Дали веганството е здрав избор за вас?!

Бројот на луѓе кои го намалуваат месото и млечните производи или целосно ја исклучуваат оваа храна од нивната исхрана, се зголемува во последната деценија.

Бројот на луѓе кои го намалуваат месото и млечните производи или целосно ја исклучуваат оваа храна од нивната исхрана, се зголемува во последната деценија. Бројот на вегани во Велика Британија, на пример, се зголемил за четири пати помеѓу 2006 и 2018 година, според истражувањето на The Vegan Society.

Една вообичаена мотивација за избегнување на стек и стилтон и веганство се ветените здравствени придобивки. Генерално се смета дека веганската исхрана содржи повеќе влакна и пониска со холестерол, протеини, калциум и сол отколку сештојадната диета – но сè уште има заблуди и грижи околу целосното исклучување на месото, рибата, јајцата и млечните производи од нашата исхрана.

Една честа грижа е дали веганската исхрана обезбедува доволно витамин Б12. Б12 помага да се спречи оштетување на нервите, а се наоѓа во месото, рибата, јајцата и млечните производи, но не и во овошјето или зеленчукот. Се препорачува возрасните да консумираат 1,5 микрограми од витаминот дневно.
„Недостатокот на Б12 може да доведе до невролошки симптоми како што се вкочанетост, и тоа е неповратно ако недостатокот е присутен предолго“, вели Џенет Кејд, од групата за нутриционистичка епидемиологија, Факултетот за наука и исхрана за храна.

Дали веганството е подобро за планетата?
Вегански рецепти за носење
Една неодамнешна студија во која учествуваа 48.000 луѓе над 18 години го спореди здравјето на оние што јадат месо, пескатарците – кои јадат риба и млечни производи, но не и месо – и вегетаријанците, вклучително и некои вегани. Тие откриле дека луѓето кои јадат веганска и вегетаријанска исхрана имаат помал ризик од срцеви заболувања, но поголем ризик од мозочен удар, веројатно делумно поради недостаток на Б12.

Истражувачите откриле дека оние кои не јаделе месо имале 10 помалку случаи на срцеви заболувања и три повеќе мозочни удари на 1.000 луѓе во споредба со оние што јадат месо. Истражувачот Тами Тонг, нутриционистички епидемиолог на Универзитетот во Оксфорд, вели дека поголемиот ризик од хеморагичен мозочен удар може да биде од неколку причини.

Хеморагичниот мозочен удар е предизвикан од крварење во мозокот. Иако нискиот холестерол штити од срцеви заболувања и исхемичен мозочен удар, има некои докази кои покажуваат дека ниското ниво на холестерол (поврзано со веганската и вегетаријанската исхрана) може да биде поврзано со мал ризик од хеморагичен мозочен удар.
„Веганите и вегетаријанците исто така имаат поголем ризик од недостаток на Б12, што може да биде поврзано со поголем ризик од мозочен удар“, вели таа.

Но, лесно е да се добие „ситното“ количество Б12 што ни е потребно од нутриционистички квасец или збогатена храна, како што се растителните млека, вели Марко Спрингман, постар истражувач за еколошка одржливост и јавно здравје на Универзитетот во Оксфорд.

Во земјите каде што храната не е збогатена со Б12, тој препорачува витамински додатоци. Сепак, Академијата за исхрана и диететика наведува дека нутритивниот квасец не е соодветен извор на Б12, а веганите мора да земаат додатоци или да јадат збогатена храна.

Кејд, исто така, препорачува веганите да земаат додатоци на Б12 и да обезбедат сите деца и бебиња кои се хранат со веганска исхрана да добијат доволно Б12.
Малку е веројатно дека веганската исхрана ќе предизвика недостаток на железо, вели Спрингман, се додека вашата исхрана вклучува овошје и зеленчук од секоја боја.
Друга заедничка грижа за оние кои се во искушение за транзиција е дали веганската исхрана обезбедува доволно протеини. Но, иако нема многу протеини во овошјето и зеленчукот, вели Спрингман, ова не е причина за загриженост.

„Никогаш не сме виделе проблеми со недостаток на протеини, само кај луѓе кои не внесуваат доволно калории, вели тој. „Протеинот е во сè“.

За оние кои се загрижени, млекото од соја има приближно иста количина на протеини како и кравјото млеко. (Дознајте повеќе за тоа колку протеини навистина ни се потребни).

Исто така, малку е веројатно дека веганската исхрана ќе предизвика недостаток на железо, вели Спрингман, сè додека вашата исхрана вклучува овошје и зеленчук од секоја боја.

„Со текот на времето, телото може да се прилагоди на тоа колку железо има во нашата исхрана, а ако имате помал внес на железо, тоа може поефикасно да го искористи тоа железо“, вели тој.

Спрингман вели дека балансирана веганска исхрана е една од најздравите диети.
„Откривме дека веганската исхрана може да биде една од најздравите диети, надминувајќи ги пескатаријанците и вегетаријанците, бидејќи веганската исхрана е поголема во овошје, зеленчук и мешунки и здравствените придобивки од ова компензираат сè друго“, вели Спрингман.

Тој советува да јадете многу овошје и зеленчук со различни бои, јаткасти плодови, интегрални житарки и грав и леќа, како и семки од чиа, коноп и лен, кои содржат омега 3.

За оние кои се загрижени дека веганската исхрана не нуди доволно разновидност, една студија во 2018 година не најде докази дека поразновидна исхрана промовира поздрава исхрана или тежина. Всушност, тие откриле дека оние кои јаделе поразновидна исхрана имаат тенденција да јадат повеќе обработена храна и слатки пијалоци.

Зборувајќи за нездрава храна, Спрингман е загрижен за зголемената популарност на веганската нездрава храна. „Овие вегански замени за нездрава храна може да ви го дадат истиот профил на потрошувачка како нездрав сештојад“, вели тој.

ПРЕПОРАКА

Потсетник за читателите, не го пропуштајте нашиот последен поткаст за астмата со проф.Д-р Дејан Докиќ: