Дали сувата уста е еден од симптомите на болеста КОВИД-19?

Може ли ова да биде симптом на инфекција со коронавирус или се работи за нешто сосема друго?

Можно е да се работи за еден од симптомите на болеста КОВИД-19, а според најновата објавена студија се чини дека околу 40 проценти од лицата кои биле заразени го пријавиле и овој симптом, кој може да се јави пред било кој друг симптом.

“Се работи за процент кој е многу поголем од пријавените случаи на губење на осетот за мирис и за вкус“, додава проф. Кевин Бирд од Американското здружение за стоматологија.

Еве што треба да знаете за овој симптом.

ЗОШТО ДОАЃА ДО СУВОСТ ВО УСТАТА?

Плунковните жлезди произведуваат плунка која се испушта во устата, а сува уста се јавува кога ќе се забави продукцијата на плунка и не е само несериозен проблем, туку може да предизвика проблеми со говорот, голтањето и хранењето. Таа иста плунка ги штити и забите и усната шуплина, па кога ја нема доволно, може да се развие кариес, но и други инфекции. Плунката кај лица кое има КОВИД-19 содржи висока концентрација на вирусот, а преку плунка може и да се открие.

СУВА УСТА И КОВИД-19

Тим на научници од Институтот Кемвриџ во Лондон и тим од САД идентификувале АЦЕ2 рецептори во клетките на плунковните жлезди и во ткивото на усната шуплина. Се работи за протеин што вирусот што ја предизвикува болеста го затвора во телото. Откриле и дека вирусот може да се размножува во клетките на плунковните жлезди. Прегледувајќи лива кои имале блага форма на болест, забележале дека токму тие имаат најмногу вируси во плунката и дека веројатно тие ќе пријават губење на мирис и вкус, за разлика од оние кои го немаат во плунката во тие количини.

Плунката се слева во устата, која е и главниот влез во телото, а така вирусот лесно може да се пренесе на другите, објаснува д -р Блејк М. Ворнер. Ова објаснува зошто болеста може да биде придружена со губење на вкус и сува уста.

“Кога ќе ја проголтаме плунка во која се вирусот, тој лесно ќе стигне до грлото, белите дробови, па дури и до цревата“, додава д-р Бирд. Тоа би било дополнителна причина зошто треба да носиме маска во затворени простории – за да се заштитиме себеси и другите. Значи, не се само респираторните капки што влегуваат во белите дробови преку носот, тие можат да бидат и во устата.

Уште една мала студија открила дека сувата уста може да биде еден од првите симптоми на болеста. Околу 60 проценти од испитаниците го пријавиле токму овој симптом, кој се појавил пред сите останати симптоми.