Љубителите на сладолед ширум светот веројатно се израдуваа кога една неодамнешна статија сугерираше дека уживањето во омилениот вкус можеби е здраво. Статијата се базира на докторска теза од 2018 година, која сугерира дека луѓето со дијабетес тип 2 кои консумираат повеќе сладолед имаат помал ризик од срцеви заболувања. Но, колку и да звучи ова возбудливо за оние од нас кои понекогаш уживаат да се препуштат во чинија со брановидни малини, кога всушност ја испитуваме студијата, веројатно оваа врска се сведува на различни други фактори.
Истражувањето од 2018 година, на кое се базира написот, ги разгледа податоците од Студијата за здравје на медицинските сестри I и Студијата за следење на здравствените професионалци. Ова беа две големи набљудувачки студии спроведени од истражувачи на Универзитетот Харвард кои започнаа во 1976 и 1986 година и траеја околу 20 години. Целта на овие студии беше да се следи здравјето на учесниците во подолг временски период и да се открие дали има врски помеѓу одредени болести и факторите на начинот на живот (како што е исхраната).
За да ја спроведат својата анализа, истражувачите вклучиле само податоци од учесниците во овие две студии кои пријавиле дека имаат дијабетес тип 2 кога започнале студиите – така што вкупно околу 16.000 луѓе. Учесниците со дијабетес, исто така, дадоа информации за тоа која храна вообичаено ја јаделе во текот на претходната година. Ним не им беше наложено да јадат или избегнуваат сладолед во ниту еден момент.
Истражувачите откриле дека оние кои јаделе сладолед не повеќе од два пати неделно имаат 12% помали шанси да развијат кардиоваскуларни болести, во споредба со оние кои не јаделе сладолед.
Но, важно е да се напомене дека оваа врска помеѓу сладоледот и срцевите заболувања станала очигледна дури кога биле земени предвид другите аспекти на здравјето на една личност, вклучително и тоа колку здраво се хранеле. Ова сугерира дека јадењето севкупна здрава исхрана е можеби поважно за намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести кај луѓето со дијабетес тип 2 отколку јадењето сладолед.
Исто така, може да биде случај дека учесниците кои пријавиле дека јаделе сладолед пред да се приклучат на студијата, можеле целосно да престанат да јадат сладолед веднаш по приклучувањето на студијата – можеби затоа што можеби биле свесни дека се изложени на поголем ризик од кардиоваскуларни болести. Ова потоа ќе направи да изгледа дека јадењето сладолед е поврзано со помал ризик од кардиоваскуларни болести, кога беше обратно.
Исто така, важно е да се разјасни дека ова беше набљудувачка студија – што значи дека може да покаже само поврзаност помеѓу јадењето сладолед и помалиот ризик од срцеви заболувања. Тоа всушност не може да докаже дека јадењето сладолед само по себе е директно одговорно за намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести кај луѓето со дијабетес тип 2.
За да може да се тестира дали сладоледот има ефект врз ризикот од кардиоваскуларни болести, веројатно ќе треба да помине низ клиничко испитување, каде што едната група јадела сладолед како дел од нивната исхрана, а другата група јадела плацебо за сладолед. Ова би било практично тешко да се направи, а со оглед на потенцијалните трошоци веројатно нема да се случи без значително финансирање од прехранбената индустрија.
Дали сладоледот може да биде здрав?
Изненадувачки, немало многу студии кои го разгледувале специфичниот ефект на сладоледот врз здравјето. Студиите што биле направени обично само кај учесниците консумирале прилично мала количина (околу помалку од една четвртина од порција дневно) – што значи дека не било доволно да се развијат значајни заклучоци за нејзиниот ефект.
4 начини да јадете сладолед поздраво
Сите сакаме сладолед, нели? Затоа, кога ќе го направите тоа, пробајте ги овие четири совети за да уживате во задоволството, а истовремено да се пофалите себеси за правење здрави избори:
Контрола на порции. Големина на порција сладолед е обично половина чаша, што е приближно една традиционална топка. (За евиденција, тоа значи дека има ЧЕТИРИ порции во контејнер од половина литар.)
Внимавајте на додатоците. Традиционалните преливи како чоколаден прелив, шлаг и бонбони може да додадат еден тон калории на веќе уживањето. Намалете ги додатоците на минимум или користете хранливи опции како што се овошје или јаткасти плодови спакувани со протеини.
Читајте етикети. Побарајте листа на состојки со едноставни состојки (млеко, павлака, шеќер) наспроти сируп од пченка со висока фруктоза или вештачки состојки.
Направете го сладоледот како уживање. Обидете се да избегнете сладоледот да биде редовен дел од вашето дневно мени. „Гледајте го како задоволство за посебни прилики, наспроти тоа како го завршувате секој оброк“.