НАЈНОВА СТУДИЈА: Заболените од КОВИД-19 најзаразни околу појавата на први симптоми

Неодамнешните резултати сугерираат дека вирусното оптоварување може да го достгине пикот два дена пред почетокот на симптомите на болеста и брзо да опадне по прваната недела од појава на симптомите.

Резултати од нова студија објавена во JAMA Internal Medicine, укажуваат дека заболените од КОВИД-19 се најзаразни два дена пред и три дена попочетокот на симптомите на болеста.

Инаку, КОВИД-19 се карактеризира со висока стапка на пренесување, а многу аспекти на пренос на КОВИД-19 не се целосно јасни.

Се смета дека овие резултати имаат важна импликација за разбирање на динамиката на пренесувањето на КОВИД-19 и се во склад со неодамнешните резултати кои сугерираат дека вирусното оптоварување може да го достгине пикот два дена пред почетокот на симптомите на болеста и брзо да опадне по прваната недела од појава на симптомите.