во овие периоди. Се чини дека внесувањето на следните витамини и минерали не се менува за време на постот: витамин А; тиамин; ниацин; витамин Ц ; витамин Е; фосфор; калиум; и цинк. Некои студии покажаа дека потрошувачката на фолати се зголемува за време на православен христијански пост, додека друга студија не забележа разлика во потрошувачката помеѓу постот и непостот. Утврдено е дека внесот на натриум или се намалува или не се менува за време на постот. Исто така, витаминот Б12 може или не може да се намали за време на  православен христијански пост.

Во однос на антропометриските резултати, БМИ може или не може да се намали за време на постот. Исто така, беше забележано дека просечната телесна маса на  православните христијански монаси се намалува во текот на една недела на постот за износ што се приближуваше до значењето (p = 0,059).

Сари и соработниците споредувале други хематолошки промени кај постителите и оние кои не постат за време на периодот на божиќен пост: авторите пријавиле релативно зголемување на нивото на серумскиот феритин, релативно намалување на нивото на MCHC и нема релативна промена во нивото на хемоглобинот, серумот железо и трансферин. Авторите, исто така, објавија дека вредностите на хематокритот кај оние кои не постат значително се намалиле во споредба со вредностите на хематокритот на оние кои не постат. И покрај ова намалување, крајните вредности на хематокритот на оние кои не брзаат всушност беа повисоки од крајните вредности на хематокритот на оние кои не брзаат, и двете крајни вредности беа во нормални граници.

Постојат спротивставени наоди за ефектите на православен христијански пост врз крвниот притисок. Една студија покажа дека систолниот крвен притисок се зголемува за време на постот, додека друга студија не откри промена во крвниот притисок кога постечките се споредуваат со оние кои не постат. Една студија објави дека дијастолниот крвен притисок кај оние кои не постат значително се намалил за време на периодите на постење во споредба со промените во дијастолниот крвен притисок кај постителите, додека друга студија објави дека дијастолниот крвен притисок кај постителите не се менувал за време на периодите на постење .

Иако ниту една студија до денес не го испитувала оксидативниот стрес како одговор на постот на православното христијанство, една неодамнешна студија ги мери нивоата на серумски антиоксиданси пред и по Рожденскиот пост. Оваа истрага покажа дека серумскиот ретинол, односот ретинол:ТЦ, серумскиот α-токоферол и односот α-токоферол:ТЦ секој се намалил по овој пост.

Накратко, православниот христијански пост се чини дека ја намалува телесната маса. Се чини дека внесот на јаглени хидрати се зголемува, додека внесот на протеини, вкупни масти, заситени масти и транс масни киселини се намалува за време на постот. И вкупниот и LDL-C се намалуваат, иако се чини дека односот LDL-C/HDL-C не се менува. Внесот на влакна се зголемува за време на постот, што делумно може да ја објасни промената на серумските липиди. Се чини дека внесот на повеќето витамини и минерали не се менува во текот на овие периоди, иако се чини дека внесот на рибофлавин и калциум се намалува, а се чини дека внесот на магнезиум се зголемува. Исто така, една истрага објави зголемување на серумскиот ретинол и серумскиот α-токоферол. Останува да се направат повеќе истражувања за хематолошките променливи и крвниот притисок за време на постот поради недостатокот на претходни истражувања и мешаните наоди. Згора на тоа, имајќи предвид дека секој период на постење има уникатно времетраење и правила за исхрана, идните истражувања треба да ги испитаат овие периоди на пост и одделно и колективно.

ПОСТОТ НА ДАНАИЛ(Даниел)
Популарен пост што го практикуваат христијаните, Даниелскиот пост произлегува од библиската приказна за Даниел (1:8-14 NIV), во која Даниел решил да не се извалка со кралската храна и вино и побарал дозвола да консумира ништо друго освен зеленчук (пулс ) и вода 10 дена. Подоцна во истата книга (Даниел 10:2-3 NIV), Даниел повторно следел период на пост од 21 ден, во кој период не јадел никаков избор (месо или вино). Врз основа на овие два пасуси, современиот пост на Данаил вклучува ad libitum внес на одредена храна, но изборот на храна е ограничен на овошје, зеленчук, цели зрна, мешунки, јаткасти плодови, семки и масло. Овој план наликува на веганска исхрана, за која е пријавено дека дава својства за подобрување на здравјето .

Како  православниот христијански пост, Даниелскиот пост може да се смета како форма на ДР. Меѓутоа, за разлика од православните христијански постови, или едноставната вегетаријанска исхрана, Даниелскиот пост е многу построг; тоа е затоа што рафинираната храна, белото брашно, конзерванси, адитиви, засладувачи, ароми, кофеин и алкохол се секоја забранета. Како и да е, бидејќи поединците традиционално го следат Даниелскиот пост за строги религиозни цели во обид да станат поблиски до Бога во време на продолжена молитва, анегдотските извештаи и прелиминарните научни студии укажуваат на одлична усогласеност. Даниелскиот пост најчесто се прави 21 ден, иако се забележани подолги (на пример, 40-дневни) и пократки (на пример, 10-дневни). Додека Даниелскиот пост може да се причести во секое време од годината, тој често се практикува во текот на месец јануари со цел да се започне Новата година преку пост и молитва.

За да ги тестираме здравствените придобивки од Даниел постот во рамките на лабораториски протокол, неодамна запишавме мажи и жени на различна возраст (20-62 години) во 21-дневен Даниел пост. Пред и после интервенцијата, субјектите беа подложени на различни лабораториски тестови, вклучувајќи мерки на телесна тежина и состав на телото (мерени преку апсорптиометрија со двојна енергија на рендген), крвен притисок и отчукувањата на срцето во мирување, мерки на оксидативен стрес во крвта на гладно, воспаление, липиди во крвта, инсулин и гликоза. Испитаниците, исто така, ја оценија нивната усогласеност со постот, како и нивното целокупно расположение и ситост во текот на 21-дневниот пост.

Забележавме одлична усогласеност со брзото (> 98%), како и одлични резултати за целокупното расположение и ситост (7,9 ± 0,2 користејќи скала од 10 поени). Како што се очекуваше, беше забележано намалување во следните варијабли од седум дена пред почетокот на постот до последните седум дена од постот: вкупни kcal, протеини, вкупни масти, заситени масти, транс масти и холестерол. Исто така, зголемување е забележано во следното: јаглени хидрати, влакна и витамин Ц.

Следниве варијабли поврзани со ризикот од кардиоваскуларни болести беа значително помали по постот во споредба со пред постот: вкупен холестерол, LDL-C, SBP и DBP. Инсулинот, HOMA-IR и C-реактивниот протеин беа намалени до клинички значајна мера, но ова намалување не успеа да достигне статистичка значајност. Поради драстичното намалување на вкупниот холестерол (~19%), HDL-C беше понизок после постот во споредба со пред постот (55,65 ± 2,50 наспроти 47,58 ± 2,19 mg·dL-1). Иако телесната тежина и телесните масти беа малку намалени, не беше забележана значајна разлика. Во однос на мерките за статусот на антиоксиданс во крвта и оксидативниот стрес, значително зголемување е забележано во Trolox Equivalent Antioxidant Capacity и нитрат/нитрит (сурогат маркер на азотен оксид), додека значително намалување е забележано во MDA (ракопис во тек).

Горенаведените наоди покажуваат дека 21-дневниот Даниелски пост може значително да подобри неколку маркери на целокупното здравје, особено оние поврзани со кардиоваскуларни и метаболички болести. Потребни се поголеми, рандомизирани студии за да се прошират овие прелиминарни наоди. Идните студии би требало веројатно да размислат за продолжување на времетраењето на постот, како и менување на изборот на храна во обид да се одржат или подобрат нивоата на HDL-C.

Севкупно резиме и заклучоци
Споредбите помеѓу различните студии за рамазанскиот пост се тешки поради неколку збунувачки променливи. Времето на дневниот пост е многу зависно од времето на сезонската година во која се случува Рамазан, како и од географската ширина на локацијата од екваторот. Процентот на испитаници кои пушат, консумираат орални лекови и/или примаат интравенски течности може многу да влијае на наодите на студијата, бидејќи овие активности се забранети во текот на дневните часови на Рамазан. Конечно, изборот на храна и навиките за јадење може многу да варираат помеѓу различни култури. Колективно, овие збунувачки променливи веројатно го објаснуваат недостатокот на консензус во врска со ефектите од рамазанскиот пост врз повеќето биомаркери поврзани со здравјето забележани во овој преглед. Колку што е можно, идната работа треба да се обиде да го минимизира ефектот што овие збунувачки променливи го имаат врз наодите.

За време на православните христијански периоди на постот, дневниот внес на протеини, масти, заситени масти, транс-масни киселини, рибофлавин и калциум се намалуваат. Исто така, овие постови се поврзани со пониски нивоа на следново: телесна маса, вкупен холестерол, LDL-C и односот LDL-C/HDL-C. Внесот на влакна и јаглени хидрати (изразен како процент од внесот на макронутриенти) се зголемува, додека не се случуваат промени во однос на внесот на мононезаситени масти, како и на повеќето витамини и минерали. До денес, само неколку истражувања ги испитувале ефектите поврзани со здравјето на овие периоди на постење. Јасно е дека треба да се изврши уште повеќе работа, особено во однос на хематолошките и променливите на крвниот притисок. Исто така, секој главен период на пост треба да се проучува и одделно и збирно поради нивните разлики во прописите и времетраењето на храната.

Само една студија до денес ги испитувала ефектите поврзани со здравјето на Даниелскиот пост. Оваа студија објави значајни подобрувања во крвниот притисок, липидите во крвта и биомаркерите на оксидативниот стрес. Покрај тоа, инсулинот, HOMA-IR и C-реактивниот протеин беа намалени до клинички значаен степен. Сепак, студијата, исто така, забележа непожелно намалување на HDL-C. Идната работа треба да го измени изборот на храна во обид да се одржи HDL-C. Исто така, идните истражувања треба да ја испитаат подносливоста и ефектите поврзани со здравјето на подолготрајното учество во Даниел пост.

Збирно, религиозните пости прикажани во овој преглед ја нагласуваат важноста на квалитетниот внес на исхрана за предизвикување поволни ефекти врз здравјето. И Даниелскиот пост и православниот христијански пост се поврзани со многу поволни здравствени исходи и покрај фактот што постителите можат да јадат колку што сакаат. Од друга страна, дали рамазанскиот пост предизвикува поволни здравствени резултати или не, се чини дека во голема мера зависи од изборот на храна на постителите. Ова не значи дека количината на внесена храна нема никакво влијание врз здравјето; стотици студии ја покажаа предноста на ограничувањето на потрошувачката на kcal. Наместо тоа, овие религиозни пости ја потврдуваат позицијата дека некој може да ја подобри својата исхрана без да биде принуден да го намали внесот на храна.

Исхраната игра интегрална улога во верските обичаи на различни вери. За многу религии, оваа улога се манифестира во форма на специјализирани периоди на постење. Иако верскиот пост е често време на голем духовен раст, тој исто така може да биде време на големо подобрување на физичкото здравје. Овој преглед го нагласува потенцијалот на различни религиозни постови како форми на модификација на исхраната. Се надеваме дека информациите дадени во овој преглед ќе го иницираат дизајнот и изведбата на идните истражувања фокусирани на здравствените придобивки од верскиот пост.