Месото е добар извор на висококвалитетни протеини, како и други хранливи материи. Ако сакате да направите разлика помеѓу говедско и свинско месо за да откриете кое е најдоброто, имајте на ум дека и двете имаат повисоки заситени масти од другите меса како риба, мисирка и пилешко. Ако мора да консумирате црвено месо, одете на послаби парчиња секогаш кога е достапно.
Поради својата разновидност, свинското месо е едно од најпопуларните парчиња месо. Може да се сервира како главен оброк или прилог, а може да се подготви на различни начини. Од друга страна, говедското месо понекогаш е деликатно за готвење и не секој цели кон овој вид месо. Сепак, тоа е многу хранлив со железо и протеини, и двете се важни за урамнотежена исхрана.
Секогаш кога претпочитате говедско наместо свинско или обратно, мора да бидете информирани за придобивките и хранливите својства за и двајцата да одлучат кој е подобар. За тој случај ја имаме темата „Дали свинското месо е поздраво од говедското“ и ќе ги покриеме клучните разлики со цел да го заклучиме ова прашање.
Споредба на говедско и свинско врз основа на хранливи материи
Кога зборуваме за исхрана на говедско или свинско месо, мора да ги земеме предвид вредностите кога месото се преработува. Сите знаеме дека поздрав начин на подготовка на месото е со варење во споредба со пржење или готвење во рерна. Во процесот на готвење, некои од хранливите материи во месото се губат, иако не во големи количини.
Кога зборуваме генерално за хранливи материи во говедско или свинско месо, ги имаме следните бројки на 100 g:
Говедското месо има 250 калории во споредба со 242 калории свинско месо.
Говедското месо има 23% масти во споредба со свинското месо кое има 21% масти. Споредено во грамови, тоа е 15 и 14 g.
Протеински, говедското месо има 26 g во споредба со 27 g свинско месо.
* Сите овие вредности се менуваат според парчињата месо.
Гледајќи ги овие главни хранливи материи, можеме да видиме дека тие се речиси исти. Сепак, најголемата разлика е количината на железо. Во говедското месо, има 14% железо на 100 g во споредба со 4% во свинското месо.
Друга голема разлика е тоа што говедското месо има висока количина на витамин Б12 и Б6 во споредба со свинското месо. Иако свинското месо има многу повеќе тиамин од говедското, говедското месо е многу повредно во витаминската структура. Друг витамин кој е присутен во свинското, а не во говедското е витаминот Д.
По споредбата, можеме да ги заклучиме овие клучни информации за говедско и свинско месо:
Свинското и говедското месо имаат висока калорична вредност, калиум, протеини и заситени масти.
Говедското месо има многу железо во споредба со свинското месо.
Говедското месо има повеќе витамин Б12 од свинското, додека свинското има повеќе тиамин.
Дали свинското месо е поздраво од говедското?
Иако многу луѓе мислат дека говедското месо е поздраво од свинското, овој заклучок мора да го погледнеме од неколку перспективи. Кога се гледаат основните хранливи материи како што се протеините и мастите, тие се речиси идентични.
Ако ги споредиме масните парчиња свинско и масните парчиња говедско месо, свинското месо има поголеми количини на здрави масти.
Некои луѓе мислат дека свинското месо е нездраво и дека содржи паразити и вируси, но нема научни докази кои го поткрепуваат тоа. Секое месо е безбедно за јадење ако се готви на вистинската температура.
За многу луѓе, вкусот игра голема улога, а ние разбираме зошто. Знаеме дека свинското месо е многу повкусно од говедското, ви предлагаме да ги пробате овие вкусни теријаки свински рифови на скара и да го почувствувате вкусот.
Како заклучок, телешкото и свинското месо се здрави меса, јадењето на урамнотежен начин и добро балансирана исхрана е клучот за уживање во двата вида месо без никакви негативни ефекти врз вашето здравје.