ДЕБЕЛИНА-болест на 21-иот век-причини, типови, превенција, лечење

Дебелината е сложена болест која се јавува кога тежината на поединецот е поголема од онаа што се смета за здрава за неговата или нејзината висина. Дебелината ги погодува и децата, но и возрасните. Многу фактори можат да придонесат за прекумерно зголемување на телесната тежина, вклучително и шеми на исхрана, нивоа на физичка активност и рутини за спиење.

Дебелината е сложена болест која се јавува кога тежината на поединецот е поголема од онаа што се смета за здрава за неговата или нејзината висина. Дебелината ги погодува и децата, но и возрасните. Многу фактори можат да придонесат за прекумерно зголемување на телесната тежина, вклучително и шеми на исхрана, нивоа на физичка активност и рутини за спиење.

Дебелината обично се дефинира како преголема телесна маса. БМИ од 30 или поголем е вообичаен репер за дебелината кај возрасните. БМИ од 40 или повеќе се смета за тешка (порано „морбидна“) дебелина. Детската дебелина се мери според графиконите за раст.

Што е дебелина?
Дебелината е сложена, хронична болест со неколку причини кои доведуваат до прекумерни телесни масти, а понекогаш и до лошо здравје. Самите телесни масти, се разбира, не се болест. Но, кога вашето тело има премногу дополнителни масти, може да го промени начинот на кој функционира. Овие промени се прогресивни, може да се влошат со текот на времето и може да доведат до негативни здравствени ефекти.

Добрата вест е дека можете да ги подобрите вашите здравствени ризици со губење на дел од вишокот телесни масти. Дури и малите промени во тежината може да имаат големо влијание врз вашето здравје. Не секој метод за слабеење работи за секого. Повеќето луѓе се обиделе да изгубат тежина повеќе од еднаш. И одржувањето на тежината е исто толку важно како и губењето на прво место.

Дали дебелината се дефинира според вашата тежина?
Здравствените услуги вообичаено го користат индексот на телесна маса (БМИ) за да ја дефинираат дебелината кај општата популација. БМИ ја мери просечната телесна тежина наспроти просечната телесна висина. Како генерализација, давателите на здравствени услуги го поврзуваат БМИ од 30 или повисоко со дебелината. Иако БМИ има свои ограничувања, тој е лесно мерлив индикатор и може да ве предупреди за здравствените ризици поврзани со дебелината.

Примери за ограничувања вклучуваат бодибилдери и спортисти, кои имаат повеќе мускули и може да имаат повисоки резултати на БМИ, иако нивните нивоа на маснотии се ниски. Исто така, можно е да имате дебелина со „нормална“ тежина. Ако вашата телесна тежина е просечна, но процентот на маснотии во телото е висок, може да ги имате истите здравствени ризици како некој со повисок БМИ.

Здравствените услуги, исто така, забележале етнички разлики во тоа колку дополнителна тежина различни луѓе можат да носат пред тоа да влијае на нивното здравје. На пример, луѓето со азиско потекло имаат поголема веројатност да имаат здравствени ризици со понизок БМИ, а Црнците имаат поголема веројатност да имаат здравствени ризици со повисок БМИ.

Друг начин за проценка на дебелината е со мерење на обемот на половината. Ако имате повеќе телесни масти околу половината, статистички сте повеќе изложени на ризик од болести поврзани со дебелината. Ризикот станува значаен кога големината на половината е поголема од 35 инчи за луѓето на кои им е доделена жена при раѓање или 40 инчи за луѓето на кои им е доделено машко при раѓање.

Кои се трите типа на дебелина?
Здравствените услуги ја класифицираат дебелината во типови на класи врз основа на тоа колку е тешка. Тие користат БМИ за да го направат тоа. Ако вашиот БМИ е помеѓу 25,0 и 29,9 kg/m², тие ве ставаат во категоријата со прекумерна тежина. Постојат три општи класи на дебелина што давателите на здравствени услуги ги користат за да проценат кои третмани можат најдобро да функционираат за секое лице. Тие вклучуваат:

Дебелина од класа I: БМИ од 30 до <35 kg/m².
Дебелина од класа II: БМИ од 35 до <40 kg/m².
Дебелина од класа III: БМИ 40+ kg/m².

Што е „морбидна“ дебелина?
„Морбидна дебелина“ е застарен термин за дебелина од класа III. На медицински јазик, „морбидитет“ значи поврзани здравствени ризици. Лекарите ја нарекоа дебелината од класа III како „морбидна“ затоа што најверојатно доаѓа со поврзани здравствени проблеми. Сепак, тие го повлекоа терминот поради неговите негативни конотации.

Како се проценува дебелината кај децата?
Здравствените услуги исто така користат БМИ за пресметување на дебелината кај децата, но тие го пресметуваат во однос на возраста на детето и доделениот пол. Дете постаро од 2 години може да биде дијагностицирано со дебелина ако нивниот БМИ е поголем од 95% од нивните врсници во истата категорија. Различни графикони за раст може да претставуваат малку различни просеци на БМИ, врз основа на популацијата што ја земаат.

Колку е честа дебелината?
Дебелината кај возрасните Американци последен пат беше испитана во 2017-2018 година. Преваленцата беше 42,5%, од 30,5% во 1999-2000 година. Во истиот период, преваленцата на дебелина од класа III речиси се удвои од 4,7% на 9,2%. Детската дебелина во Америка од 2017-2018 година била 19,3%.

Во светот, дебелината е речиси тројно зголемена во последните 50 години. Порастот е особено драматичен во земјите со пониски приходи каде што неухранетоста е честа појава. Овие заедници сега имаат поголем пристап до висококалорична храна со ниска хранлива вредност. Дебелината сега вообичаено коегзистира со недоволна исхранетост во овие земји.

Како дебелината влијае на моето тело?
Дебелината влијае на вашето тело на многу начини. Некои се едноставно механички ефекти од имањето повеќе телесни масти. На пример, можете да нацртате јасна линија помеѓу дополнителната тежина на вашето тело и дополнителниот притисок врз скелетот и зглобовите. Другите ефекти се посуптилни, како што се хемиските промени во крвта кои го зголемуваат ризикот од дијабетес, срцеви заболувања и мозочен удар.

Некои ефекти сè уште не се добро разбрани. На пример, постои зголемен ризик од одредени видови на рак со дебелина. Не знаеме зошто, но постои. Статистички, дебелината го зголемува ризикот од прерана смрт од сите причини. На истиот начин, студиите покажуваат дека можете значително да ги подобрите овие ризици со губење дури и мала количина на тежина (5% до 10%).

Метаболички промени
Вашиот метаболизам е процес на претворање на калориите во енергија за да ги поттикне функциите на вашето тело. Кога вашето тело има повеќе калории отколку што може да користи, тој ги претвора дополнителните калории во липиди и ги складира во вашето масно ткиво (телесни масти). Кога ќе ви снема ткиво за складирање на липиди, самите масни клетки се зголемуваат. Зголемените масни клетки лачат хормони и други хемикалии кои произведуваат воспалителен одговор.

Хроничното воспаление има многу негативни здравствени ефекти. Еден начин на кој тоа влијае на вашиот метаболизам е со тоа што придонесува за отпорност на инсулин. Ова значи дека вашето тело повеќе не може да користи инсулин за ефикасно да ги намали нивоата на гликоза и липиди во крвта (шеќери и масти во крвта). Високиот шеќер во крвта и липидите во крвта (холестерол и триглицериди) исто така придонесуваат за висок крвен притисок.

Заедно, овие комбинирани фактори на ризик се познати како метаболички синдром. Тие се групирани заедно бидејќи сите имаат тенденција да се зајакнуваат еден со друг. Тие, исто така, го зајакнуваат дополнителното зголемување на телесната тежина и го отежнуваат слабеењето и одржувањето на губење на тежината.

 

Метаболичкиот синдром е чест фактор за дебелина и придонесува за многу поврзани болести, вклучувајќи:

Дијабетес тип 2. Дебелината конкретно го зголемува ризикот од дијабетес тип 2 седум пати кај луѓето на кои им е доделен маж при раѓање и 12 пати кај луѓето на кои им е доделена жена при раѓање. Ризикот се зголемува за 20% за секој дополнителен поен што ќе го добиете на скалата на БМИ. Се намалува и со губење на тежината.
Кардиоваскуларни заболувања. Високиот крвен притисок, високиот холестерол, високиот шеќер во крвта и воспалението се сите фактори на ризик за кардиоваскуларни заболувања, вклучувајќи коронарна артериска болест, конгестивна срцева слабост, срцев удар и мозочен удар. Овие ризици се зголемуваат рака под рака со вашиот БМИ. Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смрт што може да се спречи во светот и во САД.
Заболување на замастен црн дроб. Вишокот на масти кои циркулираат во вашата крв се пробиваат до црниот дроб, кој е одговорен за филтрирање на вашата крв. Кога вашиот црн дроб почнува да складира вишок маснотии, тоа може да доведе до хронично воспаление на црниот дроб (хепатитис) и долгорочно оштетување на црниот дроб (цироза).
Болест на бубрезите. Високиот крвен притисок, дијабетесот и заболувањето на црниот дроб се меѓу најчестите причинители за хронична бубрежна болест.
Камења во жолчката. Повисоките нивоа на холестерол во крвта може да предизвикаат акумулација на холестерол во жолчното кесе, што доведува до холестеролски жолчни камења и потенцијални заболувања на жолчното кесе.


Директни ефекти
Вишокот на телесните масти може да ги натрупа органите на вашиот респираторен систем и да предизвика стрес и оптоварување на мускулно-скелетниот систем. Ова придонесува за:

Астма.
Апнеја при спиење.
Синдром на хиповентилација на дебелина.
Остеоартритис.
Болка во грбот.
Гихт.
Според Центрите за контрола и превенција на болести на САД, 1 од 3 возрасни лица со дебелина има и артритис. Истражувањата покажаа дека на секои 5 килограми зголемување на телесната тежина, ризикот од артритис на коленото се зголемува за 36%. Добрата вест е дека, заедно со вежбањето, губењето на тежината за 10% може значително да ја намали болката поврзана со артритис и да го подобри квалитетот на вашиот живот.

Индиректни ефекти
Дебелината е исто така поврзана индиректно со:

Меморија и когниција, вклучително и зголемен ризик од Алцхајмерова болест и деменција.
Женска неплодност и компликации од бременоста.
Депресија и нарушувања на расположението.
Одредени видови на рак, вклучувајќи го и хранопроводникот, панкреасот, колоректалниот, дојката, матката и јајниците.

Што предизвикува дебелина?
На најосновно ниво, дебелината е предизвикана од консумирање повеќе калории отколку што вашето тело може да ги искористи. Многу фактори придонесуваат за ова. Некои фактори се индивидуални за вас. Други се вградени во структурата на нашето општество, било на национално, локално или семејно ниво. На некој начин, спречувањето на дебелината бара свесно да се работи против овие повеќе фактори.

Фактори кои можат да ја зголемат потрошувачката на калории вклучуваат:

Брза и удобна храна. Во заедниците и семејствата каде што високо преработената брза и удобна храна е основна исхрана, лесно е да се консумираат многу калории. Овие намирници се богати со шеќер и маснотии и ниски влакна и други хранливи материи, што може да ве остави погладни. Нивните состојки промовираат шеми на исхрана кои создаваат зависност. Во некои заедници, ова се можеби единствените видови на храна што се лесно достапни, и поради трошоците и поради пристапот. Центрите за контрола на болести проценуваат дека 40% од домаќинствата во Америка живеат повеќе од една милја од продавачите на здрава храна.


Шеќерот е во сè. Прехранбената индустрија не е дизајнирана да го одржува нашето здравје. Дизајниран е да продава производи од кои ќе станеме зависни и од кои сакаме да купиме повеќе. Високо на таа листа на производи се слатките и зашеќерените пијалоци, кои немаат нутритивна вредност и многу додадени калории. Но, дури и стандардната храна има високо ниво на додаден шеќер за да ги направи попривлечни и зависни. Тоа е толку вообичаено што ги промени нашите очекувања за вкус.
Маркетинг и рекламирање. Сеопфатното рекламирање ја турка преработената храна, слатките и засладените пијалоци, производите што ни се потребни најмалку, но кои индустријата ни требаат да ги купиме. Рекламирањето прави овие производи да изгледаат како нормален и неопходен дел од секојдневниот живот. Рекламирањето исто така игра голема улога во продажбата на алкохол, што додава многу празни калории.


Психолошки фактори. Досадата, осаменоста, анксиозноста и депресијата се вообичаени во современото општество и сето тоа може да доведе до прејадување. Тие особено може да доведат до јадење одредени видови храна кои ги активираат центрите за задоволство во нашиот мозок, храна која има тенденција да биде повисока во калории. Јадењето за да се чувствувате подобро е првичен човечки инстинкт. Еволуиравме за да најдеме храна, а еволуцијата не го достигна видот на изобилство на храна што сега уживаат во западните општества.

Хормони. Хормоните ги регулираат нашите сигнали за глад и ситост. Многу работи можат да ги нарушат овие регулаторни процеси, вклучително и вообичаени работи како стрес и недостаток на сон и поретки работи како генетски варијации. Хормоните може да предизвикаат да продолжите да копнеете повеќе за храна дури и кога не ви требаат повеќе калории. Тие можат да го отежнат да се каже кога сте се заситиле.
Одредени лекови. Лековите што ги земате за лекување на други состојби може да придонесат за зголемување на телесната тежина. Антидепресиви, стероиди, лекови против напади, лекови за дијабетес и бета-блокатори се меѓу нив.

Факторите кои можат да го намалат бројот на калории што ги трошиме вклучуваат:

Култура на екранот. Како што работата, купувањето и социјалниот живот продолжуваат да се движат на интернет, ние се повеќе поминуваме повеќе време пред нашите телефони и компјутери. Стриминг медиумите и прекумерното гледање овозможуваат долготрајна седечка забава.
Промени на работната сила. Со промените во индустријата кои се во тренд кон автоматизација и компјутери, повеќе луѓе сега работат на клупи отколку на нозе. Тие исто така работат подолго време.
Замор. Седечкиот начин на живот има ефект на снежни топки. Истражувањата покажуваат дека колку подолго седите мирни, толку поуморни и помалку мотивирани станувате. Седењето го прави вашето тело вкочането и придонесува за болки и болки кои го обесхрабруваат движењето. Исто така, предизвикува општ стрес, што придонесува за замор.
Дизајн на соседството. На многу луѓе им недостасуваат локални места за да бидат активни, или поради пристап или безбедносни проблеми. Повеќе од половина од Американците не живеат на половина милја од парк. Можеби нема да живеат во населби што може да се прошетаат и можеби нема да гледаат како другите во нивните заедници се активни во секојдневниот живот. Кога нема опција за јавен превоз, повеќето луѓе можат да патуваат само со автомобил.
Трендови за грижа за децата. Децата поминуваат помалку време играјќи надвор отколку порано. Тие поминуваат повеќе време во затворени средини за згрижување деца, кои можеби немаат соодветен простор или капацитети за физичка активност. Ова делумно се должи на културните трендови кои не сметаат дека е безбедно децата да си играат надвор без надзор. Тоа се должи и на несоодветен пристап до јавни простори и несоодветен пристап до квалитетна грижа за децата. Многу средини за згрижување деца го заменуваат ТВ за бесплатна игра.
Попреченост. Возрасните и децата со физички и пречки во учењето се најмногу изложени на ризик од дебелина. Може да придонесат физичките ограничувања и недостатокот на соодветно специјализирано образование и ресурси.

Како се дијагностицира дебелината?
Вашиот давател на здравствена заштита ќе ги измери вашата тежина, висина и обемот на половината на вашиот состанок.

Уште поважно, кога ќе дојдете кај вашиот давател на здравствена заштита за нега, тие ќе сакаат да ја знаат целата ваша здравствена приказна. Тие ќе ве прашаат за вашата историја на медицински состојби, лекови и промени во тежината. Тие, исто така, ќе сакаат да знаат за вашите моментални обрасци на јадење, спиење и вежбање и факторите на стрес и дали сте пробале програми за слабеење во минатото. Тие може да прашаат за здравствената историја на вашето биолошко семејство.

Тие исто така ќе ги испитаат вашите витални функции со мерење на отчукувањата на срцето и крвниот притисок и слушање на срцето и белите дробови. Тие може да ви дадат тест на крвта за да го проверат нивото на гликоза и холестерол во крвта и да проверат за проблеми со хормоните. Тие ќе го користат овој целосен профил за да ја дијагностицираат вашата дебелина и сите поврзани состојби што можеби ги имате.

Како се третира дебелината?
Вашиот целосен здравствен профил ќе го одреди вашиот индивидуален план за лекување. Вашиот давател на здравствена заштита прво ќе ги насочи вашите најитни здравствени проблеми, а потоа ќе продолжи со долгорочен план за слабеење. Понекогаш може да има брзи промени што тие може да ги препорачаат за моментално влијание, како што е промена на лековите. Целокупниот план за лекување ќе биде постепен и веројатно ќе вклучува многу фактори. Бидејќи секој е различен, може да бидат потребни неколку обиди и грешки за да се открие кои терапии најдобро функционираат за вас. Студиите постојано покажаа дека интензивните, тимски програми со честа, лична комуникација помеѓу вашиот провајдер и вас се најуспешни во помагањето на луѓето да изгубат тежина и да ја задржат.

Вашиот план за лекување може да вклучува:

Промени во исхраната
Промените во исхраната што лично треба да ги направите за да изгубите тежина ќе бидат индивидуални за вас. Некои луѓе може да имаат корист од намалувањето на големината на порциите или закуските помеѓу оброците. За други, можеби е повеќе за промена на она што го јадат отколку колку. Речиси секој може да има корист од јадење повеќе растенија. Овошјето, зеленчукот, интегралните житарки и мешунките имаат тенденција да имаат пониска содржина на масти и повисоко во влакна и микронутриенти. Тие се похранливи и можат да направат да се чувствувате посити и позадоволни откако ќе внесете помалку калории.

Зголемена активност
Секој има слушнато дека диетата и вежбањето се важни за губење на тежината и одржување на тежината. Но, вежбањето не мора да значи членство во теретана. Самото одење со умерено темпо е еден од најефикасните видови на вежбање за слабеење. Само 30 минути, пет дена во неделата е она што го предлагаат давателите на здравствени услуги. Секојдневната прошетка за време на ручек или пред или после работа може да направи вистинска разлика.

Бихејвиорални терапии
Советувањето, групите за поддршка и методите како што е когнитивната бихејвиорална терапија може да имаат улога во поддршката на вашето патување за слабеење. Овие методи можат да помогнат да се преживее вашиот мозок за да ги поддржи позитивните промени. Тие исто така можат да ви помогнат да управувате со стресот и да се справите со емоционалните и психолошките фактори кои можат да работат против вас. Тежината и напорите за слабеење влијаат на нас на многу нивоа, па затоа може да биде корисно да имаме поддршка од човечка, како и од практична страна.

Лекови
Вашиот давател на здравствена заштита може да препорача лекови за употреба заедно со други третмани. Лековите не се целиот одговор за губење на тежината, но тие можат да помогнат да се справите со тоа од друг агол. На пример, потиснувачите на апетит можат да пресретнат некои од патиштата до вашиот мозок кои влијаат на вашата глад. За некои луѓе, ова може да биде мало парче од сложувалката, но за други, тоа може да биде поголемо.

Вообичаените лекови одобрени од FDA за лекување на дебелината вклучуваат:

Орлистат  : Ја намалува апсорпцијата на мастите од цревата.
Фентермин  : Го намалува вашиот апетит. Одобрен е за употреба три месеци одеднаш.
Бензфетамин  : Го намалува вашиот апетит.
Диетилпропион  : Го намалува вашиот апетит.
Фендиметризин  : Го намалува вашиот апетит.
Бупропион-налтрексон  : Може да ги намали желбите и внесот на храна.
Лираглутид  : Го намалува апетитот и го забавува варењето.
Семаглутид  : Го потиснува апетитот.
Целулоза и лимонска киселина : Прави да се чувствувате сити.
Лисдексамфетамин димезилат  : Помага во справувањето со симптомите на нарушување на прекумерната исхрана.
Фентермин-топирамат  : Ве прави помалку гладни.
Комбинација на инхибитори на SGLT2 и агонисти на рецепторот слични на глукагон-

Операција за губење на тежината
Ако ви е дијагностицирана дебелина од класа III, баријатриската хирургија може да биде опција за вас. Операцијата е тешко, но високо ефикасно решение за долгорочно, значително губење на тежината. Работи со менување на вашата биологија наместо само вашиот ум или вашите навики. Сите процедури за баријатриска хирургија на некој начин го менуваат вашиот дигестивен систем. Тие го ограничуваат бројот на калории што можете да ги консумирате и апсорбирате. Тие исто така ги менуваат хормоналните фактори во вашиот дигестивен систем кои влијаат на вашиот метаболизам и глад.

Како можам да ја спречам дебелината?
Спречувањето на дебелината е полесно отколку да се лекува откако ќе се заземе. Штом вашето тело ќе воспостави нова висока „поставка точка“, ќе смета дека тоа е вашата нова основна тежина. Вашето тело работи на модулирање на сигналите за глад и потрошувачка на енергија за да ја одржи истата телесна маса, и покрај вашите намери за губење на тежината.

Ако сте забележале шема на неодамнешно зголемување на телесната тежина кај себе или кај вашето дете, или ако имате семејна историја на дебелина, можеби ќе сакате да преземете чекори за да интервенирате порано отколку подоцна. Испитувањето на вашите навики и правењето разумни промени сега може да ви помогне да ги спречите идните борби со дебелината и губењето на тежината.

На пример:

Направете мала жртва. Дали имате дневна навика за ужина или „подигање“, како што е засладен пијалок, кој е калоричен? Размислете да го замените. Само 150 дополнителни калории дневно може да додадат до 10 вишок килограми за една година. Тоа е еднакво на кесичка со чипс со големина на закуска, или само две двојни полнети Орео.
Додадете мала активност. Алтернативно, размислете што можете да направите за да потрошите дополнителни 150 калории на ден. На пример, одете на планинарење или користете елипсовидна машина 25 минути или однесете го кучето на брза прошетка 35 минути.
Купувајте намерно. Пополнете го вашиот дом со здрава храна и заштедете слатки и почести за специјални прилики кога излегувате. Целата храна е повисока со растителни влакна и понизок гликемиски индекс, така што тие не предизвикуваат зголемување на шеќерот во крвта и опаѓање на начинот на кој го прават преработените грицки и јадења.
Негувајте севкупна благосостојба. Намалете го времето поминато на екранот, излезете надвор и прошетајте. Управувајте со стресот и обидете се да спиете доволно за да го контролирате нивото на хормоните. Фокусирајте се на позитивни промени и здрави активности, наместо на тоа како вашите напори влијаат на вашата тежина.

 

Каква е перспективата за мене ако сум дебел?
Дебелината ве става на ризик од одредени негативни здравствени состојби. Тоа не значи дека ги имате тие услови во моментов. И тоа не значи дека не можете да направите ништо за нив. Ризиците се вредни за вашата загриженост, но тие се исто така реверзибилни или податливи. Вашиот давател на здравствена заштита ќе ве поттикне да ги намалите со губење на тежината. Иако ќе биде предизвик, тоа може да се направи.

Запомнете, губењето на тежината од само 5% до 10% може значително да ги подобри вашите здравствени ризици. Може да ја забави или запре прогресијата на заболување на замастен црн дроб, метаболички синдром и дијабетес. Со медицински насоки, губење на тежината барем за толку е остварливо, а можеби и многу повеќе. Придржувањето до долгорочен план за лекување може да ви помогне да го одржите губењето на тежината.

Можеби сте доживеале пристрасност дека дебелината е личен избор или морален неуспех. Ако барате медицински совет за дебелината, голема е веројатноста дека веќе сте се обиделе сами да се справите со неа неколку пати.

Добрата вест е дека како што продолжуваат истражувањата, откритијата во медицината продолжуваат да нудат нова надеж за лекување на дебелината. Можеби ќе биде потребно извесно истражување за да се спушти на вистинската формула за вас, но заедно со вашиот давател на здравствена заштита, можете да го вратите вашето здравје во свои раце. Дури и малото губење на тежината може да го подобри вашето здравје на речиси секое ниво, а вие може да стекнете доживотни придобивки од здравата исхрана и промените во животниот стил.